În general despre competițiile noastre juvenile de fotbal se scrie puțin, spre deloc. Se fac excepții atunci când scorurile de acolo ies din sfera normalului, atrăgând după ele acele semne de exclamare, menite să strecoare știrile printre coloanele site-urilor de specialitate. Exact așa ca în exemplul de față.
Treabă serioasă sau păcăleală?
Care spune că în Liga de Tineret FCSB a învins-o pe FC Voluntari cu 17-0. Ce e Liga de Tineret? E o competiție pentru jucătorii U19, a cărei câștigătoare (în ediția trecută aceasta a fost CS Universitatea Craiova) participă în Youth League, reprezentând acolo România. Treabă serioasă, adică. Întrecerea internă e alcătuită din două serii a câte 12 echipe, adică 24 de formații. Până nu demult competiția s-a numit Liga Elitelor U 19, dar a fost rebotezată Liga de Tineret, pentru eliminarea confuziilor.
Cei mici au scăpat mai ușor…
Acum, Liga Elitelor a rămas doar competiția pentru juniorii U 17. În cadrul ei, tot duminică, FCSB a învins același adversar ca și la U 19, tot FC Voluntari, de data aceasta ”doar” cu 10-0. Ceea ce înseamnă câ în două partide la nivel juvenil, U 19 și U 17, scorul general FCSB-Voluntari a fost 27-0!!!!
Se pierde sensul competiției?
Aceste ”Elite” au apărut în urmă cu câțiva ani, tocmai pentru a elimina scorurile de maidan de până atunci, câmnd competiția juvenilă se desfășura la nivel regional. Cu cine să se lupte Academia Hagi în Dobrogea și împrejurimi? Cu Delta Tulcea? Cu Granitul Babadag? Cu Mahmudia? Cu Cogealacul? Se înregistrau scoruri astronimice și, pentru a le evita, FRF a organizat competiția la nivel național, cu cele mai bune echipe. Creme de la creme. Dacă la noi așa arată crema, să ne imaginăm cum arată restul compoziției.
Unde e ”mia” de juniori de la Voluntari?
E aproape inexplicabil cum victima furiei fecesebiste este tocmai echipa din Voluntari. Cu ani în urmă acolo s-a a inaugurat o Academie care se dorea serioasă. Aveau la dispoziție bugetul public asigurat de primarul Pandele, o grămadă de terenuri, naturale sau sintetice, antrenori dintre cei mai buni, totul sub patronajul spiritual al profesorului Mircea Rădulescu, al cărui nume academia îl și poatrtă. Între timp respectabilul lprofesor a ajuns la o anumită vârstă (la finalul acestei luni va împlini 82 de ani, mulți înainte!) și firește că nu i se poate pune în cârcă nimic din aceste înfrângeri astronomice. Dar ceilalți, care activează acolo? Se lăudau la un moment dat că au circa o mie de juniori, zeci de profesori și de antrenori. Dar în aproximativ un deceniu de funcționare n-au dat niciun jucător mai de soi, iar acum trebuie să angajeze contabili care să numere golurile încasate!