Aproape după fiecare etapă de play-off, apare expresia „au fost niște rezultate în favoarea echipei x”. Într-adevăr, vizibil se simte o presiune pentru formațiile implicate la titlu. Și fără a dori să anticipez deja, dar în urma ultimelor rezultate, după cum arată lucrurile în teren și mai ales după… bursa norocului, CFR Cluj pare să fi ieșit din cursa pentru titlu.
Play-off
Se pot spune multe despre CFR Cluj, dar în niciun caz că a avut noroc în acest sezon de play-off. Nu adesea am văzut ca o echipă să fie atât de dezavantajată de soartă așa cum a fost CFR Cluj în Giulești. De această dată, „plânsul” obișnuit al lui Dan Petrescu de la interviurile de după meci au fost fondate. În afara unor absențe care contează pentru economia jocului din teren al echipei campioane en titre, parcă a și fost o forță nevăzută în Giulești care a ferecat poarta Rapidului și a deschis-o pe cea a CFR-ului. După aspectul jocului primei reprize, părea incredibil că Rapid conducea cu două goluri avans. Cam tot ce au avut ei spre poarta oaspeților, a intrat, și asta fără eforturi ieșite din comun, în schimb, în sens invers, tot ce se construia cu migală pentru ca mingea să ajungă în poarta rapidistă, dacă nu intervenea salvator portarul H. Moldovan – din nou autor al unui meci foarte bun – atunci o făceau barele porții. Parcă o voce le spune etapă de etapă celor de CFR, ca să parafrazăm o expresie folosită prin anii 90 de unii arbitri, „ăsta nu-i sezonul matale”.
O fi probabil al lui FCSB, care la rându-i fără să joace mai nimic, a obținut o victorie foarte prețioasă la Craiova în fața lui CSU, tocmai când aceasta părea că s-a dezbărat de complexul roș-albastru. La fel ca în Giulești, echipa gazdă a primit goluri foarte ușor, autorii părând că nu au transpirat prea mult, în timp ce invers, toată truda oltenească se risipea în preajma careului echipei bucureștene. Aici însă, spre deosebire de Giulești, echipa perdantă a avut o șansă mai mare de a-și face viața mai bună, în minutul 82, când CSU a beneficiat de un penalty polemic, pe care însă A. Ivan a risipit-o, având poate cea mai proastă execuție de când este în fotbal. Ca și când nu ajungea supărarea acestei ratări pentru olteni, imediat a venit și golul doi al oaspeților care avea să se dovedească decisiv. Din păcate pentru el, Eugen Neagoe s-a făcut de râs prin cele spuse după meci, căutând tot felul de vinovății exterioare care n-aveau nicio legătură cu această ultimă confruntare a echipei sale, cum că s-a făcut prea mare tam-tam după partida Rapid – FCSB… Dacă ar fi spus doar că echipa sa pur și simplu nu a avut noroc, ar fi fost mai de înțeles. Însă nu este prima oară când Neagoe se dovedește unul dintre cei mai mari vânători de alibiuri. Cât despre așa-zisa cedare de acțiuni ale lui Becali, eu unul nu mă duc după această fentă, există o strategie în spatele acestei mutări de el știută, dar tot el este numărul 1 în club, omul care decide ce și cum. Într-adevăr, dacă ar fi dat clubul unui grup sau unei persoane complet străine, poate că aș fi fost impresionat, dar așa, la vrăjelile astea cum că le-a dat în familie, numai fraierii din presa de azi cad în capcană. Cât va fi în putere, nu va da niciodată din mână jucăria sa preferată.
Spuneam la începutul textului despre presiunea care începe să apese asupra echipelor implicate în lupta pentru titlu, acest lucru a fost foarte vizibil la FCV Farul, care la Sfântul Gheorghe a fost destul de departe de prestațiile cu care obișnuise în ultima vreme. Cu toate acestea, a izbutit să își asigure un avantaj pe tabela de marcaj, pe care dacă ar fi reușit să îl păstreze, ar fi fost foarte aproape de titlu. O gafă colectivă a apărării oaspeților, prinsă pe picior greșit tocmai înaintea ultimului fluier al arbitrului, i-a permis lui M. Ștefănescu să egaleze. Și aici am o remarcă legată de declarațiile după meci. Cu tot respectul pentru ceea ce a făccut Hagi în fotbal, dar devine tot mai penibil prin aceste descărcări ale propriei frustrări pe presă. Are presa păcatele ei, dar antrenor FCV Farului procedează cu ea precum golanul de cartier care atunci când nu-l poate bate pe unul mai tare ca el, se duce să-și verse nervii pe primul întâlnit, care nici măcar nu are de gând să riposteze. Pentru binele lui și al echipei sale, sper să să-i dea Cel de Sus gândul bun prin care atât el, cât și echipa sa să se adune și să facă față cu bine în aceste ultime confruntări, căci ar fi păcat ca după ce a condus atâta vreme Liga I, să cedeze prima poziție la spartul târgului.
Play-out
În această zonă s-au produs câteva rezultate cu importanță în ierarhie. Este adevărat, mai este un meci de jucat, UTA – Hermannstadt, care are o foarte mare importanță mai ales pentru echipa gazdă, implicată serios în lupta pentru supraviețuire, după previzibila victorie a Argeșului la Mioveni.
Că tot am pomenit de acest meci aproape local, era de așteptat ca echipa antrenată de Bogdan Vintilă să câștige, nu atât din rațiuni regionale, ci pentru că avea în față o echipă resemnată, debusolată, fără antrenor principal. Șansa alb-violeților, căci dacă acest meci avea loc în urmă cu aproape o lună, poate că altfel ar fi evoluat lucrurile. Cele trei puncte însă vin cum nu se poate mai bine pentru CFC Argeș, care dintr-o echipă ce părea condamnată la retrogradare directă, iat-o sperând fondat la o clasare pe loc de baraj.
Foarte-foarte importantă a fost victoria lui FC Voluntari la Cluj, obținută spectaculos. După ce era să-și producă sieși o mare dezamăgire, prin primirea a două goluri în fața unei echipe aflată în inferioritate numerică încă din minutul 17, a reușit să întoarcă rezultatul în ultimele minute prin cel ce poate fi numit eroul meciului, D. Florea (în foto). De această dată, acesta, prin absența lui Nemec, suspendat, a fost titular și în minutele 87 și 90+2 a izbutit dubla prin care alungă problemele din acest sezon ale echipei sale. Adevărul este că echipa lui Ciobotariu nu arăta ca una care să lupte la retrogradare. Doar tratarea cu superficialitate a unor faze decisive de-a lungul timpului a adus-o într-o asemenea situație aproape de limită. Cât despre Universitatea, cele patru puncte pe care le are în fața Chindiei sunt pavăza sa principală care îi dă o anumită liniște în ceea ce privește barajul pentru menținere/retrogradare, la finalul de sezon în care mai este implicată și în finala Cupei României.
Prin victoriile la limită obținute pe teren propriu în această rundă, la același scor, 1-0, FCU Craiova și Petrolul și-au asigurat salvarea matematică de la retrogradare, și probabil că vor ocupa la final primele două poziții din play-out. Cei de la Petrolul sub nici o formă nu se pot plânge în acest sezon de lipsa de noroc. L-au avut din plin și în această rundă, când la capătul unui joc în care trebuia să fie zero peste tot, căci fusese zero și în teren, au beneficiat la final de un penalty neașteptat care le-a adus cele trei puncte izbăvitoare. Prin înfrângerea de la Craiova, Chindia și-a făcut viața foarte grea în acest final, fiind principala candidată la locul 13, primul loc de baraj.
Cifrele etapei 6
Jucători
Meciul 100 în Divizia A: Coșereanu (CS Mioveni), Oct. Popescu, Miculescu (ambii FCSB), Baiaram (CSU Craiova), Hélder Tavares (FC Voluntari)
Meciul 50: Boldor (Chindia), Van Durmen (FCU Craiova)
Debut: Militaru (CS Mioveni), Diomandé (Petrolul), A. Meleke (FC Voluntari)
Golul 30: Dugandžić (Rapid)
Golul 10: Garita (Argeș), Janga (CFR Cluj)
Antrenori
Debut: Vlad Țăran (CS Mioveni)
Echipe
Golul 1.700 UTA (prin Roger)
Mioveni rămâne fără victorie cu Argeș și după a 5-a întâlnire directă (2 egaluri, 3 înfrângeri)
Și după al 11-lea meci direct, Petrolul și Botoșani continuă să nu fi înregistrat vreun egal între ele
FC Voluntari a urcat pe locul 37 în clasamentul all-time, depășind pe Inter Sibiu