Meciurile naționalei României au venit cu scandal. Selecția lui Edi Iordănescu a deschis ușa criticilor. Chiar la începutul unei nou campanii de calificare. De fapt, doar campanie. Despre calificare, doar vorbim, nu o și obținem. Multe discuții, ba chiar și acuze. Explicații firave și un pic de mușchi încordați din partea fiului adevăratului selecționer, Anghel Iordănescu.
Dar scandalul s-a extins și la naționalele mai mici. Cătălin Cârjan a stârnit furtuna după ce a refuzat să vină la reprezentativa sub 20 de ani. Ceea ce l-a transformat pe jucătorul lui Arsenal Londra într-o țintă în mișcare.
De la Domnești direct la Londra
De fapt, cine este Cătălin Cârjan? Un puști plecat la nici 17 ani în Anglia, la Academia lui Arsenal. Și nu de la vreo echipă din Superligă, ci de la Viitorul Domnești. Ochit de “tunari”, s-a integrat rapid. Ba chiar a devenit o mică vedetă la echipa de tineret a clubului.
Nici măcar o accidentare gravă, care l-a ținut departe de teren mai mult de an, nu i-a oprit ascensiunea. A fost cooptat la seniorii londonezilor și a debutat în tricoul alb-roșu la finalul anului trecut. L-a înlocuit pe Odegaard într-un amical cu Lyon.
Mijlocaș ofensiv, puștiul este pe placul managerului Mikel Arteta. Iar argentinianul îl cheamă des la antrenamentele echipei mari. De jucat, o face doar în campionatul englez sub 23 de ani.
Ignorat de selecționeri
Relația sa cu naționalele României este însă aproape inexistentă. Nu a fost chemat pe la juniori, cu o singură excepție. O selecție la reprezentativa sub 16 ani. În rest, selecționerii l-au ignorat, de parcă ar fi avut la dispoziție alți jucători la granzii Europei.
NUMĂRUL 74 (126) 100% SPORT ROMÂNIA ESTE PE PIAȚĂ! MISS THOR ESTE DIN ROMÂNIA + SUPLIMENT FORMULA 1
Spre bucuria decarului londonezilor, pe adresa clubului a venit o convocare la naționala de tineret. Cea care se pregătește pentru turneul final care va fi găzduit chiar de România. Ar fi urmat să fie prezent la cele două amicale tari, cu Portugalia și Germania. Dar totul s-a schimbat peste noapte.
Selecționerul Emil Săndoi l-a trimis la cea sub 20 de ani. O reprezentativă arfiticială, care nu participă în nicio competiție. Joacă doar amicale și înseamnă, mai degrabă, un fel de națională secundă de tineret. Iar Cârjan a anunțat că nu vine.
Mai bine Arteta decât Pancu
Punându-ne în locul lui, îi dăm dreptate. De ce să bată drumul de la Londra? Să facă mii de kilometri ca să joace în niște amicale fără noimă? Până la urmă, este mai avantajos să rămână la Arsenal și să se pregătească sub comanda lui Mikel Arteta. Poate să joace și vreun amical pentru “tunari”, care au și ei mulți jucători plecați la naționale.
Pentru Cîrjan, principala țintă este să prindă un loc în lotul liderului din Premier League. Poate să fie punctul de plecare spre o carieră spectaculoasă. Și, cu tot respectul, are mai multe de învățat de la Mikel Arteta decât de la Daniel Pancu.
Pe de altă parte, și naționala poate fi o rampă de lansare. Dar nu cea sub 20 de ani, căreia îi lipsește obiectivul. Una este să te pregătești pentru un turneu final al Europenelor, alta este să joci pentru nimic.
Probleme mari de comunicare
Cazul lui Cîrjan nu este singular. Și alți jucători români de la cluburile mari din străinătate au pățit-o. Ne amintim de Radu Drăgușin, umilit de Florin Bratu la naționala de tineret. Debutant la seniorii lui Juventus Torino, fundașul era ținut rezervă la tricolorii mici de către un antrenor fără performanțe. Motiv pentru care și Drăgușin a avut intenția de a răspunde negativ la convocări.
Până la urmă, nu poți obliga pe nimeni să vină la națională. Poate că este o datorie morală, dar fiecare își pune propria viață pe primul plan. Exemplul cel mai bun este Ștefan Radu. A decis să se retragă de sub tricolor, și-a văzut de carieră și a devenit o legendă pentru Lazio Roma.
Dar totul pleacă de la comunicare. Care este clar deficitară și printre selecționeri, și la federație. Un stil pe alocuri comunist, așa cum a spus și Gabi Tamaș. Un stil care știrbește de multe ori din personalitatea și respectul jucătorilor. Și atunci, să ne mirăm că se înmulțesc refuzurile?
Mai mult respect
Dar și Cîrjan a dat cu bâta în baltă la capitolul comunicare. A răspuns printr-o postare pe rețelele sociale. Un citat dur, prin care și-a jignit direct criticii. Doar că unul dintre aceștia este chiar Gică Hagi. Cel mai bun fotbalist din istoria fotbalului românesc.
Când ești parte dintr-un club imens, așa cum este Arsenal, nu poți să te comporți așa. Trebuie să fii foarte atent cu ceea ce spui și faci. Nu ai voie tu, un puști de 20 de ani, să jignești o legendă a fotbalului. Riști să fii taxat chiar de către clubul tău. Sau de managerul Mikel Arteta, care știe ce înseamnă Gică Hagi la nivel mondial.
Aici, poate și impresarul său poartă o vină. Pentru că nu trebuie să aibă grijă doar de contractul său. Ci și de integrarea într-o lume civilizată.
Bine scris. Echilibrat și cu respect.