CFR Cluj a câștigat titlul de campioană în ultimii cinci ani. Pe merit, pentru că a fost cea mai bună echipă. De la antrenor la organizare, ardelenii au excelat. Nu au avut un joc spectaculos, ci unul eficient. Plus partea mai puțin văzută din club. Buget mare și oficiali puternici. Iar rezultatele din Europa au confirmat forța vișiniilor.
Dar situația s-a schimbat în acest sezon. CFR Cluj are altă față. Una dezamăgitoare și plângăcioasă. Chiar și așa, tot este sus în clasament. Însă, de această dată, există mai multe motive pentru care nu ar trebui să iasă campioană.
1. Nu joacă fotbal
Nu este pentru prima oară când clujenii sunt acuzați de acest lucru. Pentru că spectacolul nu a făcut niciodată parte din tactica lui Dan Petrescu. Antrenorul din Gruia a mizat mereu pe pragmatism. Câte un gol marcat, de multe ori din faze fixe, și o apărare ermetică. Trei puncte și cam atât.
În acest sezon, strategia nu a mai funcționat. Cel puțin în apărare. Campioana a luat surprinzător de multe goluri. Și, mai rău, în dese rânduri au venit pe final de meci. Atacul a rămas însă la fel. Sărac și fără strălucire.
În schimb, principalele contracandidate, Farul Constanța și FCSB mizează totul pe ofensivă. Marchează mult, crează faze spectaculoase și atrag fanii în tribune.
2. Nu promovează tinerii
Are o echipă îmbătrânită. Iar Dan Petrescu a anunțat că nu-l interesează promovarea jucătorilor tineri. Ci doar să câștige trofee. Fostul internațional a contestat vehement regula jucătorului sub 21 de ani. Singura care îl obligă să apeleze la fotbaliștii de perspectivă.
Singurii care joacă în mod constant sunt Daniel Birligea și Claudiu Petrila. Primul este favoritul său, chiar dacă nu a impresionat. În schimb, al doilea este criticat des. Și, dintr-un jucător pe care se cereau 5 milioane de euro, a devenit rezervă. Iar după acest sezon probabil că va ieși din prim-plan. Pentru că nu se va mai încadra în regula federației.
În schimb, Farul Constanța și FCSB s-au concentrat tocmai pe jucătorii tineri. Prima îi promovează din propria academie și are doi titulari de 17 ani. A doua cumpără cam tot ce este mai bun și a confirmat deja la nivelul primei ligi.
3. Nu renunță la veterani
Continuă să folosească obsesiv doi jucători care au împreună 77 de ani. Și ambii evoluează în linia de mijloc. Ciprian Deac, nelipsit din formula de start, și Ovidiu Hoban. Primul a demonstrat că-și merită locul. Este într-o formă fizică de invidiat și valoare îi dă dreptul să joace. Dar se vede că au trecut anii. Dispare des din joc și își iese din ce în ce mai des din fire.
Al doilea reprezintă doar o găselniță a lui Dan Petrescu. Așa cum a fost și Culio, reactivat după ce renunțase la fotbal. Și nici măcar nu a fost vreodată un jucător strălucitor. Celor doi li se alătură și căpitanul Mario Camora, care va împlini în acest an 37 de ani.
De cealaltă parte, Farul Constanța și FCSB și-au plasat jucătorii experimentați în defensivă. Constănțenii îl au pe căpitanul Ionuț Larie, ajuns la 36 de ani. La formația din capitală lider de vârstă este Valentin Crețu, la 34 de ani, care și-a pierdut locul de titular în acest sezon.
4. Nu mizează pe români
Politica de transferuri a clujenilor s-a bazat mereu pe jucători străini. Mulți aduși pe salarii imense și fără perspective de viitor. În aceste condiții, românii din formula de start pot fi numărați pe degetele unei singure mâini. De altfel, CFR Cluj are doar trei reprezentați la naționala tricoloră. Andrei Burcă și Cristian Manea, plus naturalizatul Mario Camora.
Nici pentru reprezentativa de tineret nu are prea multe propuneri. Și nici nu se arată interesată să transfere jucători care au trecut prin circuitul naționalei. Și când o face, îi ține pe banca de rezerve. Așa cum se întâmplă cu Bogdan Țîru și Andrei Peteleu.
În schimb, Farul Constanța și FCSB strălucesc la acest capitol. Gruparea de pe Litoral este principalul furnizor de jucători la loturile naționale. Iar roș-albaștrii sunt cel mai bine reprezentanți la naționala lui Edi Iordănescu.
cu Gia si Popovici, iar FCSB cu Balasa si Planic.
Cu toate acestea, CFR Cluj continua sa bata moneda pe vechii titulari si lipsa de progres se vede. Oare vor reusi acesti trei veterani sa aduca inca un titlu in Gruia? Ramane de vazut.
Una e certa: CFR Cluj a castigat titlul de campioana in ultimii cinci ani, iar aceasta perioada a fost una de succes. Este vorba despre performanta si organizare, dar si despre determinare si competenta. Ardelenii au o echipa bine antrenata, bine finantata si puternica. Aceasta perioada de reusite trebuie sa continue si sa fie un exemplu pentru alte echipe din campionat. CFR Cluj ar trebui sa castige acest sezon si titlul sa ramana acasa in Gruia.