A costat circa 40.000 de euro cu tot cu TVA. Și a fost folosit în premieră pentru țara noastră la meciul de volei Dinamo – Arcada (3:2) din Divizia A1 la masculin. Mai apoi, toată lumea s-a arătat încântată de sistemul Challenge. Și nimeni n-a fost deranjat de întreruperile din meci.
Sportul la nivel mondial a cunoscut, în ultimul timp, o profesionalizare excesivă. Și aceasta și pe fondul investițiilor tot mai mari în el. Antrenamentele sunt tot mai sofisticate. Stadioanele și sălile tot mai moderne și elegante. Iar în acest context nici arbitrajul nu putea să rămână mai prejos. Cum banii din sport sunt tot mai mulți, iar interesul e amplificat de mediatizarea excesivă, și „cavalerii fluierului” sunt acum ajutați de instrumentele video.
De fapt, după căderea „Cortinei de fier”, sportul în Europa a urmat modelul american. În anii 90, de pildă, a apărut Liga Campionilor cu mai multe echipe dintr-o singură țară (în loc de campioana unei țări ca până atunci). Iar această modificare s-a operat în baschet (din ediția 1991/1992), rugby (1995/1996), fotbal (1997/1998), volei (2000/2001), handbal și polo (2003/2004).
Apoi, a fost adoptată de peste Ocean moda analizelor video. În voleiul anilor 90, de pilda, echipele italiene aveau câțiva oameni care monitorizau ce se întâmplă pe teren și transmiteau informațiile, în timp real, antrenorului. Acum, grație tehnologiei, inclusiv filmării meciurilor, există sisteme care stochează aceste informații, sisteme operate de un singur analist. De asemenea, tot pe la sfârșitul anilor 90, staff-ul tehnic al echipelor de rugby, iar mai apoi și de fotbal a devenit tot mai numeros. În acesta sunt incluși astăzi antrenori specializați pe compartimente (apărare, atac, înaintare, treisferturi șamd) sau procedee tehnice (lovituri libere, grămezi ordonate, repuneri din margine, jocul cu picior șamd).
Cum investițiile din sport sunt tot mai mari a crescut și atenția acordată arbitrajului. Astfel pentru a se limita numărul erorilor, dar și a discuțiilor iscate de acestea, în tot mai multe jocuri sportive cu mingea a fost adoptată analiza video a fazelor litigioase. Importat tot din America de Nord, arbitrajul video a fost introdus mai întâi în rugby (TMO – Television match official), iar acum acesta este folosit în fotbal (VAR – Video assistant referee), handbal și volei. La noi, aceste sisteme au fost utilizate mai întâi în sportul cu balonul oval. Apoi, anul trecut, VAR-ul a apărut la Supercupa României la fotbal. Iar luna aceasta, în sala Dinamo din București, s-a utilizat în premieră pentru țara noastră și sistemul Challenge din volei.
Firește că și în cazul acestuia din urmă apar anumite întreruperi ale jocului. Iar această problemă s-a ivit și la meciurile de rugby, dar și la cele de fotbal, care s-au lungit ca timp de desfășurare din acest motiv. Oamenii din volei nu par a se plânge din acest motiv. Cel puțin după primul meci la care a fost folosit arbitrajul video, Dinamo București – Arcada Galați 3:2, reacțiile au fost pozitive. ”Mă simt mai sigur, pentru că apar unele erori de arbitraj care poate nu se văd. Și sistemul ne ajută în cazul acesta, cum s-a și dovedit”, a declarat Bela Bartha (Dinamo) după meci. Component și al echipei naționale, acesta a fost și protagonistul unui moment inedit în timpul partidei. În sensul că sistemul Challenge a demonstrat că dinamovistul a atins fileul la o acțiune, ceea ce în volei se penalizează. ”La acea fază i-am și zis antrenorului meu să ceară challenge… Chiar nu mi-am dat seama cine a atins fileul. Și am văzut pe reluare că de fapt eu l-am atins cu tricoul… Nu am simțit chiar nimic”, a adăugat Bela Bartha.
Sistemul Challenge din volei folosește 23 de camere și a fost amplasat în sala Dinamo în câteva ore, sub supravegherea unui consultant tehnic venit din Italia. Acesta i-a instruit pe arbitrii români atât în ceea ce privește folosirea sistemului. Acesta a costat circa 40.000 de euro (32.000-34.000 de euro plus TVA) și, când nu va fi folosită, va fi ținută sub cheie, la sediul Federației.
”A durat ceva, pentru că o parte dintre componentele sistemului vin din China. Situația o știe toată lumea. Era totul complet, mai puțin numărul de camere. Noi am plătit un avans în primăvară și a venit acum. Ne-am propus să-l folosim încă de la începutul campionatului, însă îl avem de la începutul returului. Noi avem niște camere, depozite în care ținem echipamente. Dar pentru siguranța noastră deocamdată e bine să stea în federație. Urmează să găsim un loc unde într-adevăr să fie supravegheat, să fie în regulă, și atunci îl vom depozita acolo”
Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei
Fiind folosit în premieră, sistemul Challenge va genera, probabil, și unele probleme la meciurile următoare. Așa s-a întâmplat și la meciurile de rugby. Așa se mai întâmplă și la cele de fotbal. Cu trecerea timpului, însă, atunci când toată lumea din arbitraj se va obișnui cu el, acesta va deveni un mijloc eficient de corectare a erorilor. Și de stopare a discuțiilor (scandalurilor) pe seama acestora.