Hagi a răbufnit din nou. La finalul meciului cu CFR Cluj și-a spus oful. Fără menajamente și pe un ton dur. A început cu arbitrajul. Și a continuat cu presa. A cerut mai mult respect pentru Farul. Poate a părut exagerat. Normal, pentru că a fost subiectiv. Până la urmă, vorbea despre echipa sa.
Dar a doua parte a discursului său a reprezentat o pledoarie pentru fotbalul românesc. Ba chiar pentru întreg sportul de la noi. Legea Sportului, infrastructură, proiecte de viitor. Da, nu a fost prima oară când trage aceste semnale de alarmă. Dar timpul a trecut și nimic nu s-a schimbat. Iar Regele nu a renunțat la această luptă.
Promisiuni fără efect
Mulți se întreabă ce vrea Hagi. Este primul în Superligă. Juniorii săi adună titluri de campioni. Transferurile au adus zeci de milioane de euro. Și totuși, din când în când, vine cu un discurs tăios. Vorbește fără perdea despre bugete. Despre legi. Despre infrastructură. Sau, mai degrabă, despre lipsa lor. După derby-ul cu CFR Cluj, a tras din nou semnale de alarmă.
De ce? Pentru că nu s-a făcut nimic din ce s-a promis. A fost chemat mereu la discuții. La Guvern, la Ministerul Sportului, la Comitetul Olimpic Sportiv Român. I s-a cerut părerea și toți s-au făcut că ascultă. Dar totul a fost doar pentru imagine. De fapt, nu s-a făcut nimic. Și fotbalul, în special, și întreg sportul românesc continuă să se prăbușească.
Legi pentru sport
Ce a cerut Hagi? Implicarea marilor companii în viața socială. Nu doar în sport, ci și în viața de zi cu zi. O lege simplă, care ar obliga firmele puternice să se implice în activitățile comunităților. Să investească în spitale, teatre, cluburi sportive. Și a dat și soluția. Un procent din cifra de afaceri să meargă în această direcție.
OPINIE IONUȚ COMAN | PETROLUL, APROAPE DE AL DOILEA FALIMENT
În paralel, crearea unui cadru legislativ care să faciliteze investițiile în sport. Și care să le transforme și într-o afacere. Pentru că nimeni nu vine să arunce cu bani. Și a dat exemplul companiilor americane care au cumpărat cluburi în Europa. Le-au dezvoltat, apoi le-au vândut cu un profit important.
Concurență loială
Ce a mai cerut Hagi? O concurență loială între stat și privat. O lege unitară, pentru toți. Pentru că, în acest moment, statul are avantaj. Primăriile pot să investească până la 30 la sută din buget în sport. Iar banii aflați la dispoziția autorităților locale sunt infinit mai mulți decât cei ai privaților.
Drept urmare, riscă să îngroape investițiile private. Mai ales la nivel de juniori. Cu aproape 800 de copii legitimați, Academia Hagi are un buget anual de 1,8 milioane de euro. La care se adaugă sumele investite în infrastructură. Deloc de neglijat, ținând cont că baza sportivă construită de la zero la Ovidiu este cea mai modernă din țară. Și continuă să se dezvolte.
Și atunci, cum să te lupți cu o primărie care are buget de sute de milioane de euro? Și care nu are neapărat proiecte de viitor? Și ce să mai spunem despre Superligă, unde mai mult de jumătate dintre echipe trăiesc din bani publici?
Stadion pentru Constanța
Ce altceva a mai cerut Hagi? Un stadion modern la Constanța. Unul pe care-l așteaptă întreg orașul. Proiectul a făcut primii pași, dar este departe de finalizare. În mod normal, noua arenă ar trebui să fie gata în 2025. Însă este greu de crezut că se va și întâmpla acest lucru. Nici măcar la stadioanele pentru EURO nu s-a respectat termenul de finalizare.
Iar Farul are nevoie de un stadion pentru a ajunge un club cu adevărat mare. “Până nu îl văd făcut, nu dorm bine noaptea!”, a mărturisit cel mai fotbalist român din toate timpurile.
O arenă la nivelul acestui secol ar însemna și mai mult pentru oraș. Evenimente sportive și culturale la nivel internațional. O oportunitate de dezvoltare pentru întreaga comunitate. Un pas înainte pentru viața de zi cu zi a constănțenilor.