PORTARUL VIITORULUI, DAR ȘI AL PREZENTULUI
Luați cu altele de pe la FCSB, pentru că se întâmplă destule pe-acolo, nu observăm ce-ar trebui să observăm. Ne irosim energiile în poveștile cu „Ilie Haralambie”, cu Pintilii, chibițăm pe seama autorului schimbărilor (în fond știm cine le face, și nu de ieri-de azi), studiem dacă Edjouma e jucător de atac sau de apărare și dacă Vali Crețu mai vede sau nu mai vede iarba. Dar nu-l vedem, sau îl vedem prea puțin, pe Ștefan Târnovanu.
Paradă de om de doi metri?
Probabil că ultimul meci al FCSB-ului, cel de la Sfântu Gheorghe, s-ar fi terminat 2-2 și nu 2- 1 pentru roș-albaștri dacă n-ar fi fost acea intervenție extraordinară, de mare portar, a lui Târnovanu, spre final de meci. Puțin ieșit din poartă, Ștefan avea o singură șansă, să se întindă cât e de lung și să încerce să devieze mingea bine țintită, chiar lângă bara din stânga sa. Ca să poți să execuți această paradă, trebuie, cum spun specialiștii, „să împingi în picioare”. Lucru posibil la un portar mai scund, cu centrul de greutate mai jos, dar extrem de greu realizabil la unul de aproape doi metri, ca Târnovanu.
Categoria „Păsărilă”
Conform Wikipedia sau Transfermarkt, Târnovanu are 1,97m. Conform unor surse fecesebiste, ar măsura chiar 1,98m. Adică în genul Thibaut Courtois (2m), Tătărușanu (1,98), Gurău de la FCU (1,98 și el). Portari foarte înalți. Care au drept principala calitate avantajul din duelurle aeriene, ieșirile la mingile înalte, boxatul acestora. Cu alte cuvinte, îi folosești mai mult la jocul aerian și mizezi mai puțin pe agilitatea lor la șuturile adverse expediate pe jos.
Categoria …pitici
Portari gen Marian Ioniță sau Jorge Campos, la un metru șaptezeci și ceva, nu se prea mai întâlnesc prin fotbalul mare al anilor noștri. Acum, dacă nu ai măcar 1,85 m, ești socotit „piticanie” ca portar și trebuie să compensezi deficitul de talie prin alte calități, inclusiv prin „împinsul în picioare” la mingile pe jos.
Ce facem cu el?
Târnovanu are și una, și alta. Adică și talie, și agilitate, chiar o elasticitate surprinzătoare portarilor foarte înalți, de regulă mai rigizi. N-are însă loc în echipa națională. La ultima convocare, el a mers la U21 (corespunde ca vârstă, e născut pe 9 mai 2000), iar la lotul mare au fost Ionuț Radu (1,87), Florin Niță (1,84) și Horațiu Moldovan (1,82), portari mai scunzi decât Ștefan cu 11 până la 17 centmetri. Sigur, n-au fost probleme cu poarta, dar poate că în fața unor adversari mai valoroși vor avea.
S-ar putea și una, și alta?
Noi l-am „plantat” pe Târnovanu la U21 pentru că avem un obiectiv imediat acolo, turneul final din această vară, pe care-l vom …semigăzdui, împreună cu Georgia. Și se pune problema care va fi soarta lui Ștefan în luna iunie, la următoarele acțiuni. În mod normal, în acest moment, el pare să fie cel mai bun (sau măcar cel mai în formă) portar român, așa că ar trebui să apere buturile primei reprezentative. Dar, de fel, noi suntem patrioți, vrem ceva realizări și la U21, așa că …nu se știe. Sau poate că-l folosim mai întâi la echipa mare și apoi și la tineret, că de putut, se poate.