După etapa din ultimul weekend, campionatele lumii vor lua o pauză pentru a lăsa loc marii competiții a fotbalului mondial, turneul final al CM din Qatar. Mai exact, vor intra în scenă profesioniștii, în timp ce amatorii îi vor privi de la TV. Din nefericire, din ultima categorie fac parte și fotbaliștii români, care au fost departe de acest turneu final din toate punctele de vedere, în primul rând competițional. Astfel și Divizia A va lua o pauză de aproape o lună. Nu este însă prima oară în istoria primului nostru eșalon când se întâmplă așa ceva. Am mai afirmat-o și cu alte prilejuri, în ediția 1969/70, când a fost turneul final al CM din Mexic 70, unde atunci am fost printre echipele calificate, campionatul s-a întrerupt în etapa a 22-a, la 18 aprilie 1970, reluându-se după peste două luni, la 28 iunie. Și a mai apărut o întrerupere, foarte recent, atunci nefiind cauzată de vreo întrecere competițională, ci de vestita pandemie. A fost ediția 2019/20, începuseră deja play-urile, care însă au fost blocate după prima decadă a lui martie 2020, fiind reluate din a doua decadă a lui iunie. Acum competiția se va relua în prima săptămână a lui 2022, mai jucându-se încă trei etape din sezonul regular.
Această etapă a 18-a a fost dominată de meciuri încheiate la egalitate, cinci dintre cele opt având un asemenea deznodământ.
Un antrenor autoritar și „balaurul” din Giulești
Cel mai frumos meci al etapei, derby-ul ei de fapt, a fost cel din Giulești, între Rapid și CSU Craiova, cu aceeași atmosferă deosebită, deja obișnuită, care a avut darul să-i impresioneze chiar și pe jucătorii oaspeți, despre care nu se poate spune că nu știu ce înseamnă să joace cu tribunele pline. Rezultatul a fost unul echitabil, conform cu cele petrecute în teren. Oaspeții s-au desprins la un moment dat la la două goluri diferență pe tabela de marcaj. Cursa de urmărire începută însă de gazde a avut un deznodământ, să nu-i spunem fericit pentru că așa ar fi fost dacă ar fi obținut victoria, ci unul care nu a întristat tribunele și fanii, căci a reușit în cele din urmă să egaleze. Mai țin să menționez un element legat de acest meci, că spre sfârșitul partidei mi-a fost dat să văd un balaur pe teren, în persoana lui Arlauskis, care mai avea puțin și mușca din arbitrul Cojocaru. Dacă prin tribune s-a aflat vreun regizor, cu siguranță că a fost impresionat de lituanian, urmând a-l invita la un casting pentru un film de groază. Referitor acum la conflictul lui Rădoi cu cei patru jucători din lotul său pe care i-a suspendat, sunt de partea lui și îi apreciez curajul de a impune cu orice preț disciplina. Acum mingea este la conducători. Dacă aceștia o vor „scălda”, după cum vedem, să nu se mire când le va veni nota de plată.
Octavian Popescu? Nu, Huyghebaert
FCSB a câștigat la Craiova, zic unii ușor. Păi cam așa se întâmplă atunci când norocul le zâmbește doar unora, iar altora le întoarce spatele complet. Șuturile spre poarta adversă s-au dovedit fericite pentru roș-albaștrii, ajutate de toate duhurile din stadionul „Ion Oblemenco” să intre în poarta nefericitului Robert Popa. În sens invers însă, s-a întâmplat opusul, tot ce se trimitea spre buturile bucureștene aveau o singură țintă: Târnovanu. Și, extraordinar, a dat gol Octavian Popescu!!! Unii exaltați s-au grăbit să-i laude „execuția formidabilă, de excepție etc”, ba chiar să folosească termeni pretențioși pentru fotbal, precum „aerodinamică”. Asta cu toate că se vedea clar la reluări că a fost un șut banal către poartă, din vole e drept, cu destin norocos, la care mingea s-a lovit de Huyghebaert căpătând acea traiectorie neprevăzută, căci altfel ar fi fost reținut fără emoții de Robert Popa și am fi fost scutiți de toate aceste grețoșenii. FCU Craiova chiar nu a jucat rău, a avut unele faze foarte frumos lucrate, în care pasele au mers șnur, dar la finalizare totul se năruia, în mare parte, cum afirmam și mai înainte, și din cauza ghinionului. Astfel, redebutul lui Nicolo Napoli la FCU a fost unul nefericit, iar echipa sa intră serios în hora retrogradării. Lotul însă are calitate și este capabil să iasă de-acolo.
La Dan Petrescu ar trebui să funcționeze noblesse oblige
CFR Cluj s-a chinuit la Mioveni, dar până la urmă a câștigat meritat. A și fost dezavantajată de un arbitraj foarte slab al lui Horia Mladinovici, cel pe care până acum îl tot lăudasem, părându-mi-se că ar avea ceva stofă. Se pare însă că m-am înșelat. În pofida acestui lucru, nu sunt normale reacțiile de grobian de pe margine ale lui Dan Petrescu, de la care avem în continuare pretenții, fiind unul dintre foștii fotbaliștii importanți ai României care a evoluat de-a lungul carierei pe scene selecte ale sportului rege.
Chindia continuă să uimească. A reușit în cele din urmă să blocheze și liderul, FCV Farul, și aste chiar la final, egalând când nu mai credea nimeni în afara jucătorilor lui Anton Petrea. Acest lucru arată și caracter, și încredere în propriile forțe. Și așa cum afirmam și cu alt prilej, dacă va continua astfel, Chindia dintr-o candidată la retrogradare se va metamorfoza într-una la play-off.
Violența, gata-gata să explodeze, nu doar între adversari
O întâmplare mai rar întâlnită pe terenul de fotbal s-a petrecut la Botoșani, unde doi jucători ai aceleiași echipe, Hermannstadt, au fost la un pas să se încaiere pe teren, este vorba de doi străini, Baba Alhassan și portarul Letica. Ambii au primit pentru asta corect, conform regulamentului, câte un cartonaș galben. Bine că nu mai luaseră vreunul înainte. Altfel, meciul de la Botoșani a fost cel mai urât din această etapă și unul dintre cele mai urâte de până acum. Cam ca toate în care a jucat echipa din Moldova. Ce paradox, căci în sezonul trecut meciurile sale erau dintre cele mai spectaculoase…
Tot o încăierare era gata-gata să iasă și între doi antrenori, de astă dată de la echipe adverse, Eugen Neagoe și Marius Croitoru, la meciul „U” Cluj – Argeș. În cele din urmă, din fericire, cei doi s-au împăcat la final, chiar îmbrățișându-se. Și ca un fapt mai ieșit din comun, atunci când se întâlnesc competițional cei doi, se încheie egal. A fost pentru a cincea oară când s-a întâmplat astfel.
În fine, Sepsi a mai învins și pe teren propriu, căci nu prea mai știa cu e. Iar UTA nu se regăsește nici cu Bálint, ajungând la 8 partide fără victorie, din care a luat numai 2 puncte. Vremuri grele pentru echipa din vestul țării. Iar la acest meci s-a înregistrat o premieră pentru sezonul de față, FC Voluntari a aliniat la start un singur jucător român, portarul M.M. Popa! Apoi, e drept, toate cele cinci rezerve care au intrat în partea a doua au fost numai jucători autohtoni.
Lecție de cum nu se arbitrează
Vreau să fac tot aici și o referire și la un meci din Divizia B, pe care am avut neșansa de a-l privi în acest weekend, Concordia – CSA. Acolo am văzut un „pârjol” al arbitrului, care a defavorizat crunt echipa gazdă în numai un minut. Mai întâi, că a acordat un gol pentru CSA la care a fost un henț flagrant, care putea fi văzut și de lângă Cimitirul Ghencea Militar, iar imediat, la faza care a urmat repunerii de la centru, i-a refuzat Concordiei un penalty clar, care de asemenea se putea vedea limpede din același loc menționat anterior. Numele „talentatului” arbitru: Claudiu Marcu, nu ăla cu arcul, ci cu epoleții. Și toate acestea în beneficiul unei echipe care se tot autovictimizează cum că ar fi defavorizată de sistem! Să nu uităm și modalitatea în care aceasta a pătruns în al doilea eșalon, cu acel baraj rușinos cu Mostiștea Ulmu pe care arbitrii au tocat-o mărunt, determinându-l pe finanțatorul acesteia să se retragă din fotbal.
Cifre
Jucători
Meciul 150: A. Ciobanu (Rapid)
Meciul 50: Rădescu (CS Mioveni), Edjouma (FCSB), Huyghebaert (FCU Craiova), Batha (UTA)
Debut: Mazilu (FCV Farul)
Golul 1: Remacle („U” Cluj)
Antrenori
Debut și primul egal pentru Alin Bejan (FC Botoșani)
Echipe
„U” Cluj a primit golul 2500 (de la Garita)
CFR neînvinsă cu CS Mioveni și după al 6-lea meci, doar un egal împiedicând ca victoriile sale să nu aibă un procentaj de 100%, totodată pe teren propriu nu a izbutit să marcheze vreodată în poarta CFR-ului!
Prima oară când Hermannstadt pleacă neînvinsă de la Botoșani, precedentele 4 deplasări însemnând toate înfrângeri
FC Voluntari a devenit echipa din județul Ilfov cu cele mai multe jocuri în Divizia A, depășind pe Concordia Chiajna, 297 față de 296