S-a terminat și ultima etapă a sezonului regular, una dintre componentele acestui sistem imbecil play-off/play-out cu care a fost blestemat fotbalul românesc. Această rundă a propus printre altele derby-ul Clujului, cel mai răspândit dintre orașele provinciei, ajungând la episodul 32 pe prima scenă. Printre alte evenimente, acest meci a oferit o raritate, trei penalty-uri, toate în favoarea aceleiași echipe, survenite în urma unor hențuri în careu făcute de toți cei trei fundași centrali ai Universității!!!
În Gruia, era așteptat un meci interesant, deoarece ambele echipe treceau prin perioade relativ bune în ultima perioadă. Evident, cam cum s-au desfășurat de câteva decenii aceste derby-uri, cele două se aflau în zone complet diferite ale ierarhiei și astfel cu obiective distincte; CFR spre sus, „U” spre jos. Atmosfera de la joc a fost una excelentă, trezind un interes deosebit pentru acest meci în urbea ardeleană. Niciodată nu am agreat acele păreri: „ce le trebuie orașelor astea de provincie două echipe în primul eșalon, mai bine și-ar face una și puternică”. Avem atâtea și atâtea exemple cu echipe unice în orașele lor care însă sunt foarte departe de a fi puternice. Ori, asemenea gen de partide aduc culoare, mai ales într-un fotbal cenușiu cum este cel al României de astăzi. Așa se întâmplă azi și la Craiova, iar prin anii 30-50 era și la Timișoara, și nu departe, la Arad și Oradea, dar în aceste cazuri doar în anii 30. Partida a fost una alertă, plăcută ochiului și echilibrată până la primul gol al CFR-ului. Din acel moment, încet-încet, echipa favorită avea să se desprindă din toate punctele de vedere, obținând în final o victorie neașteptat de clară. Toți cei trei fundași centrali ai alb-negrilor au contribuit din plin la aces succes vișiniu, fiecare cu câteun henț în careu, toate fiind corect acordate de brigada de arbitri. Pentru asemenea decizii luate cu ajutorul sistemului VAR nu mi se pare în regulă să se spună despre arbitrul în cauză că a greșit și ca atare să i se scadă nota, considerându-se că nu a dibuit acea infracțiune în timp real. Tocmai de aceea a fost introdus acest sistem, pentru a ajuta în asemenea situații. Este de reproșat într-adevăr atunci când respectivul arbitru nu se duce să vadă o asemenea fază, așa cum au făcut-o mulți în acest sezon regular, inclusiv acum Cătălin Popa, la CSU – UTA, dar ne concentrăm ceva mai jos asupra lui. La CFR am remarcat că în afara primelor minute, până la gol, a jucat deschis, nu a mai închis partida penibil, așa cum o face de obicei atunci când are avantaj pe tabela de marcaj. Poate cele 7 înfrângeri suferite până acum îl vor trezi pe Dan Petrescu să abordeze o altă tactică în play-off. Să mai apreciem și penalty-ul transformat de Cr. Manea (aflat într-o formă bună), o lecție de cum se execută o asemenea lovitură pentru jucători de la care pretențiile sunt mai mari în acest sens. Cât despre „U”, aceasta a surprins prin maniera modestă cu care abordat partida, asta după ce în etapa trecută a dominat clar liderul FCV Farul. Nu trebuie însă să dezarmeze în urma acestui eșec, pentru că are potențial și pare capabilă să evite nu doar retrogradarea directă, ci chiar și locurile de baraj.
FCV Farul – Rapid a fost un meci care merita să fie văzut, fiind foarte plăcut, cu multe-multe faze interesante de fotbal autentic, cele două arătând că fac meritat parte dintre protagonistele acestui sezon. FCV Farul a trecut peste momentul greu din etapa trecută când aproape că a fost făcut KO pe Cluj Arena, arătând acum prestația plăcută pe care am văzut-o adesea în sezonul de față. Cu mai multă insistență și inspirație, liderul a întors rezultatul, reușind finalmente să învingă. Și iată că astfel FCV Farul a răspuns deocamdată afirmativ celor care se întrebau dacă va rezista la aerul tare de la înălțimea primului loc. Însă, acum urmează proba de foc, în play-off. Rapid a pierdut al doilea meci la rând și totodată o importantă oportunitate de a se implica chiar în lupta la titlu.
Desfășurarea partidei FCSB – Sepsi a semănat teribil cu un blat din perioada „cooperativei”. Nu afirm că a fost blat, ci că doar a semănat. Un non-combat al echipei care trebuia să piardă până la primirea golului. Golul a fost un cadou din partea unui fundaș advers, care a oferit mingea adversarului în preajma propriei porți. După gol, cei care marcaseră nu au mai jucat nimic, în timp ce aceia care erau conduși au simulat o revenire în joc, cu faze să le zicem de atac, lipsite de substanță, în care se vedea că nu credeau nici ei. Așa se desfășurau asemenea jocuri în acea perioadă, atunci când cele două stabileau dinainte să se lase doar cu un gol, ca să nu apară alte bătăi de cap. Așadar, o victorie meschină pentru FCSB, exact de cât de mică echipă este și ea la această oră. Cât despre Sepsi, pe unde am putea-o încadra oare, dacă despre FCSB am afirmat că este mică? Unicul gol, pe care îl putea reuși și un copil din curtea școlii, l-a înscris Oct. Popescu, care a reacționat ca și când ar fi izbutit golul din finala CM, iar mulți au început din nou să-l laude în același mod grețos, așa cum o fac de atâtea alte ori, pentru acea ispravă. Eu continuu să susțin că este un jucător modest, puțin mai răsărit decât alții în modestul nostru fotbal carpatin, un chior în țara orbilor. Cât o să ne tot mințim dând credit unor asemenea jucători fără substanță, păcălindu-i astfel chiar și pe ei, o să fim mereu dezamăgiți după ce vom vedea că în confruntările internaționale regele de fapt este gol.
CSU Craiova a izbutit încă o victorie cu mare-mare noroc, ba aici fiind și protejată de o eroare de arbitraj care a privat-o pe UTA de un punct meritat. Arbitrul Cătălin Popa nu este cu nimic mai presus de Lucian Rusandu, la fel de modest, dar căruia CCA îi dă un sprijin mult mai mere. Aceasta cu toate că aproape la fiecare meci pe care îl conduce face câteo greșeală prin care parcă vrea să își arate limitele. Acum nu a acordat penalty UTA-ei în ultimele minute, neconsultând VAR-ul. Sau poate că nu a fost atenționat de Rareș Vidican, aflat în camera VAR, nimeni altul decât cel care de curând, tot la un meci al lui CSU, la acel penalty de pomină cu Argeșul, n-a sancționat cu repetarea loviturii transformate de A. Ivan, după ce Baiaram intrase în careu că aproape că îi obturase vizibilitatea respectivului arbitru! Astfel, cu mare șansă care a însoțit un joc neconvingător, CSU a luat 9 puncte în ultimele 3 etape. Să sperăm că în cele din urmă fotbalul-păcăleală va fi supus dreptății divine și astfel sancționat.
Un meci așteptat cu mare interes a fost și cel de la Sibiu, disputat concomitent cu cel de pe Arena Națională dintre FCSB și Sepsi. Cei care au ales să se uite la acesta au dat dovadă de multă inspirație. Chiar dacă s-a încheiat cu același deznodământ ca la București, 1-0 pentru echipa gazdă, a fost mult mai bun, având o mulțime de faze bune, care au încântat asistența. Victoria celor de la Hermannstadt a făcut să se consume și mai multă părere de rău pentru acele 9 puncte pe care i le-au luat comisiile. Totodată, aceasta menține deschisă lupta pentru locul 6, pentru care se vor lupta joi, Sepsi cu FCU, în rejucarea acelui meci care a trezit artificial poate cele mai multe polemici dintre toate cele disputate în actualul sezon.
Petrolul a obținut o victorie foarte-foarte valoroasă pe terenul unei candidate tot mai serioase la retrogradare, Argeș, făcând astfel uitate acele 4 înfrângeri consecutive dinainte, cu candidatele la titlu.
În fine s-au mai consemnat două egaluri, ambele 1-1, în alte partide cu însemnătate pentru zona de jos a clasamentului, Botoșani – Mioveni și Chindia – Voluntari. Ambele convenabile echipelor oaspete, Mioveni mai adăugând un punct speranțelor de revenire, iar Voluntari mai punând un punct distanței de zona periculoasă. Puncte însă care vor fi furate de regulamentul dubios care ne macină de prea mulți ani. Unii am văzut că se bucură de acest lucru, apreciind „echilibrul adus de acest regulament”. Tare aș vrea să li se reducă și acestora la jumătate niște beneficii pentru care au muncit, așa ca să fie mai… echilibrați.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 250 în Divizia A: I. Balaur (CS Mioveni)
Meciul 200: Dimitrov, Tudorie (ambii Sepsi)
Meciul 150: Nemec (FC Voluntari)
Meciul 100: Meza (Argeș), Carnat (CS Mioveni)
Meciul 50: Irobiso (Petrolul)
Debut: Petro (FC Botoșani) – primul jucător din Malawi în Divizia A, Bota („U” Cluj), I. Zanfir (FCU Craiova)
Golul 30: Koljić (CSU Craiova)
Golul 10: Cr. Manea (CFR Cluj), Artean (FCV Farul)
Golul 1: Mutombo (FC Botoșani), Batha (UTA)
Arbitri
A 300-a linie în Divizia A: Mircea Orbuleț (București)
Echipe
Înfrâgerea 450 în Divizia A: UTA
CS Mioveni a urcat pe locul 66 în casamentul all-time, depășind pe Academica Clinceni
CS Mioveni rămâne fără victorie și după al 5-lea meci direct cu FC Botoșani (are 1 înfrângere și 4 egaluri)