A doua zi după kilometrica sa conferință de presă, în care ne-a explicat că niciuna dintre eliminările pe care o lume întreagă le reclamă ca neacordate la recentul FCSB-Rapid, nici cea a lui Onea, nici a lui Dragoș Grigore, nu se justifică, Vassaras a revenit cu precizări și ne-a trasnsmis (n-avusese, pesemne, vreme s-o facă în cele trei ceasuri de discurs!!!) că totuși, din punct de vedere al calității, prestația lui Feșnic n-a atins cotele de exigență ale CCA. Nu pentru cele două cartonașe roșii lăsate la stadiul de galben, ci pentru că din punct de vedere al aplicării sancțiunilor disciplinare….etc, etc, etc.
Miresme grecești
Un sos grecesc, în care plutesc creveți, un fel de tzaganaki, multe condimente, aromă de Levant, vorbă mieroasă de palicar, de corăbier acostat într-un port pentru niscaiva chiverniseli cu ulei de măsline. Probabil că grecoteiul practică acest gen de artă culinar-fotbalistică pentru a putea oferi arbitrajului românesc produse de export.
Nu contează competiția internă
Nu-l văd imlicat în dispute interne gen cine ia campionatul. Miza lui e să le sufle vând în pânze câtorva, pe care să- promoveze și să se desăvârșească în arbitraj, Hațegan, Kovacs, Petrescu. Dacă reușește asta, atunci interesele sale coincid cu ale FRF, iar salariul său astronomic se justifică. În rest, n-are prea mare importanță nici pentru Vassaras, nici pentru FRF dacă se greșește în competiția internă, dacă ierarhiile acesteia sunt cele corecte. Și-atunci, nu mai e nicio blasfemie să spui că un ”roșu” obligatoriu a fost ”galben”!
O carieră importantă
Această opinie devine o blasfemie doar dacă ne uităm cine vorbește. Un fost mare arbitru internațional! Grecul de 57 de ani din Salonic se bucură de o filiație pe linie de arbitraj, tatăl său, Antonis Vassaras a fost și el ecuson FIFA. Cariera lui Kyros, fără să fie impresionantă, ca a lui Collina sau Vautrot, e totuși importantă. Patru turnee finale, Mondiale sau Europene, în 2000, 2002, 2004, 2008. Niște meciuri de Champions League la care alții visează zece vieți, precum Manchester United-Milan, Real-Roma, Porto-Arsenal, Bayern-Lyon, Lyonul acela mare cre lua vreo șape campionate la rând în Franța.
Balcanisme de final
În 2009, la 43 de ani, aflând că n-a fost nomnalizat pentru CM din 2010, din Africa de Sud, s-a supărat și s-a lăsat. Ce-i drept, se și împlinise puțin la trup, îi era tot mai greu cu testele fizice, se mai băgase și în niscaiva balcanisme, cum a fost golul (marcat de Dorin Goian), pe care ni l-a acordat nouă în acel meci cu Grecia, de la Constanța. A fost ofsaid, dar nu cel mai evident. Astăzi, VAR-ul ar fi anulat imediat reușita, atunci Kyros a arătat centrul terenului. În fond, până la urmă, ofsaidul e în primul rând treaba asistentului, nu?
Pentru asta, te dă afară de la AJF!
Așadar frapează că un arbitru de asemenea dimensiune are insolența de a ne transmite că la intrările lui Onea și Grigoe nu trebuiau arătate cartonașe roșii. Dacă afirmația ar fi fost a unui aspirant, a unui adolescent care face cursuri de arbitraj la AJF, atunci acesta ar fi fost poftit imediat afară din sală. Pentru un ecuson fost arbitru internațional, verdictele sunt impardonabile. Pur și simplu aruncă în fasole nu cu ceea ce se aruncă de regulă, ci cu ecusonul FIFA pe care l-a purtat în piept atâția ani!
Se mută mortul pe Academiei
Mai e o temă de discuție. S-a creat în aceste zile o clasă socială de postaci (pe rețelele de socializare, firește), care zbiară că dacă nu ești de acord cu verdictele lui Vassaras, automat ești omul lui Gigi Becali, te afli în slujba ciobanului, îți iei brânza de la palat. O oroare, o enormitate, o schimbare de subiect, în sensul dorit de cei în cauză. Sau, cum ar spune Ovidiu Ioanițiaoa, o mutare a mortului pe Academiei.