Startul acestui sezon nu prea a lăsat loc de surprize. Echipele care luptă pentru supremație au luat-o tare din loc. Egalurile de-acasă ale lui Rapid și CSU Craiova fiind mici accidente.
„Eternul derby”, cum le place unora să numească aceste confrutări dintre Steaua și Dinamo, a fost un meci ca oricare altul, cu un rezultat normal, neavând loc nicio surpriză, chiar dacă de multe ori în asemenea partide pe dreptunghiul verde nu mai contează nimic. FCSB s-a impus destul de lejer, fără să forțeze prea tare, doar o relaxare prematură a acesteia lăsând-o și pe Dinamo să se zbenguie puțin spre final. Chiar dacă a avut ghinionul de adversare grele la start, Dinamo nu are la această oră un lot competitiv. Jucătorii din lot fie sunt necopți încă, fie modești. Arcul de Triumf a ajuns a 7-a arenă care găzduiește de-a lungul timpului acest derby.
Campioana, FCV Farul, pe plan intern s-a descurcat foarte bine, obținând maximum în primele două etape cu jucătorii de rezervă. Totuși, rezultatul cu FC Voluntari este exagerat, față de cele desfășurate pe teren. Cine n-a văzut meciul, are impresia că a fost un galop de sănătate al gazdelor, dar n-a fost deloc așa, oamenii lui Hagi având multe emoții de îndurat, mai ales că Voluntari a condus cu 1-0 și n-a fost departe de a-și mări avantajul. De altfel, amintitul Gheorghe Hagi a avut o reacție amestecată, de nervi, îngrijorare și fair-play, afirmând că echipa sa a luat acest punctaj maxim cu mare noroc, fiind deranjat de atitudinea unora dintre jucători care parcă nu își dau seama că nu mai sunt în vacanță. Cu prilejul acestui meci am remarcat ceva care se întâmplă foarte rar, ca un jucător să izbutească în același meci o „triplă” realizată numai din penalty-uri! Raritatea este și mai profundă, cu cât autorul este un fundaș, în cazul de față Larie (în foto), care le-a transformat pe toate impecabil. Chiar dacă sunt de acord cu ce spune că penalty-ul nu se apără, se ratează, ceea ce a reușit Larie are o valoare mai aparte în contextul ratării a nu mai puțin de șase penalty-uri în aceste prime două etape.
O reacție asemănătoare cu a lui Hagi a avut și Dorinel Munteanu la adresa jucătorilor săi, chiar dacă aceștia au obținut un punct nesperat la Craiova. Cu adevărat, CSU a avut ghinion în acest meci, având patru bare și zeci de ocazii la poarta lui Relu Stoian. Atât Hagi, cât și Munteanu sunt doi foști mari fotbaliști care au văzut multe la viața lor și își dau seama că norocul nu ține la nesfârșit, dacă nu-l… ajuți și tu deloc. Să remarcăm totuși că Oțelul s-a descurcat cel mai bine dintre nou-promovate, arătând și ca joc peste Dinamo și CSMP Iași, fiind fără victorie dar totodată și neînvinsă după primele două etape. Cât despre CSU Craiova, remiza i-a fost fatală lui Eugen Neagoe, care a fost demis după doar două etape! Mi se pare un gest anormal din partea conducerii oltene!!! Dar ce mai e normal în Oltenia fotbalistică? Să mai notăm cu prilejul acestui meci, revenirea în iarbă, după o pauză de peste un sezon, a arbitrului Ovidiu Hațegan, căruia îi transmit să aibă în continuare sănătate!
A treia nou-promovată pe care o pomenim în textul de față, CSMP Iași, arată rău, a echipă modestă, pentru care primul eșalon se arată la această oră o pălărie prea mare. Am aruncat câteun ochi pe meciul ei cu Hermannstadt, și nu trebuia să fii expert sau să te concentrezi prea mult asupra partidei ca să îți dai seama că echipa din Sibiu era net superioară, iar victoria sa a fost cât se poate de logică.
Să revenim la vârf, unde iată că și fosta multiplă campioană, CFR Cluj, are punctaj maxim după primele două etape, ambele victorii de până acum fiind obținute destul de lejer. Mie jocul clujenilor mi se pare mai aerisit și cu mai multe valențe ofensive decât cel din perioada lui Dan Petrescu. Mingea circulă mai mult, nu mai vedem doar baricadarea aia defensivă și hai cu toți în față doar la loviturile libere. De altfel, Bîrligea, fără să dorească să-l atace în vreun fel pe fostul lui antrenor Dan Petrescu, a spus la final că jocul echipei s-a schimbat foarte mult. Cât despre UTA, aceasta este departe încă de ceea ce visează Mircea Rednic, dar mai ales suporterii arădeni, care au făcut din nou spectacol de calitate în tribune, sub o ploaie de vară care a însoțit o bună parte din meci. Singura realizare a UTA-ei a fost golul superb izbutit de Cooper. Un mic ghinion pot invoca gazdele, acela că au fost egalați la faza imediat următoare. Dar cine i-a pus să prelungească atît de mult celebrarea marcării golului atacatului lor? Foarte-foarte slab Carp, la fel de periculos pentru poarta proprie ca și atacanții adverși. Un transfer de neînțeles, jucătorul est-moldovean arătându-și limitele și la precedenta sa prezență în România, la Dinamo, acum două sezoane.
Norocul cu care a scăpat FC Botoșani neînvinsă de Petrolul mi-a amintit de felul în care naționala României a remizat în Elveția. Nu seamănă ca evoluție a scorului cele două partide, însă parcă ceva de Sus a protejat asemănător echipele vizibil mai modeste din teren, ca să nu resimtă și pe tabelă cele suportate pe gazon. Iar Grozav a trăit în acest meci toate stările posibile: s-a bucurat pentru un gol valabil marcat; a simțit frustrare pentru un gol superb anulat de VAR; iar la final o stare de vinovăție pentru ratarea unui penalty care ar fi adus trei puncte meritate echipei sale. Cât despre FC Botoșani, la această oră arată ca o candidată la lupta pentru evitarea retrogradării.
„Mariajul” Sepsi – Liviu Ciobitariu a început sub bune auspicii. Echipa a câștigat Supercupa, iar în campionat are 4 din 6 puncte, fără gol primit. Și dacă ne gândim că anularea golului lui Ștefănescu din Giulești a fost cu dus și întors, Sepsi ar fi putut avea acum punctaj maxim. Victorie in extremis cu FCU Craiova, decisă de golul veteranului Rondón, un atacant mereu util. La acest meci am remarcat în tribune un spectator mai aparte, pe numele lui Viktor Orbán, având meseria de prim-ministru al Ungariei. A stat și s-a întreținut minute bune cu finanțatorul László Diószegi. Mi-am amintit că la meciurile campionatului nostru, de-a lungul timpului, nu au fost prea mulți foarte înalți demnitari în tribune. Nici Ceaușescu, care iubea atât de mult să fie aclamat pentru a-și cultiva cultul persoanei mai mereu înfometat. Lui îi plăceau manifestările pe stadioane, dar alea comandate de CC al PCR, unde totul era regizat în cele mai mici detalii. La un meci, cu atâția oameni neduși la biserică (sau mai degrabă, needucați politic), era posibil să audă altfel de scandări. Revenind la ideea cu foarte înalții demnitari la stadion, doar nea Nicu Văcăroiu, pe când era prim-ministru, venea constant la meciurile Rapidului. Mai venea din când în când și Traian Băsescu, pe când era președinte României, nu cu aceeași ritmicitate ca atunci când fusese ministrul transporturilor.
Că am pomenit Rapidul, închei cu meciul ei de la Mediaș, cu Universitatea Cluj. Victoria a fost clară de tot, și nu necesită prea multe comentarii. „Șepcile roșii” mai au de așteptat până vor deveni echipă. Să remarcăm la acest meci că două dintre reușitele învingătorilor au fost autogoluri și acestea în număr destul de mare la startul acestui sezon, patru la număr.
Cifrele etapei
Jucători:
Meciul 50: Dr. Albu (FCU Craiova)
Debut (13 jucători, 3 autohtoni): Drolé, Creț (ambii FC Botoșani); Gneba, Krešić (CFR Cluj), Politic (Dinamo); Ailenei, Marchioni (ambii CSMP Iași); Ghiocel, Maciel, I. Dimitrov (toți Oțelul); Kallaku (Sepsi), Marku, Strouggēs (ambii UTA)
Golul 20: Larie (FCV Farul)
Golul 10: Vînă (FCV Farul)
Golul 1: Jatobá (CSMP Iași); Papeau (Rapid); Gonçalo Gregório (Dinamo)
Antrenori:
Meciul 100 în prima divizie pentru Anton Petrea (Universitatea Cluj)
Echipe:
Meciul 1650 în primul eșalon pentru Universitatea Cluj
Meciul 950 pentru CFR Cluj
Primul egal între Botoșani și Petrolul (la a 12-a lor confruntare directă)
Dinamo a marcat în campionat golul 200 lui FCSB
Cifrele primei etape
Jucători:
Meciul 150: Al. Băluță (FCSB)
Meciul 100: Mitriță (CSU Craiova)
Meciul 50: D. Paraschiv (Hermannstadt); Käit (Rapid)
Debut (42 jucători, 9 autohtoni): Olinga (FC Botoșani); Ajeti, Boben, R. Filip, Mogoș (toți CFR Cluj); Abdallah, Bena, Ghezali, Golubović, Gonçalo Gregório, Dani Iglesias, Gorka Larrucea (toți Dinamo); Diego Queirós (FCV Farul); Gheorghiță, Harrison, Jankov, Jatobá, Katanec, Kouadio, Luis Phelipe (toți CSMP Iași); Cisotti, Jelev, A. López, Samuel Teles, Yabré, Jardan, Živulić, Gaitán (toți Oțelul); Z. Petrović, Zima (ambii Petrolul); Căt. Cîrjan (Rapid); Oteliță, Alimi, D. Oroian (toți Sepsi); Compagnucci (FCU Craiova); Fábry, Markov, Cr. Mihai, Roganović, Leidsman, Mustacă (toți UTA); Cocian (FC Voluntari)
Golul 40: Chipciu („U” Cluj)
Golul 1: Al.M. Pop (Oțelul); Musi (Petrolul)
Antrenori:
Debut: Ovidiu Burcă (Dinamo) și Florin Drăgan (FCU Craiova)
Echipe:
FC Voluntari a urcat pe locul 36 în clasamentul all-time
FCSB, 3 victorii din 3 meciuri pe terenul lui FCU Craiova și totodată rămâne neînvinsă cu aceasta după 5 confruntări directe
Rapid rămâne neînvinsă acasă cu Sepsi și după a 5-a întâlnire directă la București (2 victorii, 3 egaluri), ca și CFR Cluj cu CSMP Iași (7 victorii, 4 egaluri)
Prima victorie a lui FCV Farul pe terenul lui Hermannstadt (în a 7-a confruntare)