După rezultatele acestei etape de play-off, FCSB s-a apropiat la un punct de FCV Farul, astfel încât meciul lor direct din weekend-ul următor a devenit un fel de finală la titlu. Un fel, pentru că este posibil să nu decidă ea titlul, în cazul în care echipa constănțeană nu câștigă, matematic ultima rundă din program urmând să producă acest lucru.
Play-off
Probabil că o fi venit vremea să mai ia și FCSB titlul, chiar dacă e departe de a fi o echipă valoroasă. Conform ultimelor evenimente, lucrurile par să se îndrepte spre un asemenea deznodământ. Căci celor de la FCV Farul începe să le meargă totul pe dos, doar-doar să scape printre degete o izbândă finală pe care ar fi meritat-o. Ca să exemplific, tocmai acum, când echipa avea mai mare nevoie de ei, i s-au accidentat în masă jucători de bază. Lipsa lor s-a văzut și în acest meci de la Craiova, ce gafă a făcut Boli la penalty-ul oferit lui CSU. Când mă gândesc că pe Boli l-a dorit la un moment dat cu ardoare finanțatorul FCSB… Ce cuplu de… vis ar fi făcut cu Dawa în centrul apărării steliste! Ca și când nu era de-ajuns, Alibec, om mai mult decât de bază, având banderola de căpitan pe mână, face o greșeală neforțată acum la Craiova, luând aiurea cartonaș roșu, lăsându-și nu doar echipa în inferioritate numerică în respectivul meci, ci lipsind și la importantul meci care urmează. El care se știe ce aport important avea mereu în partidele cu roș-albaștrii, având o mare colecție de reușite în fața lor. Iar acest cartonaș roșu stupid se îmbină armonios cu ratarea unui penalty din startul meciului, executat în stilul… A. Ivan din partida precedentă, cu FCSB. Apropo de penalty, acum, în meciul cu FCV Farul, și-a dus aminte A. Ivan cum se execută o asemenea lovitură. Oricum, FCV Farul a avut aceeași abordare curajoasă, să joace fotbal, însă la Craiova, fără „bulanul” pe care îl are de obicei FCSB, este greu să bați. Cu adevărat punctele mari pierdute de trupa lui Hagi au fost cele de la Sfântu Gheorghe, unde a avut meciul în mână. Chiar și Hagi a cedat nervos, având acum la Craiova una dintre cele mai dezechilibrate abordări de după un meci, violent verbal și incoerent în ideile expuse. Pentru binele lui, al echipei și al fanilor lor, sper să găsească puterea și înțelepciunea de a se adune și astfel de a lua cele mai bune decizii pentru importantul meci care vine. Cât despre CSU Craiova, dacă pe plan competițional nu convinge că ar fi urmașa adevăratei Universitatea Craiova, din punctul de vedere al oferirii unui nou titlu cadou grupării roș-albastre o recunoaștem ca Universitatea Craiova. Să ne amintim ce s-a întâmplat în 1997/98.
Pe fanii FCSB îi înțeleg să fie extaziați de echipa lor, căci au cam uitat cum este să câștigi un titlu. Din cauza acestui lucru mulți dintre ei nu văd că echipa lor, cum afirmam mai sus, este departe de a fi una valoroasă. Dacă ar fi fost astfel, ar fi trebuit să demoleze umbra de echipă care este astăzi CFR Cluj. Așa însă s-a chinuit să obțină o victorie meschină, datorată unui moment de inspirație al lui Fl. Coman. Speculantă și mai ales foarte norocoasă, acestea ar fi caracterisiticile mai apropiate de ceea ce este la această oră FCSB. Cât despre fosta campioană, încă de la startul actualului sezon s-a văzut că joacă altceva față de cele trecute și mă refer în sensul negativ. Fie s-au tocit jucătorii mai cu vechime, fie cei noi nu se ridică la valoarea așteptată, fie adversarele au învățat tacticile lui Dan Petrescu, cert este că s-a pus capăt dominației clujene, pe moment mai scurt sau mai lung, rămânând doar 5 titluri consecutive, neputând egala astfel recordurile Chinezului de acum aproape un secol și al Stelei de acum aproape trei decenii. Lui FCSB îi merge bine și în duelul de la distanță cu CSA, atât juridic, cât și competițional. Dacă cea din urmă este pe cale de a se dezintegra, la FCSB au venit peste 40.000 de oameni la stadion pentru acest meci, ceea ce spune încă o dată care este ponderea în acest nenatural duel roș-albastru.
Legate de al treilea meci al play-off-ului, dintre Rapid și Sepsi nu are rost să pierdem prea mult vremea cu el, fiind neinteresant din toate punctele de vedere, atât ca joc, cât și ca situația din ierarhie. Și-a meritat titlul de joc al codașelor acestei zone.
Play-out
S-au lămurit multe și în această zonă, înaintea ultimei etape. Nu se știe încă cine vor ocupa locurile 7 și 8, ceea ce mie mi se pare absolut neinteresant. Interesant este ceea ce se petrece jos. Acolo este clar că toate echipele situate acum deasupra locului 13 au scăpat de orice problemă și se pot gândi deja la strategii pentru sezonul următor. De asemenea, UTA a evitat retrogradarea directă. Rămâne ca în ultima etapă să se decidă cine o va urma pe CS Mioveni, vecina Argeș sau Chindia. În ultima rundă, ambele vor juca acasă, prima cu Petrolul, a doua cu Voluntari, echipe implicate așadar pentru acele locuri 7-8.
Cel mai important meci a fost cel de la Cluj, între Universitatea și Chindia. Echipa gazdă a reușit să prindă un vârf de formă, dovedindu-se în cele din urmă mai bună, chiar dacă adversara sa a avut și ea faze și ocazii. Cu acest succes, „Șepcile roșii” își păstrează locul în primul eșalon și se confirmă că alegerea readucerii lui Ovidiu Sabău pe banca tehnică s-a dovedit a fi de bun augur. Momente grele pentru Chindia, aflată la a 3-a înfrângere consecutivă și astfel foarte aproape de prăpastie.
Iată că CS Mioveni nu a „vămuit” retrogradarea, așa cum se așteptau unii, pierzând și cu UTA, după ce o făcuse și cu vecina din Pitești. De fapt, echipa din Mioveni a pierdut cu toată lumea, neaducând cuiva vreo supărare.
Argeșul n-a reușit nicio minune la Craiova, pierzând și fiind cel mai aproape de a retrograda, căci nu este la mâna ei, având un punct mai puțin decât contracandidata Chindia.
În fine, în celelalte meciuri care au fost fără miză sau au avut o miză mai mică, FC Voluntari și Hermannstadt și-au confirmat forma bună împotriva lui FC Botoșani, respectiv Petrolul.
Așadar, după reușita Universității, toate nou-promovatele și-au păstrat locul pe prima scenă. Este al patrulea sezon consecutiv când avem o asemenea situație; în 2019-20, au fost Chindia și Academica, în 2020-21 UTA și Argeș, iar în cel trecut FCU Craiova, Rapid și CS Mioveni.
Cifrele etapei
Debut: C. Avram (Chindia)
Golul 40: A. Chițu (FCU Craiova)
Golul 1: Zebić (Argeș), Hoxhallari (UTA)
Universitatea Cluj a marcat golul 2100
FC Botoșani a primit golul 450