Niponii i-au bătut pe nemți cam cum îi bătuseră, cu o zi mai devreme, saudiții pe argentinieni. Același scenariu, 1-0 pentru granzi la pauză, posesie zdrobitoare, o mie de ocazii, apoi motoarele corifeilor nu mai sunt ambalate, torc doar, iar cei mici se revoltă, dau două goluri din te miri ce (până la urmă din niște faze foarte simple), iar la final asaltul granzilor ricoșați în dezavantaj nu mai ajută la nimic, rușinea e gata și poate fi trecută la loc de cinste în anale.
Nemții, bătuți de 1.Bundesliga
Strict pe boacăna nemților, Nibelungii au reușit să piardă un meci în care posesia a fost de 74-26 în favoarea lor, în care au șutat de 26 de ori spre poarta niponă și în care japonezii au replicat prin două goluri izbitor de simple, înscrise de doi băieți veniți de pe banca de rezerve. Și a căror activitate cotidiană se desfășoară la două echipe din 1.Bundesliga, Bochum și Freiburg. Cu alte cuvinte, doi fotbaliști care știu foarte bine unde le vine nemților mai moale. Cum destul de moale a fost și marele Neuer la golul egalizator japonez, când respingerea sa aiurea (în față!) probabil că s-a datorat lipsei banderolei în culori de curcubeu de pe augustu-i braț…
Oare pentru ce se păstrează?
Senzația acestor două meciuri încheiate cu surprize e că unele dintre puterile fotbalului își cam conservă energiile. Rămâne însă de observat în vederea a ce se menajează. Prima impresie ar fi aceea că se păstrează pentru fazele superioare ale competiției, însă atât argentinienii, cât și nemții, dacă mai calcă o dată strâmb, riscă să nu treacă de grupe. Pentru nemți nici n-ar fi ceva nou, pentru că și în Rusia 2018, tot o echipă asiatică le-a barat drumul. Atunci Coreea de Sud, acum Japonia, e limpede că „Friților” le cade cam greu la stomac mâncarea asiatică.
Dincolo de Mondial
Dar s-ar putea ca jucătorii de multe zeci (chiar sute!) de milioane ai unora dintre marile puteri să privească mai în perspectivă, dincolo de finalul acestui Campionat Mondial. Anume către puternicele competiții interne pe care le vor relua la scurt timp după întoarcerea de la Doha și pe care n-au niciun chef să le abordeze obosiți, sau, și mai rău de-atât, accidentați.
O temere îndreptățită
În editorialul din numărul pe noiembrie al revistei „100% Sport” exprimam limpede această temere, că plasarea Cupei Mondiale în mijlocul sezonului competițional s-ar putea să-i determine pe unii dintre jucători (mai ales pe vedetele de prim rang) să joace cu frâna de mână trasă. În alte vremuri, când Cupa Mondială era la final de sezon și după terminarea ei fotbaliștii primeau o lună de vacanță, se dădea totul pe teren. Acum, probabil că vom mai vedea și alte meciuri în care marile echipe vor rula tot pe „modul economic”.