A trebuit să așteptăm până luni, în cea de-a patra zi a etapei de deschidere, pentru victorii ale gazdelor. Nervi, cartonașe roșii, accidentări și eroi neașteptați au marcat un debut furtunos de stagiune în La Liga. Direct în pâine, fără menajamente.
Primul fluier din La Liga a avut loc pe Estadio de los Juegos Mediterraneos, unde Almeria a primit vizita lui Rayo Vallecano. Gazdele au avut mai multe atacuri, însă oaspeții au fost mai pragmatici și au transformat două penaltyuri în prima repriză. Misiunea a fost simplă, în pofida relativei ineficiențe a lui Falcao și a indisponibilității lui Raul de Tomas. Randy Nteka s-a evidențiat dintre oamenii lui Rayo. În aceeași zi a urmat duelul de tradiție Sevilla-Valencia, în care problemele musafirilor înclinau puternic balanța înspre o victorie a trupei lui Mendilibar. Puștii lui Baraja au evoluat exemplar și cotele unora cresc spectaculos după un asemenea meci. După o primă repriză în care Valencia merita mai mult, deschiderea de scor a venit din gheata lui Moukhtar Diakhaby, mutat inspirat în postura de mijlocaș defensiv. Sevilla a răspuns după câteva minute, cu En-Nesyri conectându-se perfect la centrarea lui Suso. Giorgi Mamardashvili a mai avut câteva intervenții notabile în fața andaluzilor, care s-au împușcat în picior tocmai în zona ”betonată” a lotului – cu Marcao și Nianzou indisponibili, perechea de centrali Gudelj-Loic Badé nu părea a fi o problemă. Și totuși, francezul a comis un fault costisitor, care i-a atras cartonașul roșu. Mendilibar l-a scos pe marcatorul golului pentru a acoperi pierderea din defensivă, însă tot ce a atins Federico Gattoni a fost un dezastru, culminând cu pierderea mingii în duelul cu Hugo Duro în minutul 88, de unde a plecat pasa pentru Javi Guerra. O victorie incredibilă a Valenciei, în care a strălucit puștiul Diego Lopez, imediat convins să-și prelungească contractul. Ochii pe numărul 16 al liliecilor, așadar!
Sâmbătă, Real Sociedad a luat-o pe urmele Sevillei și a pierdut puncte acasă în disputa cu Girona. Bascii au deschis scorul încă din minutul 5 prin Take Kubo și au continuat să atace, însă al doilea gol n-a venit, iar intrarea lui Artem Dovbyk (golgheterul Ucrainei din sezonul precedent) în locul lui Stuani s-a simțit imediat, acesta aducând egalarea. De altfel, a fost singura minge cadrată pe poarta lui Remiro, care a încheiat meciul cu zero intervenții. A urmat meciul Las Palmas-Mallorca, unde la pauză diferența a fost făcută de faptul că gazdele au convertit un penalty prin Jonathan Viera, în timp ce oaspeții au ratat de la 11 metri prin Muriqi. Javier Aguirre l-a introdus pe Sergi Darder în repriza a doua, un singur jucător schimbând radical raportul de forțe din teren. Mallorca a egalat prin Antonio Raillo din pasa lui Darder și a avut destule alte ocazii pentru a câștiga, însă scorul final a fost 1-1. Seara s-a încheiat cu un dezamăgitor Bilbao-Real Madrid, rezolvat cu destulă șansă de blancos. Aceasta s-a manifestat la cele două finalizări ale lui Rodrygo și Bellingham, care au stabilit scorul pauzei. Nico Williams i-a scos din minți pe fani, mult mai bine conectat la meci fiind înlocuitorul său, Alex Berenguer. După ce Realul a rezolvat problema accidentării lui Courtois prin aducerea lui Kepa (deși Lunin a apărat bine la Bilbao), în minutul 50 a survenit o nouă veste proastă din același registru, victimă fiind Eder Militao. Din tabăra gazdelor, s-a remarcat fundașul central Dani Vivian, capabil să-l stopeze pe Vinicius cum puțini au reușit.
Ziua de duminică a început cu Celta Vigo pierzând acasă cu Osasuna, într-o partidă în care diferența de valoare a fost clar în favoarea trupei lui Jagoba Arrasate. Cât va sta pe banca galicienilor Rafa Benitez oare, când promițătorul Gabri Veiga este foarte aproape de plecare, iar Iago Aspas nu poate ține în spate o echipă întreagă? A cincea victorie a oaspeților în prima etapă a venit la duelul echipelor de cupe europene, Villarreal-Betis. Ayoze Perez a deschis scorul pentru Betis, Cuenca a egalat, iar în prelungiri a venit golul decisiv al lui Willian José. Partida a fost luminată de creativitatea regăsită a lui Isco, căruia Pellegrini îi oferă libertatea totală de care se bucura înainte Canales. Meciul serii a fost explozivul Getafe-Barcelona, unde Bordalas și-a pus în aplicare antijocul, reușind un record negativ de joc efectiv: din 116 minute, 60:43 mingea nu a fost în joc! Nervii s-au tradus în eliminări atât în teren (Raphinha), cât și pe bancă (Xavi), duelul declarațiilor fiind infinit mai savuros decât lupta de uzură de pe Coliseum, încheiată cu un penalty neacordat campionilor en-titre. ”Ăsta nu e fotbal” versus ”Sunteți frustrați că nu ați câștigat”. În orice caz, Barcelona începe cu stângul și deja pierde 2 puncte în raport cu Real Madrid.
Doar Cadiz a existat pe teren în partida cu Alaves de luni, în care marja victoriei putea fi mult mai mare decât scorul înregistrat, 1-0. Singura bilă neagră a fost eliminarea lui Gonzalo Escalante, după un fault dur. Nu e însă clar dacă gazdele chiar sunt într-o formă foarte bună (pentru prima oară în istorie înving în etapa I) sau doar au avut șansa unui adversar apatic. Deloc apatici au fost ulterior campionii en-titre din Segunda, Granada reușind să se prezinte onorabil la Madrid, împotriva lui Atletico. O primă repriză echilibrată, în care iureșul inițial al lui Griezmann&co nu s-a concretizat într-o deschidere de scor, a avut un final surprinzător. În urma unei centrări de pe partea dreaptă, mingea a ricoșat din umărul lui Vallejo direct în picioarele lui Alvaro Morata, singur-singurel într-o poziție în care dacă pasa venea de la un coleg s-ar fi ridicat fanionul. Așadar, în minutul 45+4 s-a făcut 1-0 și, când toți se temeau că Simeone va dicta înghețarea scorului și pasul înapoi, antrenorul argentinian a fost surprins de camere (și microfoane, introduse acum în La Liga ca la timeout-urile din handbal) îndemnând să se continue atacurile. Același adversar ca la prima etapă de acum 3 ani, însă scorul final și jocul în general nu au semănat cu acel 6-1 de la debutul lui Luis Suarez. Granada a egalat prin internaționalul spaniol de tineret, Samu, însă Memphis Depay a replicat cu golul etapei și pretinde locul de titular în detrimentul lui Morata, care ratase câteva ocazii bune. Prelungirile reprizei a doua au adus ultimul gol, insistența lui Angel Correa fiind fructificată de Marcos Llorente, nu înainte ca golgheterul din Segunda 2022/23, Myrto Uzuni, să-l întindă bine pe Oblak. Marea problemă a fost accidentarea căpitanului Koke, într-o poziție pe care oricum Simeone căuta să o întărească în mercato.
Așadar, Atletico a făcut o repriză modestă (prima), Realul la fel (a doua), iar Barcelona pe ambele. Sevilla și Villarreal au pierdut acasă, iar Sociedad s-a lăsat egalată. Statistica spune că echipele încă în transformare fac mai degrabă pași greșiți în primele etape și e clar că nimeni nu e încă la turație maximă. Totuși, puncte pierdute devreme pot fi deplânse mai târziu, când loturile vor fi subțiate de accidentări. În prezent, Barcelona are un lot subțire, iar Real și Atletico tocmai au pierdut câte un jucător-cheie în primele 90 de minute ale sezonului, rămâne de văzut pentru cât timp. Atletico este primul lider în La Liga, însă la fel de bine putea fi Cadiz dacă mai transforma niște ocazii, sau chiar Osasuna.
Clasament: 1. Atletico Madrid 3p (golaveraj 3-1), 2. Rayo Vallecano, Real Madrid, Osasuna 3p (2-0), 5. Valencia, Betis 3p (2-1), 7. Cadiz 3p (1-0).
Statistici: 21 de jucători au înscris în această etapă inaugurală, niciunul de mai multe ori. 6 portari nu au luat gol.
Comments 1