Acum, la venirea primăverii și din punct de vedere astrologic au început și minunile de play-uri. Fiind programul atât de încărcat, nu s-a putut lăsa o pauză față de sezonul regular, așa cum ar fi fost normal. Pauza a venit abia acum, pentru că debutează meciurile naționalei pe 2023.
Play-off
Play-off-ul a luat un start destul de domol, cu două egaluri și cu o previzibilă victorie a gazdelor. Să începem și noi cu amintita victorie. Este vorba despre cea a liderului, FCV Farul, în fața ultimei venit Sepsi. Meciul a diferit complet față de cel disputat de cele două la Ovidiu cu doar cu câteva săptămâni înainte, în sezonul regular, când echipa de la malul Mării a făcut-o KO în teren pe cea din Covasna, nu atât ca scor, ci ca desfășurare a ostilităților. La un moment dat, de fapt la startul reprizei secunde, când oamenii lui Hagi s-au desprins la două goluri pe tabela de marcaj, se părea că lucrurile vor lua și acum aceeași turnură. Numai că o relaxare prematură a gazdelor le-a permis oaspeților să se trezească din pumni, reușind să înscrie și dând astfel șah adversarei. Cei de la FCV Farul nu au mai știut cum să reacționeze altfel la o asemenea lovitură, decât să încerce să fragmenteze jocul pe cât a putut, exact ca acel boxer care încearcă să oprească ofensiva adversarului încercând să-i obstrucționeze loviturile, prinzându-se cu mâinile de el spre a nu-i da posibilitatea să se miște prea mult. Echipa dobrogeană arăta de parcă nu fusese pregătită pentru 90 de minute. Șansa ei a fost că Sepsi a avut acel meci de la mijlocul săptămânii trecute cu FCU Craiova, pe care chiar dacă l-a câștigat la scor, a solicitat-o destul cât să o obosească pentru încă o partidă programată doar la câteva zile. Practic, de la ultimul joc al FCV Farul, cei de la Sepsi jucaseră chiar două partide, amintita restanță și pe cea din etapa a 30-a din sezonul regular. Deocamdată a ieșit bine pentru cei de la Ovidiu, ba chiar celelalte rezultate i-au ajutat să își mărească distanța față de celelalte echipe. Însă este clar că o asemenea abordare nu este de dorit și în viitor, dacă se țintește titlul.
Celelalte două partide, chiar dacă s-au terminat la egalitate, au fost plăcute ochiului, având însă și faze polemice de arbitraj cu tot cu VAR. Pe Arena Națională, CSU Craiova a arătat ca Dr. Jekyll și Mr. Hyde în cele două reprize. Dacă în prima a pus-o la respect pe FCSB care n-a fost în stare să tragă un șut pe poartă, de fapt roș-albaștrii nici nu au știut pe unde se află poarta oltenilor, în partea a doua a adoptat o tactică fricoasă, de așteptare, de fapt de invitație către adversară să o atace și în cele din urmă să o egaleze. Cu o altfel de abordare, este foarte probabil să fi plecat de la București cu toate cele trei puncte. Așa însă era chiar să plece fără niciunul, fiind o fază polemică la o intrare în careul craiovean a lui A. Ivan la Edjouma care a fost cam fault. Însă la general, față de cele arătate de cele două în teren, rezultatul este echitabil.
Echitabil a fost și rezultatul final de la meciul desfășurat în Gruia, tot la general, față de cele arătate de cele două în teren. CFR a deschis scorul repede, printr-un penalty clar apărut pe un moment de mare slăbiciune a apărării bucureștenilor. Însă Rapid mai avea multe de spus, reușind mai întâi să egaleze repede. CFR a revenit în avantaj, printr-un gol mai rar văzut, ca un jucător să cadă pe spate în momentul șutului, dar mingea să ia o traiectorie cât să-l sară pe portar! Astfel, ceea ce părea a deveni un rebut s-a transformat într-un produs finit. Numai că Rapid a egalat din nou, Onea (în foto), care a avut o prestație excelentă, de această dată fiind la finalizare, după ce la primul gol asigurase asistul. Au urmat apoi faze dinamice la ambele porți prin care fiecare dintre echipe și-ar fi putut asigura avantajul pe tabelă, dar din diverse motive, acestea nu s-au concretizat. Și, precum meciul dintre cele două de la Cluj in sezonul regular, prelungirile au oferit din nou un mare moment de suspans. Atunci a fost penalty-ul ratat de Al. Albu. Acum, cei de la CFR marcaseră prin Maglica, însă arbitrii, prin intermediul VAR-ului, au anulat golul pe motiv de ofsaid. Dovezile oferite însă sunt neconvingătoare. Repet însă rezultatul este conform cu cele petrecute în teren și iat-o pe Rapid, totuși o debutantă în sistemul acesta de play-off, implicată în lupta la titlu sau măcar la podium.
Play-out
A început și ilogicul sistem de câte o singură întâlnire între componentele play-out-ului. Ca și la amintitul meci de la Constanța, și la Craiova se aștepta ca cealaltă echipă care a susținut meciul de joia trecută pentru ultimul loc de play-off, FCU, să fie obosită. De altfel, Nicolo Napoli tocmai de aceea a și adus destule modificări în 11-le de bază. Însă mai obosită a arătat adversara, CS Mioveni, care a oferit cea mai slabă prestație din 2023, adică de când a fost preluată de Nicolae Dică. Astfel, FCU a scăpat de complexul pe care părea să-l fi căpătat față de echipa argeșeană.
Apropo de Argeș, după cum arată desfășurarea ostilităților din ultima vreme, tare mi-e că acest județ va rămâne fără nicio echipă în primul eșalon pentru sezonul următor, CFC Argeș și CS Mioveni putâmd pleca la braț spre cel secund. Echipa preluată acum de Bogdan Vintilă, aflat la meciul său de debut, arată tot rău, fiind învinsă de „U” Cluj mai ușor decât o arată scorul. Poate că unora li s-a făcut milă de Marius Croitoru că a fost demis. Dar prin această demitere respectivul s-a salvat în a nu fi tras la răspundere la adevărata măsură față de dezastrul în care a adus această echipă. Și asta în același fel cu cei care i-au permis acest lucru, în frunte cu primarul urbei piteștene. Echipa lui Ovidiu Sabău a izbutit astfel să treacă bine peste eșecul nu tocmai digerabil din etapa trecută în fața concitadinei CFR și poate privi cu optimism înainte, că va putea evita la final și locurile de baraj.
Dacă egalul dintre FC Voluntari și Hermannstadt poate fi catalogat echitabil, nu același lucru se poate spune despre cele două victorii la limită obținute de Petrolul și FC Botoșani, împotriva UTA, respectiv Chindia. În ambele partide, cele care aveau să piardă au controlat o bună parte din aceste partide, având chiar și ocazii de a marca, dar n-au știut să profite de oportunitățile ivite. Iar spre final, soarta a fost crudă pentru ambele, adversarele izbutind goluri norocoase, de trei puncte, care se pot dovedi foarte prețioase în această luptă pentru supraviețuire.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 200 în Divizia A: Iul. Cristea (FCSB), Bg. Mitrea (CSU Craiova), Al. Benga (UTA)
Meciul 100: Ionuț Stoica (Hermannstadt)
Meciul 50: A. Panait (CS Mioveni)
Debut: Pius, Tallo (ambii FC Botoșani), Gustavo Marins (FCV Farul)
Golul 1: Doua (Petrolul)
Antrenori
Meciul 300 în Divizia A: Gheorghe Hagi (FCV Farul)
Echipe
Sepsi a primit golul 250 (de la Mazilu) în Divizia A
Hermannstadt a urcat pe locul 59 în clasamentul all-time, depășind pe Dinamo Brașov