Cu excepția lui CSU Craiova, toate fruntașele au învins, pregătindu-se să aibă pentru play-off o zestre cât mai bogată, ca atunci când acest regulament hâd își va întinde ghearele asupra punctelor lor să aibă de unde fura.
CFR Cluj s-a distrat cu Petrolul, arătând clar diferența de valoare dintre cele două. De altfel, campioana rar reușește asemenea jocuri și totodată scoruri spectaculoase. Acum însă a avut teren propice. Se pare că acea tactică a jocului închis, neplăcut ochiului, pe care o adopta Nicolae Constantin era cea mai bună pentru actualul lot al Petrolului.
Argeș cu FCSB a fost un meci alert, modest din punct de vedere tehnic, cu multe bâlbe de ambele părți. Cineva care nu a fi știut despre ce era vorba, și era adus cu ochii acoperiți la stadionul „Nicolae Dobrin” iar acolo i-ar fi fost descoperiți, ar fi zis că este un meci de uzură, între două echipe din subsolul clasamentului, care ar fi trebuit să se încheie la egalitate, însă a câștigat echipa care a gafat ceva mai puțin. Unul dintre cele mai bizare goluri le-a reușit Șut, lovindu-se absolut întâmplător mingea de el, în momentul intrării acesteia în poartă nu știa ce i se întâmplă! Nici golul argeșenilor marcat de Koubemba nu a fost departe, dar acolo africanul parcă a avut o mică intenție de a trimite spre poartă.
FCV Farul a început să învețe să joace la rezultat și s-a întors cu trei puncte foarte importante. A lovit și a fugit, cum se zice, iar puștiul Mazilu (în foto) confirmă de la o etapă la alta, că este de mare viitor. Așa ar fi trebuit să joace și în deplasarea de la Pitești, pe care am tot evocat-o eu că a pierdut aiurea două puncte. Atunci nu a jucat cu nimic ma prejos decât a făcut-o FCSB acum, care a câștigat.
În fine, Rapid a mai și câștigat, iar Dugandžić nu a mai ratat penalty, detașându-se în fruntea golgeterilor, cu două goluri mai mult față de Compagno. Și nu-i simte răsuflarea în ceafă, cum s-a afirmat în comentariul de la Orange TV, invers de fapt se întâmplase, deoarece croatul este cel care a venit din urmă, iar de când l-a depășit pe italian acesta din urmă nu a mai avut reacție. De altfel, amintitul comentariu a fost foarte slab, în afara unor asemenea afirmații fără fundament, acesta a trădat și o lipsă de cunoștințe în domeniu, neștiind de exemplu că actuala Chindia neavând nicio legătură cu fosta Metalul/CS/Oțelul Universitatea/Chindia Târgoviște. Nu m-am mai luat demult de comentariile de meci, căci s-au făcut destule progrese în domeniu, dar acesta a avut prea multe gafe rostite chiar cu o mare convingere de cei în cauză. Nici nu o să le dau numele, căci contează mai puțin, important este să se corecteze într-un viitor cât mai apropiat, mai ales că au câțiva comentatori buni spre foarte buni în preajmă. Revenind la jocul în sine, după cum era de așteptat, Chindia și-a vândut scump pielea, dar nu a putut evita prima înfrângere din 2023.
Nici CS Mioveni nu a reușit acest lucru, pierzând în ele din urmă la Craiova, suferind astfel prima înfrângere cu FCU, echipă față de care avusese până acum un ascendent moral, inclusiv când ambele se aflau în eșalonul secund. Lucrurile încep să meargă bine pentru echipa craioveană, care ar avea mari șanse să urce în play-off, dacă partida cu Sepsi, așa cum ar fi normal din punct de vedere al competiției, s-ar rejuca. CS Mioveni nu s-a mișcat nici ea rău, dar cum am afirmat și cu alte prilejuri, orice înfrângere contează, pentru că distanța de care a fost separată față de celelalte echipe a fost prea mare.
Cum scriam și la început, CSU Craiova a fost singura dintre cele cinci echipe deja calificate pentru play-off, care a pierdut. Cea care a învins-o a fost o echipă disperată, FC Voluntari, care pierduse tot ce jucase în acest an 2023, adică cinci partide consecutive. De această dată, echipei ilfovene i-a ieșit tactica abordată, e drept, și pe fondul unei replici modeste a adversarei, care la gol a gafat lamentabil. Merită felicitată conducerea celor de la FC Voluntari care nu s-a grăbit să-l demită pe Liviu Ciobotariu. Ar fi făcut o mare greșeală, în general cei care fac așa ceva, pentru acel imbecil „șoc la echipă” arată mai degrabă slăbiciune decât inspirație, demonstrând că de fapt nu au soluții și ca să se scoată ei, aruncă totul în spatele băncii tehnice.
Cu chiu cu vai, Sepsi a învins-o pe Hermannstadt, care continuă criza de rezultate, neizbutind nicio victorie în cele șase partide disputate în 2023, numai două remize fiind singurele sale evitări ale înfrângerii. Pentru Sepsi a fost foarte important acest succes, pentru că urmează ultimele trei partide din sezonul regular cu cele mai grele adversare, cel puțin din punct de vedere teoretic.
În fine, Universitatea Cluj a obținut o victorie meritată, senegalezul Thiam confirmând forma excelentă în care se află, printr-o „dublă” în fața unei FC Botoșani prea relaxate. De fapt, se poate spune că această a 27-a etapă i-a zâmbit echipei clujene, căci mai toate adversarele din zona ei de ierarhie au avut de suferit, ceea ce i-a permis să depășească inclusiv locurile de baraj.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 150 în Divizia A: Bic („U” Cluj)
Meciul 100: Șut (FCSB), G. Simion („U” Cluj)
Debut: Goranov („U” Cluj)
Golul 20: Aganović (Sepsi)
Primul gol: Koubemba (Argeș), Maglica (CFR Cluj), Babić (Hermannstadt), M. Bratu, Purtić (ambii Petrolul)
Echipe
A 1300-a victorie pentru FCSB
Petrolul a marcat golul 2300 (prin Purtić)
FCU Craiova a urcat pe locul 72 în clasamentul all-time, depășind pe Phoenix Baia Mare