Clubul CSM Iași 2020, gruparea sportivă a municipalității, are începând din această lună încă o secție. După handbal feminin și șah, secții participante deja în competiții oficiale, oficialii clubului au anunțat, miercuri, și înființarea secției de scrimă.
Iulian Bițucă și Cosmin Hânceanu, antrenorii secției de scrimă de la CSM Iași 2020
În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Palatul Roznovanu, președintele CSM Iași 2020, Vladimir Danilov, a anunțat afilierea secției la Federația Română de Scrimă. La eveniment au fost prezenți și cei care se vor ocupa de pregătirea sportivilor. Reputatul ntrenor emerit Iulian Bițucă va fi președintele secției și antrenor coordonator, iar fostul său elev Cosmin Hânceanu, campion mondial cu echipa în 2009 și vicecampion european în același an, tot cu echipa României, va fi antrenor.
Vor fi legitimați în primă fază 12 copii cu vârste între 10 și 16 ani, de la Clubul Mușchetarul
În primă fază, secția de scrimă a clubului CSM Iași 2020 va număra 12 sportivi cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, toți transferați de la Clubul Mușchetarul, înființat de către Iulian Bițucă. La acest club, Iulian Bițucă l-a descoperit și format timp de șapte ani pe vicecampionul european de cadeți Alexandru Eva, cel care concurează acum la CSM Iași.
”Iașiul este un izvor de talente în scrimă și visul nostru este ca în viitor niciun sportiv de valoare să nu mai părăsească orașul pentru a pleca la alte cluburi din țară. Cu această ocazie, visul meu se va împlini. Timp de șapte ani am lucrat cu Alexandru Eva la Clubul Mușchetarul, iar acest copil a devenit în acest an vicecampion european. Asta mi-a demonstrat că încă mai pot face multe pentru sabia ieșeană și românească”, a declarat antrenorul emerit Iulian Bițucă, tehnician care i-a dat sabiei românești, printre alții pe Alin Lupeică, Cosmin Hânceanu, Alexandru Sirițeanu, Tiberiu Dolniceanu sau regretatul Florin Zalomir, ultimii trei făcând parte din echipa din echipa de sabie a României care în 2012 cucerea argintul olimpic, la Londra.
”Ca orice început, știu că va fi greu, o să fie nevoie de multă muncă, dar sunt convins că vom face treabă bună și vom obține rezultatele pe care ni le dorim cu sportivii pe care îi avem”, a completat și antrenorul Cosmin Hânceanu.
Președintele clubului, Vladimir Danilov, a explicat că s-a încercat o dublă legitimare cu CSM Iași, clubul condus de Ciprian Ursu, dar că Federația Română de Scrimă nu mai permite dublele legitimări.
”În aceste condiții, aveam două variante, fie să aducem toți sportivii la noi, fie să începem deocamdată cu propriii noștri sportivi, pe care i-am adus de la Mușchetarul”, a punctat Vladimir Danilov.
Alternativă pentru sportivii ieșeni
”Clubul CSM Iași 2020 este o alternativă pentru sportivii de la celelalte cluburi din Iași, iar atunci când dorințele acestora nu mai pot fi susținute financiar, ei să fie preluați de clubul Primăriei. Este vorba despre sportivii care pot face parte din loturile olimpice, pentru că acolo tindem și noi. Ne dorim ca împreună cu Iulian Bițucă și Cosmin Hânceanu să construim o echipă de sabie pentru Jocurile Olimpice din 2028. Am mai discutat cu Federația Română de Scrimă și posibilitatea preluării lotului olimpic de sabie fete, iar în următoarea perioadă vom avansa discuțiile. În plus, prof. Bițucă, cetățean de onoare al Iașiului, nu și-a spus ultimul cuvânt în scrimă și cred că era necesar să-i oferim o recunoaștere a meritelor sale”, a declarat și Mihai Liviu Gavril, membru în Consiliul de Administrație al Clubului CSM Iași 2020.