Așadar, după multe lupte seculare care au durat aproximativ doi ani (Stadionul Steaua a fost inaugurat oficial la 7 iulie 2021) există o posibilitate mai concretă decât oricând ca FCSB să evolueze în calitate de echipă organizatoare pe bijuteria de stadion de la extremitatea de miazăzi a cartierului Drumul Taberei. Concret, s-o primească acolo pe Dinamo, în meciul din etapa a doua a Ligii I, programat pe 22 iulie.
Un concurs de împrejurări
La capătul firului acestei posibile decizii au stat mai multe elemente, aflate într-o strânsă legătură. Mai întâi, concertele de pe Arena Națională, care practic au gonit FCSB-ul de-acolo. Dacă nu era muzica rock, problema nu era de strictă actualitate, trena așa cum trenează de mai bine de doi ani. Apoi, adversarul. Un meci cu Poli Iași, de exemplu, îl puteai muta la Târgoviște (aceasta se pare că era varianta de rezervă), unul cu Dinamo e mai greu de scos din Capitală. Apoi, intervențiile „la nivel înalt”, subiect care va fi detaliat mai la vale.
Frica (târzie) de pușcărie
Așadar, vine colonelul Ștefan Bichir, comandantul Unității Militare pe care noi o denmim colocvial Steaua, și spune că nu vrea să ajungă la închisoare. Dar de ce să nimerească ditamai ofițerul superior la întristare? Păi, pentru abuz în serviciu. Adică pentru a nu accepta, din rațiuni identitare și cocoșești, banii FCSB-ului, la echilibrarea balanței economice a unui club finanțat din fonduri publice. Aceasta poate fi, într-adevăr, o culpă, dar în ea s-au mai aflat și ceilalți comandanți militari ai clubului, care i-au premers dlui Bichir, ba chiar și colonelul Bichir însuși, în lunile anterioare. După o lungă perioadă de durut la bască, dintr-o dată apare teama de terci penal.
Ordin de sus!
Gigi Becali se pare că a primit de la Marcel Ciolacu asigurări că FCSB va fi acceptată în Ghencea. Adică proaspăt desemnatul premier a reușit ceea ce nu izbutiseră nici Nicolae Ciucă, nici Florin Cîțu, predecesorii săi mai puțin interesați de acest subiect. Câteva zile i-au trebuit liderului „pesedist” să le ordone cătanelor din Ghencea să-și bage mințile în cap și să lase FCSB-ul pe gazonul Oștirii. Că dacă nu, a spus colonelul Bichir ce s-ar putea întâmpla. Chestia cu pușcăria.
Cum rămâne cu implicarea politicului?
Zău că în alte condiții, acțiunea lui Marcel Ciolacu ar trebui salutată cu salve de tun. Aceea de a face ordine în garnizoana Ghencea, stăpânită până acum de intrgi, interese, și nerentabilitate economică. Dar oare această acțiune a premierului nu e tot un fel de intervenție politică? Una dintre acelea despre care ni se tot spune că n-au ce să caute în fotbal? Ba cam e. Și încă cum!
Orice vot contează
Plus că dacă ne mai punem nițel capul la contribuție, depistăm între filele calendarului pe 2024 un an electoral la toate palierele: locale, legislative, prezidențiale. Iar FCSB e un bazin electoral deloc de neglijat, a reușit nu demult să aducă peste 40 de mii de oameni pe Arena Națională, pe când rătăcita și străvezia echipă de fotbal a Oștirii, divizionara secundă, abia dacă strânge o mie-două. Și-atunci, e clar că orice vot contează!