Când Constantin Din a fost ales în fruntea Federația Române de Handbal, mulți au sărit în sus de bucurie. Din două motive. Plecarea lui Alexandru Dedu, după două mandate dezastruoase din punct de vedere al rezultatelor. Și venirea în frunte a unui fost arbitru cu un palmares de excepție. Prezent la Campionatele Mondiale și Jocurile Olimpice. Plus finala Liga Campionilor, în 2015. Toate alături de colegul său, Sorin Dinu, ales și el vicepreședinte. Dar, după mai mult de șase luni de mandat, nu prea sunt motive de sărbătoare. Și, culmea, chiar arbitrajele sunt marea problema.
Rămânem cu scuzele
Prezentă la turneul final al Europenelor cu o echipă peticită, România a fost aproape de un miracol. O calificare nesperată în semifinale. Visul tricolorelor s-a oprit însă chiar la meciul decisiv. Cu Muntenegru. Și nu pentru că au făcut un joc rău. Ci pentru au avut de înfruntat și cele două arbitre. Printre deciziile greșite s-a numărat una revoltătoare. Un dublu dribling de maidan nesancționat.
În frunte cu Cristina Neagu, fetele au protestat. Și pe bune dreptate. Au cerut respect. Și au făcut-o în ce moduri au putut pentru a evita sancțiuni. Măcar și-au arătat în mod ferm nemulțumirea. Chiar dacă nu au putut să schimbe nimic.
NUMĂRUL 70 (122) 100% SPORT ROMÂNIA ESTE PE PIAȚĂ! CUM SĂ ALERGI PE BURTA GOALĂ, DE ALEX CORNESCHI
Ce a făcut președintele federației? Ne-a anunțat că a luat legătura cu Federația Europeană de Handbal. Că și-a exprimat nemulțumirea. Și că oamenii și-au cerut scuze. Și că va fi depus un memoriu. Dar a avut grijă și să-și lase niște portițe de scăpare. Am aflat că au fost greșeli în defavoarea ambelor echipe. Și că problema este la procesul de selecție al arbitrilor.
Ca om venit din sistem, știe foarte bine cum funcționează lucrurile. Mai ales că nu este prima oară când arbitrii devantajează România. Și auzim mereu acea scuză că suntem o țară mică. Oare înseamnă că avem și un președinte mic de federație?
Acasă se închid ochii
Tot săptămâna trecută, am avut un exemplu de greșeală uriașă și în campionatul intern. Tot de arbitraj. Și tot într-un meci foarte important. Derby-ul dintre Dinamo București și CSM Constanța. Unul decis pe final, după ce constănțenii conduseseră și la cinci goluri diferență. Ar fi fost o surpriză imensă pentru toată lumea. Pentru că “alb-roșii” au un lot stelar, antrenor de talie mondială și buget imens.
La 27-27 când mai erau vreo cinci minute, Ionuț Nistor a fost faultat clar. Tras de tricou chiar de fiul antrenorului adversarei, Alex Pascual. Ce au dictat arbitrii? Doar aruncare de la 9 metri. Și regulamentul spune clar că ar fi trebuit să adauge o eliminare de două minute pentru spaniol.
Oficialii de la CSM Constanța s-au revoltat și ei. Au făcut memoriu, și-au exprimat nemulțumirea în declarații. Și au cerut să fie publice rapoartele de arbitraj și calificativele acordate celor doi fluierași.
Dar pare să se fi așternut liniștea. Nu am auzit vreo declarație de la președintele federației. Să ia vreo poziție dură, mai ales că nu este prima mare eroare de arbitraj din ultima vreme. Cam seamănă a dublă măsură, nu? Ba mai mult, ne-a anunțat că în România există arbitri mai buni decât cele două austriece de la meciul tricolorelor de la Europene.
În aceste condiții, speranța unei schimbări în bine începe să moară. Încet, dar sigur. Păi dacă nici arbitraje bune nu avem, ce să mai așteptăm de la noua conducere a federației?
P.S.
Una dintre primele măsuri ale noii conduceri a Federației Române de Handbal a fost dublarea sumelor pe care le cluburile le plătesc pentru arbitraj. Merită arbitrii?