Așa cum prevăzusem în urmă cu o săptămână, lupta la titlu s-a redus între două echipe, FCV Farul și FCSB. Una care a fost constant acolo sus și o alta care a păcălit finalul de sezon. Știu că matematic ar mai avea și CFR Cluj, dar asemenea șanse sunt egale cu zero, atât din punctul de cedere al posibilității materializării acestora, cât și mai ales a ceea ce arată în teren la această oră campioana en titre. În schimb, jos, pentru ultimul loc retrogradant direct, a mai intrat și Chindia serios în „horă”, pe lângă Argeș și UTA.
Play-off
FCV Farul a realizat o nouă prestație bună care s-a concretizat cu un neașteptat scor de maidan în fața unui Rapid mai slab ca niciodată în acest sezon. Prin această afirmație în niciun caz nu am vrut să mă alătur acelui cor al impotenței adoptat de unii frustrați care susțin că s-ar fi dat la o parte alb-vișinii. Dacă până acum le-a mai ieșit să păcălească pe ici, pe colo, de această dată n-au mai avut parte de asemenea „scăpări” ale sorții, căci echipa constănțeană cum i-a prins, i-a taxat. O înfrângere binevenită pentru cei lucizi din jurul grupării giuleștene, care au aflat astfel cam pe unde se află echipa lor și vor lua măsurile necesare pentru ca în sezonul viitor să atace cu profesionalism titlul. Cât despre echipa lui Hagi pe care am tot lăudat-o de-a lungul acestui sezon așa că n-am s-o mai fac și acum, rezumându-mă doar în a spera ca pentru binele ei să nu-și fi deșertat tot sacul de goluri pe cârca bieților rapidiști. Să notez și a doua „triplă” a lui Alibec din acest sezon.
Gata, după aproape șase ani, cei de la CFR Cluj sunt nevoiți să predea „tricoul galben”, arătând și cu prilejul meciului împotriva celor de la CSU Craiova că nu mai sunt capabili să-l poarte. Ca să mai conteze în luptă ar fi trebuit să câștige. A condus, dar n-a fost suficient, defensiva ei, care a fost punctul său slab din acest sezon, nu le-a dat prea mult răgaz propriilor fani să se bucure de avantajul de pe tabelă și să-și închipuie cum va arăta în continuare finalul de sezon cu echipa lor mai aproape de FCV Farul și FCSB. A fost egalată și apoi a trecut prin mari emoții, poarta lor fiind asaltată de oaspeți. Dacă n-ar fi fost acest portar foarte bun, Scuffet, nu doar în acest meci, cu siguranță că am fi vorbit mai demult despre ieșirea CFR-ului din lupta la titlu. Scorul de 1-1 însă este echitabil, pentru că au existat ocazii și la poarta oltenilor, având și ei momente profunde în care au fost dominați. Un rezultat de egalitate care ajută doar echipele din preajma celor două.
Meciul FCSB a încheiat etapa, într-una dintre cele mai urâte zile din primăvara acestui an. Pornea favorită contra lui Sepsi, dar jocul său a lăsat de dorit, fiind în multe momente dominată. Însă norocul caracteristic, bulanul cum se zice în limbaj de margine, a ajutat-o să iasă din situațiile grele, chiar dacă are una dintre cele mai penibile defensive din istorie. Noroc cu Târnovanu, care face cât toți patru din imediata lui apropiere. Cei de la Sepsi au vrut să dea o replică bună, dar s-a văzut că nu sunt implicați de vreun obiectiv, tratând cu superficialitate unele faze, atât ofensive, cât și defensive. Păi cum să iei gol de la Ov. Popescu, care atunci când atinge mingea știe doar să facă tackling sau să o degajeze?! Sau cum să iei gol de la Miculescu, constant cel mai slab jucător al roș-albaștrilor?! Aaa, și era să uit, aici apare și altceva, „greșelile” de arbitraj favorabile. Că-i tot căinam pe cei de la FCSB de arbitrajul defavorabil cu Rapid. Îmi fac mea culpa că am insistat, căci este cam ultima echipă care ar trebui plânsă în acest sens, având în vedere istoricul său în materie. Acum, la golul amintitului Miculescu, a fost un fault în atac cât casa făcut de Tamm care l-a împins pe Bălașa care era să intre înaintea mingii în poartă… Iar la penalty-ul din prelungirile primei reprize, Sorescu a simulat. Din fericire, acolo a intervenit dreptatea divină, Radunović ratând penalty-ul. Așa, cu hâc-hâc, a rămas însă în cursa pentru titlu, iar la bursa norocului sau bulanului stă foarte bine.
Play-out
Meciul cel mai important din această zonă de Divizie A a fost cel de la Pitești, unul de care pe care, căci s-a jucat lupta pentru supraviețuire între Argeș și UTA. Ce ironie a sorții, acum trei ani, pe același stadion, au promovat ambele la braț, făcând o horă a bucuriei comună! Acum, disputa lor a avut accente dramatice. În primul rând, faptul că a durat aproape 104 de minute spune multe. Chiar dacă a plecat cu punct, UTA este cea frustrată, căci a avut meciul în mână, conducând la pauză cu 2-0, scor care a fost pe tabelă până în minutul 80. Ratase și Calcan un penalty înaintea golului al doilea marcat de Keșerü. Erau așadar toate ingredientele pentru ca gazdele să fie demoralizate. Trebuie însă lăudate că nu au cedat, ajutate și de atitudinea superficială a oaspeților din partea a doua, care ar mai fi putut chiar marca. S-a discutat mult și pe cele trei penalty-uri acordate de Cojocaru gazdelor. Eu am mai scris și cu alte prilejuri, că a început să se acorde foarte ușor această lovitură care poate fi decisivă, poate decide o partidă. O să ajungem să dăm la intervalele de timp de la handbal, în acordarea de 7 m? Revenind la meciul în sine, în urma acestui rezultat, lupta pentru supraviețuire nu numai că rămâne deschisă, dar ea se diversifică, în horă intrând serios și Chindia, după înfrângerea de… acasă, în fața echipei oaspete-gazdă Petrolul, care a întors rezultatul, ne arătând vreun fel de milă față de chiriașa sa din ultimii ani. Dacă va retrogradata Chindia, cea mai mare vină nu o au Ghergu, Petrea sau jucătorii, ci autoritățile locale care au lălăit-o nepermis de mult cu recondiționarea stadionului. Din nefericire a devenit un truism ca o autoritate locală din România să nu-și facă treaba.
FC Voluntari, după cum era de așteptat, a câștigat cu Mioveni și a scăpat de orice grijă și din punct de vedere matematic. Cât despre a prinde locurile 7-8 pentru un efemer loc de UEFA Conference League, mi se pare o legare la cap fără să te doară. Însăși această regulă este încă un non-sens al acestui sistem competițional penibil.
Hermannstadt, FC Botoșani și chiar Universitatea Cluj pot răsufla de asemenea ușurate, principalul lor stress din acest sezon a luat sfârșit, se pot gândi deja la 2023/24.
Cifre
Jucători
Meciul 100: Calcan (Argeș), Dulca (Chindia)
Meciul 50: Alhassan (Hermannstadt), Șerbănică (CS Mioveni), Aliji (FC Voluntari)
Golul 10: Louis Munteanu (FCV Farul)
Golul 1: Diomandé (Petrolul)
Echipe
A 50-a întâlnire în prima Ligă între Argeș și UTA în care s-a înregistrat al 10-lea egal
A 10-a întâlnire din campionat între FCV Farul și Rapid
FCSB a 10-a victorie împotriva lui Sepsi (într-a 18-a întâlnire)
3 victorii din 3 meciuri acasă pentru FC Voluntari cu CS Mioveni
Rapid a marcat golul oficial 3050 în Liga I (prin Dugandžić)
FCV Farul a marcat golul 550 (prin Alibec)
FCU Craiova a urcat pe locul 68, depășindu-le pe Foresta Suceava și Minerul Lupeni