Fotbalul românesc riscă să repete rușinea din sezonul trecut. Cazurile Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș au șanse mari să fie copiate. De această dată, cu Petrolul Ploiești și CS Mioveni în rolul principal. Ambele echipe se confruntă cu mari probleme financiare. Jucători neplătiți de luni bune și bugete pe zero.
Săraci, dar cu pretenții
Finalul sezonului trecut a fost bulversat în zona retrogradării. Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș au făcut figurație. Cu juniorii pe teren. Scenariul s-ar putea repeta și în acest campionat.
Ultima în clasament, CS Mioveni nu și-a mai plătit jucătorii de luni bune. Și nici nu sunt prea mari speranțe să o facă. Dar, chiar și așa, își permite să aducă un antrenor cu nume. Nicolae Dică sigur nu muncește pe gratis.
Și Petrolul Ploiești este înglodată în datorii. Dar are avantajul unei clasări bune. Și al variantei vânzării de jucători. Oricum, se întinsese mai mult decât îi ajungea plapuma. Fără un buget stabil, ploieștenii au făcut transferuri spectaculoase în vară.
Plimbați la comisii
În ciuda experienței din campionatul precedent, nimeni nu ia măsuri. LPF cesionează drepturile de televizare. Iar FRF se face că nu are nicio responsabilitate. Singura speranță rămâne AFAN. Sindicatul fotbaliștilor. Dar nici aici nu sunt mari speranțe.
De ce? Pentru că regulamentele nu ajută. Sau poate ajută doar în teorie. În practică, orice jucător poate sta neplătit luni de zile. Chiar dacă își depune memoriu la comisii. Situația se tergiversează. Apar tot felul de amânări. Ies la iveală hârtii. Avocații clublui se folosesc de chichițe. Și așa se ajunge la finalul campionatului. Apoi, echipele se desființează.
Legat de mâini
Așa că AFAN pare legat de mâini. Chiar și când este vocal, Emilian Hulubei are șanse mici de reușită. Șeful sindicatului fotbaliștilor este blocat. De regulamente, de comisii, de cluburi. Ba și mai grav, chiar de jucători.
REVISTA 100% SPORT ESTE PE PIAȚĂ CU NUMĂRUL PE IANUARIE 2023: ALEXANDRA BADEA, EXEMPLUL SUCCESULUI DIN HANDBAL
Mulți nu depun memorii. Și nici măcar nu comentează. Se ascund la umbra AFAN ca să nu supere șefii. Din când în când, mai vine câte un protest. Dar este prea puțin.
Nici măcar impresarii nu ies la iveală. Nici ei nu vor să se certe cu patronii din fotbalul românesc. Pentru că riscă să fie scoși din sistem. Așa că AFAN rămâne fără obiectul muncii. Cum să te apere cineva cât tu nu te aperi?
Mai multă personalitate
Schimbarea de acolo trebuie să vină. De la fotbaliști. Să-și știe drepturile. Să aibă alături un avocat când semnează contractele. Și un impresar adevărat. Să reacționeze rapid când nu sunt respectate înțelegerile.
Și, cel mai important, să aibă personalitate. Da, este greu. Presiunile sunt mari, locurile de muncă puține. Da, dacă îți ceri drepturile, riști să fie tras pe tușă. Dar acest lucru este valabil și în viața civilă.
Dacă nu vor înțelege, fotbaliștii români vor suferi în continuare. Vor plânge după bani. Și după timpul pierdut.