Într-un campionat serios, tatonările și experimentele nu durează prea mult. Se vede și-n Spania, unde Atletico a marcat de 7 ori, Barca de 4, Real Madrid se agață de noul erou Bellingham pentru a rămâne singura cu maximum de puncte în La Liga, iar criza la Sevilla se adâncește.
Etapa a treia a fost deschisă de un meci încare doar golul a lipsit, Las Palmas și Real Sociedad având multe ocazii de a înscrie. Take Kubo se îndreaptă din nou spre procentajele sale uzuale de finalizare (sub așteptări), iar Remiro a fost providențial în destule rânduri pentru basci. A urmat o rară ocazie pentru Real de a juca vineri, la Celta, unde gazdele au trimis mingea în plasă încă din al treilea minut, însă videoarbitrajul a anulat golul pentru un presupus fault la portar. La noul portar, acesta fiind debutul lui Kepa, care a fost scutit de emoții pe fondul lipsei de acuratețe a atacanților adverși. Orice rezultat era posibil, mai ales după ce Real Madrid a încasat două șocuri: accidentarea lui Vinicius (6 săptămâni) și penalty-ul ratat de Rodrygo. Era nevoie să apară, la un corner, același Jude Bellingham care-și prelungește seria de partide consecutive cu gol marcat și garantează 9 puncte din 9 posibile. În schimb, Joselu a primit mai bine de 75 de minute și nu s-a văzut deloc. La final, Carlo Ancelotti a admis că ”nu a fost o victorie a calității, ci a angajamentului”.
Almeria a bifat primul punct din sezonul 2023/24 ”în vecini” la Cadiz, ceea ce părea foarte puțin probabil după o eliminare (Edgar) și un gol al gazdelor (Luis Hernandez). În prelungiri, un șut miraculos al lui Kaiky la o rară ocazie a adus egalarea, după care totul s-a năruit pentru Cadiz. Și aceștia au văzut roșu (San Emeterio), iar Robertone a fost la un pas să aducă victoria pentru Almeria din lovitura liberă rezultată. Tot cu 0 puncte în două etape se prezenta și Granada la startul partidei cu Mallorca, fiind evidentă atitudinea pozitivă cu care localnicii au intrat în meci. Deschiderea de scor a venit repede, după care adversarii au fost invitați să intre în joc printr-un penalty, pe care l-a ratat însă Muriqi. Egalarea a venit tot pe fondul unor cadouri în minutul 38, când și fundașii, și portarul au ”conlucrat” pentru a surpa avantajul dobândit. Granada a ieșit iarăși inspirată pe teren și Bryan Zaragoza a lovit fulgerător pentru 2-1 după câteva secunde de la fluierul de reluare a partidei și tot el a provocat apoi respingerea cu mâna din care Uzuni a transformat un penalty. Apărarea andaluzilor tot franjuri a rămas, iar după un avertisment a venit și golul lui Samu Costa care a stabilit scorul final, 3-2. Prea târziu pentru ca Mallorca să scoată vreun punct, însă suficient pentru a arăta că Granada are lacune mari în defensivă.
Șocul serii a venit apoi pe Ramon Sanchez Pizjuan, unde Sevilla a fost învinsă de Girona și devine lanterna roșie a campionatului, singura echipă cu zero puncte. Yangel Herrera a deschis scorul în minutul 15 în urma unui corner, iar egalarea a venit tot ca urmare a unei lovituri de colț, cu Gudelj perfect plasat pe respingere. Aleix Garcia a înscris pentru 1-2 cu un șut chiar mai frumos decât primele două reușite din meci, iar concursul de frumusețe ar fi fost câștigat apoi de parabola lui Ivan Rakitic, dacă nu s-ar fi ridicat fanionul. Girona a mai ratat o ocazie imensă prin Dovbyk, iar fanii Sevillei au erupt după a treia înfrângere.
Atipică a fost și programarea Barcelonei în această rundă, duminică la ora locală 17:30. Totuși, avea să fie unul dintre cele mai spectaculoase meciuri ale etapei, cu Villarreal într-o situație similară. Ambele echipe caută să-și rodeze mecanismele și să-și eficientizeze atacurile, campionii en-titre reușind două goluri la foc automat înainte de minutul 15 prin Gavi și Frenkie de Jong. Foyth și Sorloth au restabilit egalitatea până la pauză, după care forma bună a Submarinului a continuat prin lovitura elegantă a lui Alex Baena. O respingere norocoasă a șutului expediat de Ferran Torres înapoi în calea internaționalului spaniol a adus egalarea, după care tot o doză bună de șansă a făcut ca din bară, mingea trimisă de Yamal să ajungă taman la Robert Lewandowski. Polonezul nu este încă într-o formă foarte bună în această perioadă, fapt evidențiat și de marea ocazie ratată ulterior.
Runda a continuat cu meciul de acasă al Valenciei, care-și purta fanii pe un norișor de așteptări de pe care pragmatica Osasuna i-a dat jos cu un gol din penalty și altul la ultima fază a meciului, printr-un voleu de senzație al lui Nacho Vidal. Tinerii jucători ai Valenciei de această dată au creat mult prea puține faze, unicul gol al acestora fiind marcat de Hugo Duro. Seara s-a încheiat cu ceea ce putea fi un rezultat-șoc, de vreme ce Willian José și Isco au făcut 2-0 pe San Mamés în primele 10 minute. Gazdele au replicat până la pauză prin două penalty-uri convertite de Vesga, apoi au trecut în avantaj prin Guruzeta și nu au mai privit înapoi, scorul final de 4-2 fiind stabilit de tânărul Unai Gomez.
Când joacă acasă Getafe, cota pentru under este mereu mică, iar cel mai previzibil scor este 1-0. Asta a fost și soarta lui Deportivo Alaves, care n-a găsit cheia pentru a desface apărarea pregătită de Bordalas: niciunul dintre cele 16 șuturi nu a fost o problemă pentru David Soria. Când spectatorii deja ațipiseră, Borja Mayoral a transformat un penalty și a adus prima victorie din sezon pentru madrileni. Imediat după aceea, într-un alt cartier al capitalei spaniole am văzut o echipă-gazdă ce a propus un fotbal diametral opus. Poate că în varii condiții Rayo Vallecano, cu 6 puncte deja în tolbă, ar fi înscris și-n poarta lui Jan Oblak, însă meciul trupei lui Simeone a fost pur și simplu perfect. Deschidere de scor rapidă prin Griezmann, dublat avantajul prin Depay, care apoi s-a accidentat. Al treilea gol a venit înainte de pauză printr-o demarcare tipică a lui Nahuel Molina, iar de spectacol s-au ocupat apoi rezervele: Morata de două ori, Correa și Llorente au închis tabela la 0-7, cea mai categorică victorie obținută vreodată de Atletico într-o deplasare în La Liga. Nu, Rayo n-a avut vreun jucător eliminat sau alte circumstanțe. Doar a jucat deschis și a căutat să revină în meci, fiind pedepsită iar și iar de contrele alb-roșiilor.
Dintre cele trei echipe care începuseră etapa cu 6 puncte, două au fost învinse (Valencia și Rayo), doar Real Madrid reușind să-și prelungească seria de victorii. În clasament avem acum două echipe madrilene (Real și Atletico), urmate de două catalane (Girona și Barca) și două din Țara Bascilor (Bilbao și Osasuna). După șocul de pe Estadio de Vallecas, golaverajul lui Atletico este excepțional: +9, cu 10 goluri înscrise. Următoarea echipă are 6 marcate, iar ironia e că ultima clasată, singura care n-a punctat, are 5 (Sevilla). N-au cunoscut încă gustul succesului în acest sezon nici Las Palmas, Mallorca, Celta și Almeria, însă acestea au bifat măcar egaluri. Din primele 30 de meciuri, 7 au fost remize, iar numărul total de goluri marcate este de 80. S-au dictat 12 lovituri de pedeapsă, echivalând așadar cu o medie de 4/etapă. Golgheterul actual este Jude Bellingham (4), urmat de Alvaro Morata (3). Cele mai multe șuturi pe poartă (6) sunt în dreptul lui Bellingham și Lewandowski. Dintre portari, se distinge Unai Simon (Bilbao), cu 16 parade.
La finele acestei săptămâni, Real Madrid joacă acasă cu Getafe, Atletico găzduiește pe Sevilla, iar Barcelona se deplasează la Pamplona. Printre cotele interesante (Superbet) se remarcă 2.15 pentru succes bifat de Villarreal la Cadiz, 2.60 pentru Almeria să învingă pe Celta și 2.15 pentru ca Girona și Las Palmas să marcheze ambele în disputa directă. În duelul pentru best of the rest, locul al patrulea, favorită a devenit Athletic Bilbao (cota 3.00), ceea ce nu pare conform cu realitatea valorică a loturilor. Chiar și cu Sevilla scoasă din această ecuație, Villarreal, Sociedad și chiar Betis sau Osasuna au argumente să țintească acea poziție de Champions League.
Clasament: 1. Real Madrid 9p (6-1 golaveraj), 2. Atletico Madrid 7p (10-1) 3. Girona 7p (6-2) 4. Barcelona 7p (6-3) 5. Athletic Bilbao 6p (6-4)