VORBE GOALE ȘI ÎNDEMNURI LA MUNCĂ PATRIOTICĂ
Antrenorul lui Dinamo, Ovidiu Burcă, ne-a transmis că acei 5 fotbaliști care n-au venit la antrenamente pentru că n-au fost plătiți, sunt liberi să plece. Doi dintre ei au plecat deja, probabil că în cel mai scurt timp o vor face și ceilalți trei. ”Șeful” Vlad Iacob îl susține pe antrenor, apreciază ”devotamentul” acestuia.
REVISTA 100% SPORT ESTE PE PIAȚĂ CU NUMĂRUL PE IANUARIE 2023: ALEXANDRA BADEA, EXEMPLUL SUCCESULUI DIN HANDBAL
Despre devotament
Se pare că în fotbalul românesc al anului 2023 noțiunea de devotament e egală cu aceea de a nu fi plătit pentru ceea ce faci. Abia atunci ești devotat, când consimți să lucrezi degeaba, să faci muncă patriotică. Dacă-ți ceri salariile restante, n-ai cum să mai fii devotat. Ești trădător, coadă de topor, agitator, instigator la grevă. Devii automat indezirabil și dacă nu peci tu de bună voie, lăsând baltă banii pe care i-ai avea de luat, atunci te dă clubul afară. Găsesc ei ce să-ți facă, te penalizează, te sancționează pentru indisciplină cu un sfert din leafă (mai mult de 25 la sută nu-i lasă legea să-ți ia, că ți-ar lua fără probleme) și tot zbori.
Minunatele condiții
În aserțiunea sa de miercuri, antrenorul (susținut moral de Vlad Iacob, firește, doar au venit împreună, s-au cam adus unul pe celălalt) spune că la Dinamo fotbaliștii au beneficiat de condiții excelente. Terenuri de antrenament, cantonament, hoteluri de 5 stele, deplasări cu avionul. E posibil să fie așa, dar fotbaliștii care au venit la Dinamo au urmărit doar în plan secundar să doarmă sub baldachine sau să străbată văzduhul la clasa economic. Ei au venit să joace fotbal și să câștige niște bani. Nu contează că banii sunt mulți sau puțini, esențial este că sunt asumați de ”părți” prin semnătură, printr-o înțelegere bilaterală, care trebuie obligatoriu respectată.
Totul e de mâna a doua
Nerespectând-o, clubul are arma de a-i pune la zid pe cei pe care nu-i plătește. Și invocă ”atenuanta” că întârzierile nu sunt mari, ci doar de două luni. Vorbim însă de niște fotbaliști de mâna a doua (veniți la Dinamo, care e în acest moment tot o echipă de mâna a doua, din moment ce se află într-a doua divizie) care n-au fost răsfățați financiar de-a lungul carierei și pentru care e mult mai important ca leafa să vină la timp decât ca deplasarea cutare să fie efectuată cu avionul. E normal să te comporți ca echipele mari, să te lăfăi în lux, atunci când ești o echipă mare. Când nu ești, iar Dinamo nu e, esențial este să-ți plătești angajații. Chestiune pe care Ovidiu Burcă probabil c-a pretins-o mereu angajatorilor de-a lungul carierei sale de fotbalist.
Pe bază de voluntariat
Dacă va gândi mereu așa, irosindu-și energiile pentru a-i da afară (sau a-i sili să plece cu de la sine voie) pe cei pe care-i are în curte, Dinamo va ajunge în situația de a angaja în cele din urmă voluntari. Oameni care să nu dorească să fie retribuiți. Trecând prin mai multe seisme economice și prin mai mulți șefi care i-au adâncit și mai mult criza, Dinamo n-a înțeles un lucru esențial. De salvat fotbalistic te salvezi doar cu bani. Nu contează dacă sunt aduși de suporteri (aspect înduioșător, dar insuficient), de investitori hispanici, de țepari autohtoni sau pur și simplu ies pe ușa coaforului, ca niște aburi de la uscătoarele de păr.