Principalele două caracteristici ale celei de-a 3-a etape sunt multe goluri și dificultăți pentru gazde.
FCSB este singura care a obținut punctaj maxim după primele trei runde, însă la acest lucru a contribuit și ceva noroc. Rezultatul de 2-0 cu care s-a impus la Galați este unul mincinos, nereliefând cele întâmplate în teren. Este drept, FCSB a avut destule ocazii. Oțelul însă a dat o replică foarte bună și ar fi meritat să înscrie măcar un gol. A dat însă două bare. I s-a întors norocul de la Craiova din etapa trecută. Iar după ultima dintre amintitele bare, a urmat al doilea gol al oaspeților care a întristat cea mai mare parte a celor peste 12.000 de oameni care au venit la partidă. Până la urmă, experiența competițională net superioară a roș-albaștrilor a făcut diferența. Să amintim și de penalty-ul ratat de Fl. Coman, șutat telefonat, în brațele lui Stoian.
Cel mai frumos meci al etapei și totodată al primelor trei runde a fost cel de la Cluj, între CFR și CSU, încheiat cu un echitabil rezultat de egalitate, 1-1. Au fost numeroase faze de atac, construcții, și ocazii la ambele porți, putând să câștige oricine. Astfel a redebutat pe banca echipei craiovene Laurențiu Reghecampf.
De această dată nu a mai ținut tactica lui Hagi, de a câștiga cu echipa a doua. Leo Grozavu (în foto), antrenorul oaspeților, a știut exact ce trebuie făcut și i-a administrat campioanei o înfrângere cât se poate de clară, fără vreun drept de apel, chiar la Ovidiu. Trei puncte mari pierdute de echipa dobrogeană, pentru că este greu de crezut că totuși modesta echipă ieșeană va reuși să mai încurce vreuna dintre candidatele la titlu (cu CFR deja a pierdut). Între cele două a rămas o urmă de rivalitate din perioada când se aflau în eșalonul secund și s-au duelat pentru promovare, reușind-o amândouă la capătul sezonului 2011/12.
O altă gazdă mare favorită cu o oaspete ce părea condamnată, a gafat. De Rapid vs Botoșani este vorba. Echipa moldoveană a suferit o transformare bruscă, spre deosebire de etapele trecute, precum Popeye marinarul după ce ia o gură de spanac. Dintr-o echipă amorfă, fără vlagă, a izbutit să aibă verb, dominând-o adesea pe Rapid și pentru cei care au văzut jocul nu ar fi fost vreo surpriză dacă ar fi câștigat în Giulești. Totuși o instabilitate de formă, fie că e spre bine, fie că e spre rău, care nu face bine pentru nimeni.
O lovitură a dat-o Universitatea Cluj în Bănie, în celălalt duel al etapei dintre cele două orașe, luându-și astfel o primă revanșă pentru drasticele înfrângeri suferite de la FCU în sezonul trecut. Un scor mai rar întâlnit, cu 7 goluri. Acum s-a văzut calitatea fotbalistică a unor fotbaliști cu experiență, precum D. Nistor sau Chipciu și nu doar, dar i-am menționat pe ei pentru că au fost autorii unor „duble”. FCU a rămas astfel cu zero puncte, meritat pentru abordarea neprofesionistă pe care a avut-o finanțatorul ei privind banca tehnică.
Victorie în deplasare a izbutit și FC Voluntari la Ploiești, rezultatul fiind decis în două minute, 77 și 78, când echipa gazdă și-a arătat limitele. La 0-2, suporterii au început să strige în cor „demisia, demisia!”, ca și când este antrenorul Pîrvu vinovat de stângăciile penibile ale celor din teren. La una dintre ele au fost eroi doi jucători ai căror părinți au fost conaționali, portarul ceh Zima care i-a pasat involuntar atacantului slovac Nemec, care l-a „executat” fără milă. FC Voluntari arată bine la această oră, demonstrând că înfrângerea de la Ovidiu nu a fost chiar conformă cu realitatea din teren.
Victorie în deplasare, una concludentă, a obținut și Sepsi cu Dinamo, mult prea severă față de ceea ce s-a jucat în teren. Însă se vedea că Sepsi era net superioară și s-a lăsat la un moment dat voit dominată, forțând exact cât a trebuit. Se pare că echipa din Covasna a creat un complex lui Dinamo, care n-a mai învins-o de multă vreme. Dar cu cine nu are Dinamo complexe astăzi?
În fine, termin cu singura victorie a gazdelor, cea a lui Hermannstadt cu UTA. Acolo unde la un moment dat conducea echipa oaspete, însă sibienii au izbutit să întoarcă rezultatul. Coeziunea de joc a formației lui Măldărășanu a decis în fața unei combinate cu achiziții din toate zările ale lui Mircea Rednic.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 250: Artean (FCV Farul)
Meciul 100: Marcelo Lopes (Voluntari), Šafranko (Sepsi)
Meciul 50: Camara (Botoșani), Bîrligea (CFR Cluj)
Debut: Rúben Fonseca (Hermannstadt), Antonio Dumitru (CSMP Iași), Morgan, Tahtsidēs, Avounou (CFR Cluj)
Golul 40: D. Nistor („U” Cluj)
Golul 1: Pinson (Botoșani), Mino (Hermannstadt), Marcelo Freitas (UTA), Luis Phelipe (CSMP Iași), Alimi (Sepsi)
Antrenor
Bergodi 300 de goluri marcate ca antrenor
Echipe
Prima victorie a Universității Cluj cu FCU Craiova, într-a 4-a partidă directă dintre cele două
FCV Farul, niciun egal pe teren propriu cu CSMP Iași, și după a 11-a partidă în calitate de gazdă