În primul nostru eșalon, atât la nivelul de sus al ierarhiei, cât și la cel de jos nu există că echipa X este mai bună decât echipa Y. Ci echipa X are acum o perioadă bună, spre deosebire de echipa Y care are o perioadă proastă. Peste un timp, lucrurile se inversează. Are câștig de cauză la final cea care a izbutit să-și scurteze mai mult perioada proastă.
Acum CFR Cluj trece printr-o asemenea perioadă modestă. Iar asta nu înseamnă că doar forma sa sportivă are de suferit, ci și dozele de noroc îi sunt epuizate. Dacă în meciul cu FCSB a avut o prestație modestă, la ciupeală, pentru a obține un egal meschin, acum cu CSU Craiova chiar a jucat ceva fotbal. A atacat adesea, a avut perioade când a dominat, dar obiectul nu „a intrat în ațe” cum se zice în jargon de cartier. În schimb adversarei i-a intrat, profitând la maximum de forma bună pe care o are atacantul său A. Ivan. Totodată, după meci, Dan Petrescu a recunoscut că formația sa din acest sezon este din punct de vedere valoric sub cea pe care a avut-o anul trecut, fiind conștient că dacă nu va ieși din această stare, nu are cum să redevină campioană. Însă tocmai acesta este un atu al antrenorului Dan Petrescu, de a ști să-și remonteze echipele aflate în situații dificile.
FCSB, care în trecut a avut perioadele ei proaste, acum trece prin momente de bun augur pentru ea, reușind să materializeze chiar și faze mai puțin reușite dintr-un meci. De această dată FC Voluntari nu a mai putut s-o păcălească, cu toate că dacă după superbul gol al lui Marcelo Lopes în ultima fază intra acea minge trimisă de Rață, dar prinsă finalmente de Târnovanu, ce ironie a sorții ar fi fost (apropo de marcator), ce jale ar fi fost pentru roș-albaștri! Probabil că s-ar fi dus toți fecesebiștii zilnic să aprindă lumânări prin biserici… Urâtă rana făcută de Edjouma lui Armaș, însă nu cred că a fost voită intervenția sa fiind prea acrobatică, dar și așa, ar trebui să aibă mai multă grijă cu asemenea situații, căci se putea transforma într-o tragedie. Așa că reliefând această situație, nu s-a făcut din țânțar armăsar, cum au fost de părere unii inconștienți, ci tocmai s-a vrut atragerea atenției a periculozității ei. Altfel, francezul a fost cel mai bun de pe teren, aflându-se la prima sa „dublă”. Ambele goluri însă au fost primite destul de ușor de echipa adversă.
FCV Farul a pierdut două puncte la Pitești, în fața unei adversare modeste, pe care celelalte contracandidate ale dobrogenilor cu siguranță n-o vor ierta, așa cum n-au iertat-o nici în tur (cu excepția lui CSU). Meciul a fost unul urât, pe măsura ambientului, cu un teren destul de prost, cu foarte puține faze remarcabile, genul acela de confruntare despre care se spune că și dacă ar fi ținut 24 de ore, tot nu s-ar fi marcat.
Am asistat la două remontări de scor în această etapă, ambele rezultate arătând la final 2-2. Este vorba de meciurile Universitatea Cluj – CS Mioveni și Sepsi – Chindia. Iar desfășurările lor au fost foarte asemănătoare. În ambele cazuri au condus oaspeții cu 2-0, goluri marcate în prima repriză. Șansa gazdelor a fost că în ambele partide, au reușit să reducă din handicap înaintea ultimului fluier al primelor 45 de minute. Așa că au avut la dispoziție o repriză pentru a egala măcar, ceea ce s-a și întâmplat. În aceste condiții, supărările din jurul ratării victoriilor de către gazde au fost atenuate. Cât despre echipele din Mioveni și Târgoviște, ambele antrenate de foști fecesebiști, ele confirmă forma bună din acest început de parte secundă a sezonului.
De cele mai multe ori, statisticile, istoricele unor dispute nu sunt băgate în seamă. Și asta pe bună dreptate, căci în afara acelei vorbe adevărate conform căreia meciurile nu seamănă între ele, mai există tot felul de diferențe între perioadele în care se întâlnesc două combatante, de lot, de formă etc. Iată însă că se mai întâmplă situații când aceste „complexe”, cum li se mai spune, își arată din plin valabilitatea. Așa se întâmplă în cazul Rapidului cu FCU Craiova. Echipa giuleșteană poate să se afle într-o formă bună, așa cum a arătat la începutul acestui an, că tot nu poate bate trupa lui Mititelu. Ba chiar pierde. În cele 5 partide disputate în primul eșalon, n-a reușit s-o deranjeze decât cu un egal. Iar în sezonul când au promovat împreună din cel secund, atunci a pierdut toate cele 3 partide! Este clar că există o apăsare pe jucătorii alb-vișinii atunci când întâlnesc această echipă. Apăsare vizibilă și în partida de sâmbătă, când prestația gazdelor a părut în multe situații încleiată. Este drept și FCU se află într-o bună dispoziție în această perioadă, așa că ar putea spera la locul 6.
În fine victorii pentru două echipe care nu se mai întâlniseră cu ele din 2022. UTA a așteptat 12 partide pentru un succes, iar Petrolul doar 5. Ambele au izbutit acum izbânzi concludente, la câte două goluri diferență, readucând speranțele în rândul propriilor suporteri că lucrurile se pot îndrepta. Echipa arădeană trăiește periculos, acolo la retrogradare, în timp ce Petrolul mai degrabă speră să nu alunece spre zona cu probleme a clasamentului decât să prindă play-off-ul. Căci, cu toată simpatia ce o port acestei echipe istorice, nu are la acest moment față de se situa în primele șase. Dacă în cazul echipei din Botoșani a fost o automulțumire adusă de rezultatele bune obținute în acest an, Hermannstadt arată a fi în declin, jocul său nu mai merge, iar punctele pierdute la TAS își pun și ele amprenta nefastă pe moralul jucătorilor. Și astfel, o posibilă candidată la play-off se poate metamorfoza într-o candidată la retrogradare.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 200 în Divizia A: Bordeianu (CFR Cluj)
Meciul 100 în Divizia A: Chindriș (UTA)
Meciul 50 în Divizia A: Compagno (FCSB)
Debut în Divizia A: Zajkov (CSU Craiova)
Golul 1 în Divizia A: D. Ispas („U” Cluj), Rareș Pop (UTA)
Antrenori
Debut și totodată prima victorie în Divizia A pentru Florin Pîrvu (Petrolul)
Echipe
A 450-a victorie în Divizia A: UTA
Rapid fără victorie cu FCU Craiova după 5 meciuri directe (doar un egal a reușit)
Toate cele trei meciuri jucate la Cluj de CS Mioveni cu Universitatea s-au încheiat la egalitate
FCU Craiova a urcat pe locul 73 în clasamentul all-time, depășind pe Ciocanul București