Ne apropiem cu pași repezi de finalul sezonului regular, mai rămânând o singură etapă de jucat din acesta. Dacă în cele recente, echipele din frunte au înaintat în bloc, de această dată parcă li s-a pus o frână de către o forță nevăzută dar obiectivă, căreia i s-a părut că acestea s-au detașat nemeritat de mult de restul plutonului. Dintre acestea, doar CSU Craiova a evitat, cu mare-mare noroc, să facă la rându-i un pas greșit, devenind astfel marea beneficiară a acestei runde.
Se poate spune că liderul FCV Farul a avut o prestație slabă în meciul de pe Cluj Arena. Se mai poate spune însă că a avut o asemenea prestație și deoarece „U” Cluj a jucat foarte bine, confirmând că trece printr-o formă bună, iar acest lucru i se datorează în mare parte lui Ovidiu Sabău, cel instalat la conducerea tehnică din partea a doua de sezon. Înfrângerea aceasta era să coste echipa dobrogeană pierderea primului loc, acum, la final, după ce a condus aproape tot sezonul regular.
Și pentru aproape 37 de minute, FCV Farul chiar pierduse prima poziție, după ce CFR Cluj întorsese de la 0-1 cu Sepsi, la 2-1. A fost un forcing la care adversara nu a reușit să-i facă față, alb-vișiniii clujeni arătând în această perioadă precum o echipă campioană. Însă din nou, ca de atâtea ori, după ce s-au văzut cu avantaj, a început aceeași retragere păguboasă din cauza căreia în acest sezon a pierdut multe puncte. Nici ei, nici antrenorul lor tot nu percep deloc cât de fragil este avantajul unui singur gol. În cazul lui CFR despre acesta se poate spune că este un scor periculos. În momentul în care îți inviți adversara să joace, doar cu mare noroc scapi nepedepsit. Iar norocul, se știe, e departe de a fi o resursă fără limite. Din contră. Iar Sepsi a egalat și a obținut o nesperată, la un moment dat, remiză. Referitor la acest meci, unii, din neștiință, din obsesie sau poate că au blufat, au dat de înțeles că acest meci ar putea fi blat. Acest egal probabil că îi lasă fără cuvinte și totodată mă scutește să mai argumentez de ce acest meci în niciun caz nu putea fi suspectat e blat.
Pe cât de neașteptată, pe atât de frumoasă a fost victoria UTA-ei în fața unei FCSB suficiente, departe de pretențiile pe care le emite. De partea cealaltă, după atâtea eșecuri mai mult sau mai puțin meritate, Gyuszi Bálint și ai lui au știut să se mobilizeze și să știe cum să câștige, chiar clar, în fața unui adversar mult mai bine cotat. O victorie care nu le aduce doar trei puncte poate nesperate, ci și un moral extraordinar pentru ceea ce urmează. Un tânăr din echipa arădeană a confirmat și în acest meci, mijlocașul Rareș Pop (în foto). Tocmai pe 16.11.2002 se consemnase ultima victorie a UTA-ei în fața Stelei, a fost atunci 2-0 la Arad (goluri Njock și R. Nagy). Deci de peste două decenii.
Rapid a pierdut surprinzător pe teren propriu, în fața unei echipe care nu se regăsise până acum în acest an. Se poate pune această înfrângere pe seama neinspirației antrenorului Rapidului, care a aliniat la start un „11” de neînțeles. Și-o fi zis că orice bagă în teren, n-are cum să n-o bată pe Hermannstadt. Dar s-a înșelat și până la urmă „Hermanștarul ne-a bătut”, după cum s-a exprimat un „gânditor” din galeria rapidistă, înfricoșat de înfrângerea care căpăta tot mai mult contur. La acest eșec poate fi făcut părtaș și Dugandžić, care a ratat un nou penalty. Astfel, atacantul croat după ce a contribuit la obținerea mai multor puncte pentru echipa sa, acum începe să le risipească. O victorie acum ar fi fost foarte importantă pentru echipa din Giulești în contextul acestei etape, când ar fi făcut niște pași importanți pe podium. Așa însă este posibil chiar să termine sezonul regular pe locul 5…
Afirmam la începutul textului, că CSU Craiova a fost singura dintre fruntașe care nu a făcut pași greșiți în această rundă, dar cu foarte mare noroc. De altfel, echipa olteană a fost însoțită de o masă de noroc ieșit din comun de mare, care i-a adus din ultimele partide șapte puncte în loc de numai două. Aceasta deoarece, față de cele întâmplate pe teren, în trei dintre aceste meciuri pomenite, ar fi trebuit să piardă cu FCSB și apoi să remizeze cu Argeș și cu Petrolul. Cât despre meciul în sine de la Ploiești, intriga lui a avut loc în acel minut 37, când Petrolul a marcat, dar VAR-ul i-a anulat golul. De fapt, a fost la latitudinea arbitrului Mladinovici, care a considerat că Papp (ce ironie, până acum două săptămâni fostul jucător al lui CSU) influența faza respectivă, după lovitura liberă din partea stângă a terenului. Acel moment i-a „tăiat” pe jucătorii gazdă care nu s-au mai regăsit, devenind tot mai neinspirați și dându-le astfel oxigen adversarilor. Dar chiar și așa, cei de la CSU s-au desprins greu, cu acel norocos gol al lui A. Ivan din prelungirile primei reprize.
Victorie mică pe teren, uriașă pentru clasament și pentru finalul de sezon regular în dreptul lui FCU Craiova. Ca și cealaltă echipă din Craiova a marcat unicul gol al meciului tot în prelungirile primei reprize, inspirația de-atunci a lui G. Ganea aducând cele trei puncte. Așa că echipa lui Mititelu așteaptă ultima etapă dar și decizia deloc credibilelor comisii ale FRF.
În meciul dintre foștii antrenori ai FCSB, Dică și Petrea, a avut câștig de cauză primul, însă nu fără emoții. Chindia a avut mai mult posesia, dar Mioveni a dominat-o tactic. Iar cele trei puncte le oferă încă speranțe celor de la echipa argeșeană. Din nou Bogdan Rusu a fost la înălțime.
Despre Voluntari – Argeș, singurul meci fără goluri al etapei, nu sunt de scris prea multe. Un meci urât, direct proporțional cu scorul. Și aici am avut un penalty ratat, pe care dacă Nemec l-ar fi transformat, cu siguranță că ar fi făcut diferența în acest meci, iar echipa ilfoveană ar fi privit mai optimist viitorul cu încă două puncte în plus.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 300 în Divizia A: Seto (Petrolul)
Meciul 200: Dimitrov, Tudorie (ambii Sepsi)
Meciul 100: Căpușă (Chindia), Vâlceanu (Petrolul), Vlădoiu (CSU Craiova)
Meciul 50: Lixandru (CS Mioveni), Pănoiu (Rapid), Sidibé (FCU Craiova)
Golul 10: Yuri (CFR Cluj)
Golul 1: M. Tamás (Sepsi)
Echipe
Al 250-lea egal: CFR Cluj
CFR Cluj a urcat pe locul 12 în clasamentul all-time, depășind pe Sportul Studențesc
8 jocuri dintre Petrolul și CSU Craiova fără vreun meci egal
Sepsi rămâne fără victorie pe teren propriu cu CFR Cluj și după al 8-lea meci în această calitate, acesta fiind al doilea egal, restul de 6 pierzându-le
„U” Cluj rămâne neînvinsă pe teren propriu cu FCV Farul, unde din 4 partide are 3 victorii și un egal
Paradoxal, pentru FC Voluntari acest egal acasă cu Argeș este un progres, căci este prima oară când nu pierde pe teren propriu cu această echipă, precedentele 3 partide cedându-le
Despre performanța lui Seto
Al treilea din străinătate care atinge această bornă Cu prilejul acestei a 29-a etape din sezonul regular, japonezul Takayuki Seto, astăzi la Petrolul, a jucat al 300-lea său meci în primul nostru eșalon. El devine astfel al 157-lea jucător care atinge all-time această onorantă bornă, dar mai interesant, este doar al treilea provenit din străinătate care ajunge la acest număr. Ceilalți doi dinaintea sa, ambii aflați încă în activitate și având totodată și cetățenie română, au fost portughezul Camora (CFR Cluj), care la zi are 258 de jocuri, și brazilianul Júnior Maranhão (Rapid), 307. Seto a debutat în prima ligă la 02.08.2009, la meciul Astra – Pandurii 0-1. El promovase cu echipa ploieșteană la acea vreme, din eșalonul secund. De altfel, până în actualul sezon când îmbracă tricoul Petrolului, el evoluase pe gazoanele primului nostru eșalon numai pentru Astra (în total 274 de jocuri). Cu această echipă a câștigat tot ce se putea în fotbalul românesc: titlul (2015/16), cupa (2013/14) și supercupa (2014).