Meciul contra Moldovei a încheiat un an prost al echipei naționale, astfel încât chiar o asemenea victorie la scor, cu un adversar totuși modest, nu avea cum să șteargă impresia deplorabilă lăsată de echipa națională și senzația asta nefericită care ni se inoculează tot mai mult iubitorilor de fotbal din România că am alunecat în ultima urnă valorică din Europa. Edward Iordănescu, pe care l-am susținut și în trecut, și cred în continuare că ar fi capabil de rezultate mai bune, nu a avut cele mai bune reacții nici la conferințele de presă, nu doar de pe bancă. Dincolo de a plăti polițe unor contestatari ai lui, a și spus niște lucruri care nu-și aveau rostul, el, de altfel, un bun vorbitor.
Mi-au atras atenția două elemente dintre cele rostite de el. Mai întâi, că este un lucru foarte important pentru fotbalul românesc că a debutat cu prilejul acestor ultime două amicale un număr de nouă jucători. Nu, nu este deloc important. Oricine ar fi selecționer, dacă i s-ar năzări, ar putea să debuteze în două meciuri amicale și 34 de jucători, 17 într-unul, alți 17 în celălalt. Din contră, este foarte rău să debutezi atâția jucători, mai ales când au o valoare îndoielnică, deoarece astfel se demonetizează ideea de echipă națională, că acolo ar ajunge cei mai buni dintre cei buni. Păi sunt jucători precum Oblemenco, Donose, Militaru, ca să dau doar câteva exemple din alte sute, care n-au jucat vreun meci sub tricolor, cu toate că erau fotbaliști de mare valoare, și a ajuns acum să joace cine vrea și cine nu vrea. Ce-l recomanda de exemplu pe Pantea, care nu este titular nici măcar la echipa lui de club? Măcar Opruț, Sefer, Paraschiv și ceilalți care au îmbrăcat acum în premieră tricoul primei reprezentative sunt titulari la echipele lor, evoluând meci de meci, asta ca să nu văd totul în negru. Ne aducem astfel aminte de ilogicul debut pe care predecesorul lui Iordănescu jr,. Mirel Rădoi, l-a făcut cu Enes Sali, unul forțat care nu avea nimic comun cu criteriul valoric, nici măcar cu forma de moment, ci doar cu o prezumptivă posibilitate, așa că poate cândva respectivul va putea deveni titular al naționalei și atunci or să dea năvală să se bată pentru el și să ni-l sufle, fie Canada, fie Turcia… Și de bine ce a debutat în națională, Sali a fost tot mai rar folosit de Hagi.
Apoi, a mai spus o chestie Iordănescu jr., cum că am avut ghinion sau alte diverse obstacole la unele înfrângeri din acest an. OK, de-acord, este posibil, cu toate că nu mi-aduc aminte ca la vreuna dintre ele, noi să fi jucat extraordinar, iar adversarul să ne fi marcat din nimereală. Trecând însă peste acest aspect, hai să ne amintim și de cele trei victorii ale noastre. La cea cu Finlanda din Giulești, rezultatul de 1-0 pentru noi este mai mult decât mincinos, oaspeții având o mulțime de mari ocazii pe care, fie din lipsă de concentrare, fie datorită formei excelente a lui Niță nu au fost transformate în gol. Cu Bosnia-Herțegovina, am prins-o relaxată, când deja era ocupantă sigură a primei poziții în grupă, folosind astfel unii jucători care jucaseră mai puțin. Iar acum, cu Moldova, am întâlnit una dintre cele mai modeste echipe naționale din zona UEFA, nu prea departe valoric de Liechtenstein, Gibraltar sau San Marino. Așa că, să nu avem doar perspectiva care ne convine nouă.
Meciurile naționalei din 2022
25.03.2022 București: ROMÂNIA – GRECIA 0-1 (0-1) amical
29.03.2022 Nathanya: ISRAEL – ROMÂNIA 2-2 (0-2) amical
04.06.2022 Podgorica: MUNTENEGRU – ROMÂNIA 2-0 (0-0) Liga Națiunilor UEFA, Liga B
07.06.2022 Zenica: BOSNIA-HERȚEGOVINA – ROMÂNIA 1-0 (0-0) Liga Națiunilor UEFA, Liga B
11.06.2022 București: ROMÂNIA – FINLANDA 1-0 (1-0) Liga Națiunilor UEFA, Liga B
14.06.2022 București: ROMÂNIA – MUNTENEGRU 0-3 (0-1) Liga Națiunilor UEFA, Liga B
23.09.2022 Helsinki: FINLANDA – ROMÂNIA 1-1 (1-0) Liga Națiunilor UEFA, Liga B
26.09.2022 București: ROMÂNIA – BOSNIA-HERȚEGOVINA 4-1 (0-0) Liga Națiunilor UEFA, Liga B
17.11.2022 Cluj-Napoca: ROMÂNIA – SLOVENIA 1-2 (0-2) amical
20.11.2022 Chișinău: MOLDOVA – ROMÂNIA 0-5 (0-2) amical
Bilanț: 10. 3. 2. 5. 14-13
Acest ultim meci cu Moldova, a adus și unele elemente istorico-statistice notabile.
# Ne-am întâlnit pentru prima oară cu această reprezentativă pe terenul acesteia, Chișinău devenind astfel cea de-a 201-a localitate în care a jucat de-a lungul timpului reprezentativa noastră.
# Moldova a devenit astfel al 49-lea adversar pe care l-am învins în deplasare, unde am înregistrat a 111-a victorie din 350 de meciuri.
# Moldova rămâne alături de Azerbaidjan, Chile, China, Feroe, Luxemburg, Malta, Nigeria și San Marino cu care avem mai mult de o întâlnire, și toate s-au încheiat în favoarea noastră.
# A fost al 10-lea meci sub comanda lui Edward Iordănescu, care are un bilanț mai slab decât cel al lui Christoph Daum care s-a oprit la 10 meciuri (3. 3. 4), fiind apoi concediat.
# Cu tot cu cei care au debutat acum la Chișinău, numărul celor care au jucat pentru prima oară la națională sub comanda lui Edward Iordănescu se ridică la 14 (Oct. Popescu, Drăgușin, M. Ștefănescu, N. Păun, I. Radu, H. Moldovan, Vătăjelu, Opruț, Petrila, Boloca, Târnovanu, Sefer, Al. Pantea, D. Paraschiv). Astfel, numărul total al celor care au jucat de-a lungul timpului în echipa națională a ajuns la 887.
# Andrei Burcă-Andonie a fost pentru prima oară căpitan al echipei, devenind al 96-lea purtător al banderolei din istoria echipei naționale
# Alexandru Cicâldău a marcat golul 1.200 pentru echipa națională
# Daniel Paraschiv a devenit al 79-lea jucător care a marcat gol la meciul său de debut.
# Antonio Sefer a devenit al 100-lea jucător legitimat la Rapid care evoluează la echipa națională, Rapid devenind astfel al treilea club, după Dinamo și Steaua, care a depășit 100 de jucători dați primei reprezentative.
# A fost al 15-lea joc în care reprezentativa noastră a întâlnit o națională în care au evoluat jucători legitimați în campionatul nostru. Iar Armaș, Rață, Damașcan și Postolachi au ridicat la 17 numărul jucătorilor legitimați în România care se înfruntă cu naționala României.