Anunțată în 2022 de titlul european cucerit de Bianca Ghelber la aruncarea ciocanului, revenirea atletismului românesc în prim-plan a continuat și în acest an. Iar Claudia Bobocea (1.500 de metri) și Gabriel Bitan (săritura în lungime) au cucerit medalii la CE de sală de la Istanbul.
Performanțe deosebite dacă ne gândim că în România se fac stadioane fără pistă de alergare, iar sălile în care se poate organiza concurs în sportul olimpic numărul 1 nu numai că le numeri pe degete (sunt două), însă ele nu corespund standardelor actuale… Altfel spus, dacă s-ar doborî vreun record european sau mondial acolo, la alergare, acela n-ar fi omologat!
Firește că atleții români performează în probe în care există tradiție. Urmașă a marilor campioane de la semifond– le putem aminti pe Natalia Mărășescu, Paula Ivan, Doina Melinte, Gabriela Szabo și Violeta Szekely – Claudia Bobocea a cucerit medalia de argint în proba de 1.500 de metri. Stelista antrenată de Valentin Anghel a obținut cel mai bun timp în serii și a condus multă vreme și în finală, fiind depășită pe ultima parte a cursei de către britanica Laura Muir (4:03,40). Iar atleta în vârstă de 30 de ani a stabilit și un record personal cu această ocazie: 04:03,76.
O medalie de bronz a câștigat Gabriel Bitan la săritura în lungime. Adică într-o altă probă în care românii, dar mai ales româncele au scris istorie. Legitimat la CSM Onești, acesta a reușit 8 metri la a 5-a încercare din finală, clasându-se pe locul 3 după grecul Miltiadis Tentoglou (8,30 m) și suedezul Thobias Montler (8,19 m). Tot la sărituri România a mai avut două atlete în finale. La lungime, Alina Rotaru Kottmann (CSA Steaua București, antrenor Mihai Corucle) a ocupat locul 5, iar la înălțime Daniela Stanciu (CSA Steaua București, antrenor Oana Pantelimon) a fost pe 7.
Grație acestor clasări, țara noastră a ocupat locul 18, la egalitate cu Cehia, la competiția la care au participat 47 de națiuni. Iar podiumul a fost ocupat de Norvegia (5 medalii / 4-1-0), Țările de Jos (7 / 3-3-1) și Marea Britanie (6 / 3-3-1) – principalul criteriu de clasificare fiind cel al medaliilor de aur. Și mai trebuie amintit că România nu mai cucerise o medalie la CE indoor de atletism din 2015, când Florentina Iușco Marincu (lungime) și Marian Oprea (triplusalt) au luat „bronz”.
În aceste condiții, se poate vorbi despre un paradox al atletismului românesc. Adică al unui sport tot mai vitregit din punct de vedere al condițiilor de antrenament și mai ales de concurs. Fiindcă la noi se fac stadioane fără pistă de atletism. În București, de pildă, nu există în acest moment nicio arenă unde s-ar putea disputa măcar o ediție de Campionat Balcanic… Iar dacă s-ar dori organizarea Campionatului Mondial sau Campionatului European de seniori nici măcar Cluj Arena n-ar fi aptă să o facă (are un număr de locuri prea mic).
Și fiindcă la noi în țară nu prea ai pe unde se te antrenezi în condiții optime, mai ales iarna, Claudia Bobocea se pregătește mai mult prin străinătate (în Portugalia, în special). În timp ce Gabriel Bitan are „norocul” că groapa de sărituri nu implică o amenajare atât de complexă precum pista de alergare. Însă și în cazul săritorilor tot exilul reprezintă soluția… Vezi cazul Alinei Rotaru, care se antrenează prin Germania.