În acest weekend începe al 93-lea sezon al primei divizii spaniole, pe un fond destul de sumbru pentru fotbalul iberic în general. Și tocmai în aceste vremuri tulburi, binomul Real-Barca ar putea fi spart încă o dată, Atletico Madrid fiind principalul outsider.
”De vreo trei ani, jocul în Europa ne surprinde. Rivalii au devenit tot mai puternici – fotbalul englez, cel italian, cel german. Cel spaniol este mai pasiv, mai pozițional, cu o mai mică intensitate, iar asta se vede imediat când te confrunți cu cineva care are alt ritm. Și nu-i vorba de echipa noastră, ci de tot campionatul, unica excepție fiind Real Madrid, care a reușit să țină acel ritm și să fie competitivă în Champions League.” De orice parte a baricadei te-ai afla în raport cu Diego Simeone, radiografia acestuia cu doar câteva zile înaintea unui nou sezon nu are cum să fie combătută. Spania suferă, oricum ai privi. Nu doar că s-a distanțat Anglia în ierarhia coeficienților UEFA după trei ani de supremație, și locul al doilea al Spaniei este sub amenințarea Italiei și a Germaniei, care au punctat mai bine în ultima campanie.
Fereastra de transferuri din vara lui 2022 se închidea cu cea mai mare sumă de transfer în dreptul Realului, care plătea 100 de milioane de euro pe Aurelien Tchouaméni. În top 10 acorduri se mai regăseau și plecările din La Liga către Albion ale lui Aleksander Isak (69 de milioane) și Casemiro (60 de milioane), iar în topul înțelegerilor din Spania, FC Barcelona completa podiumul cu 58 de milioane plătite pe Raphinha și alte 50 pe Jules Koundé, acesta din urmă fiind și cel mai valoros transfer intern din Primera. Fast forward 12 luni, cu trei săptămâni rămase până la încheierea perioadei de transferuri (și implicit trei etape, nu jumătate de tur de campionat precum în România). Real Madrid a bifat un nou transfer stelar – 103 milioane pentru Jude Bellingham – dar acest cuantum e depășit de mutarea conaționalului Declan Rice la Arsenal. Cu 20 de milioane oferite de Real pentru Arda Guler și 12 virate de Sevilla pentru reținerea lui Loic Badé, ”podiumul provizoriu” e departe de cel de vara trecută, iar ziarele toacă zi de zi zvonistică surdă pe foiletonul Mbappé-Real sau ceea ce părea o neverosimilă împăcare dintre Neymar și Barcelona. Între cei doi giganți, diferența de goluri înscrise este infimă: 6398 pentru Barcelona, cu două mai puțin pentru Real.
Dincolo de sumele de transfer, Barcelona nu a stat degeaba și s-a folosit de întreaga persuasiune a brandului pentru a atrage jucători de calitate, liberi de contract. Nimeni nu se îndoiește de plusul pe care l-ar aduce în linia de mijloc Ilkay Gundogan, însă Inigo Martinez și revenitul Oriol Romeu nu vor avea covorul roșu înspre locuri de titular. Ultimii jucători-simbol ce au ridicat trofeul Champions League în 2015 s-au despărțit de echipă (Busquets și Jordi Alba), Xavi având încredere că acesta din urmă va putea fi înlocuit cu succes de promițătorul Alejandro Baldé. Carismatic, dar inconstant, Ousmane Dembélé a ales să se îndrepte înspre Paris, iar cea mai bună veste pentru club ar fi ca jucători deja existenți în lot (Ansu Fati, Ferran Torres) să-și regăsească strălucirea. Campania precedentă în La Liga a fost una de tranziție, în care cu 6 înfrângeri și doar 88 de puncte Barcelona a cucerit al 27-lea titlu, chiar la adăpostul unui ecart de 10 puncte. Totuși, al doilea căpitan, Marc-André Ter Stegen, a admis că ”echipa nu a fost la nivel de Champions League în ultimele două sezoane.” Xavi și-ar mai dori întăriri în august, cel mai sonor nume fiind Bernardo Silva, însă situația financiară a clubului este cea mai mare opreliște, stafful lui Laporta având probleme în a înscrie și jucătorii deja contractați, din pricina Financial Fair Play. De asemenea, este rândul Barcelonei să sufere o vreme (cum a făcut-o și Realul) fără a juca pe stadionul uzual, aflat în proces de modernizare.
Plecări: Sergio Busquets, Jordi Alba, Franck Kessie, Ousmane Dembélé, Samuel Umtiti, Nico Gonzalez
Veniri: Ilkay Gundogan, Inigo Martinez, Oriol Romeu, Vitor Roque
Și tocmai pentru că doar a 20-a Cupă a Spaniei a fost ”recolta” sezonului trecut (Supercupa Europei și Mundialito fiind mai degrabă exerciții de stil), Real Madrid simte presiunea de a răspunde pe plan intern. Raidul saudit i-a luat Balonul de Aur din 2022 în această vară, în locul lui Karim Benzema fiind adus Joselu de la Espanyol. Fără a fi vreun superstar, acesta a dovedit la națională că ”are lipici la gol”, când serviciul este de calitate. Crucială va fi evoluția lui Vinicius, așteptat să conducă atacul prin creativitatea sa. Problemele ar putea veni din linia de mijloc, unde concurența este atât de acerbă între vechea gardă (Kroos, Modric) și mai tinerii Tchouaméni și Camavinga, încât nu-i de mirare că Ancelotti a căutat să-l pună în valoare în alte zone ale terenului pe polivalentul Fede Valverde. Și dacă tot l-am pomenit pe Don Carlo, acesta continuă să fie curtat de federația braziliană și n-ar fi de mirare să fie anunțat un acord în ianuarie 2024. Dacă aici mai e loc de întoarcere, în ceea ce privește accidentarea lui Thibaut Courtois, providențial în atâtea momente critice din ultimii ani, nu e niciun dubiu: 6-7 luni departe de gazon pentru belgian și o mare problemă de rezolvat, din fericire înaintea închiderii mercato. Bono (Sevilla) în pole position, De Gea ca longshot pentru a agita spiritele în Capitală, că doar și Courtois tot ex-Atleti fusese…
Plecări: Karim Benzema, Isco, Eden Hazard, Marco Asensio, Mariano Diaz, Jesus Vallejo
Veniri:Jude Bellingham, Arda Guler, Joselu, Fran Garcia
Și ajungem astfel la altenativa Atletico. Niciodată privită ca favorită la titlu în era cavalerului întunecat Simeone, dar totuși de două ori campioană (2014, 2021) împotriva a doi giganți cu bugete și influență incomparabilă. Trupa de pe Metropolitano a fost calificată în Champions League de fiecare dată de antrenorul argentinian. Timp de mai bine de un deceniu, doar cele două mari rivale din La Liga, City, PSG și Bayern se mai pot lăuda cu performanța lui Atletico de a fi nelipsite din serile de gală ale competiției intercluburi. Sezonul trecut a reprezentat însă cel mai tulbure moment al mariajului dintre Simeone și colchoneros: ”Dacă m-ai fi întrebat care-i situația după înfrângerile cu Mallorca și FC Porto, ți-aș fi spus că totul s-a dus naibii. Era evident că echipa nu transmite nicio senzație bună, dar a picat la țanc pauza impusă de Cupa Mondială.” Situația contractului lui Griezmann a fost clarificată cu FC Barcelona și Simeone s-a putut baza în retur pe soldatul său preferat, fără a mai număra minutele petrecute de francez pe teren (15 goluri și 16 pase decisive). Tot de la Barcelona a fost recuperat și nefericitul Memphis Depay, tehnicianul fiind convins că a tras un loz câștigător precum fusese Luis Suarez în campania finalizată cu al 11-lea titlu. Odată ce se va rezolva și problema Joao Felix în această lună, Atletico are un lot omogen și valoros, în care Cesar Azpilicueta s-a integrat perfect, iar Lino și Riquelme ar putea fi primi șansele de a se dezvolta după modelul lui Pablo Barrios din sezonul precedent. Echipa este neînvinsă în ultimele 14 meciuri de campionat, o formă similară înregistrând și în sezonul dinaintea ultimului titlu câștigat. Tehnicianul Granadei, Paco Lopez, consideră că Atletico este ”cea mai competitivă și mai completă echipă din Spania”.
Plecări:Geoffrey Kondogbia, Renan Lodi
Veniri: Cesar Azpilicueta, Caglar Soyuncu, Javi Galan
Cea mai ofertantă cotă pentru titlul Realului este oferită de Betano (2.10). Dacă aveți încredere mai degrabă în Barca, Unibet propune o cotă de 2.50, iar Atletico variază între 9.00 și 12.00, cea mai avantajoasă retribuție fiind la Betano. Oferta Superbet este prezentată aici. Surprinde convingerea cu care casele de pariuri nu văd alt golgheter al sezonului decât Robert Lewandowski (1.57), în pofida vârstei. Dincolo de primele trei echipe, cel de-al patrulea loc de Champions League este o afacere deschisă multora. Pe hârtie și după ceea ce au arătat anul trecut, Real Sociedad ar avea prima șansă, însă reconstrucția Sevillei sau pretențiile emise de Betis, Bilbao și Villarreal complică lucrurile.
Prezențe în La Liga
1 | Andoni Zubizarreta (1981-1998) | 622 |
1 | Joaquin (2001-2023) | 622 |
3 | Raul Garcia (2004-) | 598 |
În mijlocul plutonului, puține mutări atrag atenția. Rayo și Celta vor fi probabil purtate departe de zona fierbinte de eroii Raul de Tomas, respectiv Iago Aspas. Valencia se îndreaptă înspre prăpastie atâta vreme cât Peter Lim nu cedează clubul, semnalul de alarmă din stagiunea precedentă nefiind auzit până în biroul patronului. Însă chiar și dacă ”bagă juniorii”, Ruben Baraja nu va trăi rușinea de tip Gaz Metan. Cadiz pare să fi realizat o campanie de transferuri cu cap, iar Mallorca l-a atras pe talismanul lui Espanyol, Sergi Darder. Și Villarreal a mutat interesant, reușind să-i convingă pe cei de la Leipzig (cu 10 milioane) să nu-l lase pe norvegianul Alexander Sorloth să semneze cu Real Sociedad, club la care fusese împrumutat. În rest, liniște prin Țara Bascilor – nici la Bilbao, nici la Osasuna nu s-au înregistrat veniri notabile. Sociedad încearcă reabilitarea lui André Silva, autor al unui sezon foarte inspirat în urmă cu cinci ani la Sevilla, unde fusese împrumutat de AC Milan.
Goluri în La Liga (all time și top 3 jucători activi)
1 | Lionel Messi (2004-2021) | 474 |
2 | Cristiano Ronaldo (2009-2018) | 311 |
3 | Telmo Zarra (1940-1955) | 251 |
17 | Antoine Griezmann (2010-) | 174 |
24 | Iago Aspas (2006-) | 147 |
40 | Alvaro Negredo (2007-) | 128 |
Cele mai importante repere ale următoarei perioade vor fi Supercupa Europei (Sevilla vs Manchester City) pe 16 august, Atletico-Real pe 24 septembrie (etapa a șasea), Barcelona-Real pe 29 octombrie (etapa a 11-a), Barcelona-Atletico pe 3 decembrie (etapa a 15-a). Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Real Sociedad (Top 4 sezonul trecut) și Sevilla (câștigătoarea Europa League) își vor începe parcursul în faza grupelor din UEFA Champions League pe 19-20 septembrie.
Echipe campioane prezente la startul acestui sezon
1 | Real Madrid | 35 titluri |
2 | FC Barcelona | 27 |
3 | Atletico Madrid | 11 |
4 | Athletic Bilbao | 8 |
5 | Valencia CF | 6 |
6 | Real Sociedad | 2 |
7 | Sevilla | 1 |
8 | Betis | 1 |
Cea mai bună clasare în La Liga pentru echipele care nu au obținut vreun titlu
1 | Villarreal | 2 |
2 | Las Palmas | 2 |
3 | Mallorca | 3 |
4 | Celta Vigo | 4 |
5 | Osasuna | 4 |
6 | Getafe | 5 |
7 | Granada | 6 |
8 | Deportivo Alaves | 6 |
9 | Rayo Vallecano | 8 |
10 | Almeria | 8 |
11 | Girona | 9 |
12 | Cadiz | 12 |
Comments 1