Acoperiți de tumultul naționalei mari, tricolorii sub 19 ani au mai ratat o calificare. De această dată la Campionatul European. Nu este o surpriză, mai ales că au avut o grupă dificilă. Dar felul în care au făcut-o ridică multe semne de întrebare. De fapt, șansele au dispărut încă de la primul meci din Turul de Elită. Și asta în condițiile în care lotul părea bunicel. Doar poate că le-a lipsit un antrenor pe măsură.
Zero la toate capitolele
Ce au făcut la primul meci? Au încasat patru goluri de la Norvegia. Și nu au marcat niciunul. Mai rău, primele trei au venit în doar 25 de minute. Iar în această perioadă, tricolorii au fost total pe zero. Nici un șut, nici măcar pe lângă poartă, niciun corner, nicio lovitură liberă. Statistica seamănă mai degrabă cu meci între Brazilia și San Marino.
Reacția lui Alexandru Pelici? A schimbat cei mai buni jucători. Probabil ca să-i odihnească pentru următorul joc. Pur și simplu a renunțat la meci. L-a trecut la eșecuri și cam atât. Și totuși era vorba de Norvegia, nu de campioana mondială.
Drept urmare, a mai venit un gol. Tot în poarta României. Și o înfrângere de-a dreptul jenantă.
Lecția de franceză
La al doilea meci au mai spălat din rușine. Au câștigat cu Irlanda de Nord. Dar și aici au șchiopătat. Adversarii au rămas în inferioritate numerică după o jumătate de oră. Dar, chiar și așa, britanicii au reușit să egaleze. Diferența s-a făcut abia în repriza secundă.
OPINIE IONUȚ COMAN | CĂTĂLIN CÎRJAN, ÎNTRE ARSENAL ȘI NAȚIONALA LUI PANCU
Mai rămânea duelul cu Franța. Și ceva șanse teoretice la calificare. Spulberate după primul sfert de oră, când tricolorii mici încasaseră deja două goluri. Până la pauză a mai venit unul. Și totul era decis, așa că francezii s-au relaxat. Poate și de aceea echipa lui Pelici au punctat în două rânduri în repriza secundă. Dar a fost doar un foc de paie, adversarii fiind cei care au stabilit scorul final.
O victorie și două înfrângeri. 9 goluri primite și 5 marcate. 3 puncte și locul 3 în grupă.
Doar câțiva din Superligă
Dar să vedem și lotul. În primul rând, cei doi puști-minune de la Farul, liderul Superligii. Andrei Borza și Adrian Mazilu, ambii titulari sub comanda lui Gică Hagi la doar 17 ani. Cei care au marcat goluri cu Irlanda de Nord. Mijlocașul Rareș Pop, care a impresionat la UTA. Eduard Radaslavescu, transferat la FCSB pentru niște sute de mii de euro.
Și un trio de peste hotare. Răzvan Pașcălău și Cătălin Vulturar, de la Lecce, și Adrian Grigore-Huideș, de la Albacete. În rest, jucători din liga secundă sau de care nu prea s-a auzit.
Ce au avut adversarii? Un singur exemplu, de la norvegieni. Un atacant de doar 18 ani, pentru care Manchester United a plătit 9 milioane de euro. Despre francezi nici nu mai are rost să vorbim. Majoritatea sunt deja pe listele impresarilor pentru transferuri.
Un antrenor cu frică
Să aruncăm o privire și spre banca tehnică. Alexandru Pelici, un tehnician cu o experiență de aproape două decenii. Dar numai la echipe mici. Câte o promovare, câte o salvare de la retrogradare. Nimic spectaculos, nici măcar în jocul echipelor sale.
De altfel, s-a remarcat la capitolul organizare. Și, culmea, a excelat în defensivă. Nu s-ar spune, ținând cont de media de 3 goluri primite pe meci la Turul de Elită.
Dacă tot ne dorim să jucăm modern, poate ar fi nevoie de altceva. Sau, mai degrabă, de altcineva. Un antrenor care să pună accentul pe ofensivă. Mai ales că lotul l-ar fi ajutat. Pentru că a avut la dispoziție atacanți care deja au confirmat la seniori.