FCSB a avut un start foarte bun, după 5 meciuri jucate izbutind punctaj maxim. Acest procentaj de 100% s-a oprit luni seara la Arad. Cândva, când UTA era o forță a fotbalului românesc, în anii 50, 60, se crease o mare rivalitate între echipa arădeană și cea militară pe vremea aceea, că erau ITA și CCA sau UTA și Steaua. În timp, prin decăderea treptată a grupării ardelene și rivalitatea amintită a început să se răsufle. Iată însă că această rivalitate începe încet-încet să se reînfiripe. Și în sezonul trecut, UTA i-a provocat daune lui FCSB. A bătut-o și în campionat, iar în cupă a făcut un egal care a contribuit decisiv la eliminarea roș-albaștrilor. La acest din urmă meci, încheiat 2-2 tot la Arad, au existat de asemenea eliminați, trei pentru FCSB și unul de pe bancă pentru UTA. Acum, echipa bucureșteană a avut mai puțini, … doar doi. Interesant că de la acel meci, în cele două echipe au mai fost doar 2 jucători la UTA și 4 la FCSB, iar ambii antrenori au fost alții. La acest din urmă meci, cei de la FCSB pot invoca două momente de arbitraj: penalty-ul din care a egalat UTA, unde nu se vede clar dacă mingea a atins mâna lui Pantea; și spre sfârșitul meciului un atac al lui Coman în care a fost clar faultat, dar arbitrul Găman a acordat invers! Oricum, cei de la FCSB pleacă în general din start cu ideea inoculată că vor fi furați, inducând falsa impresie că sunt singuri împotriva tuturor. Și de-aici irascibilitatea din teren a jucătorilor săi, încărcați cu prea multă energie negativă. Cât despre noua UTA construită de Mircea Rednic, se pare că jucătorii străini aduși de el au ceva valoare pentru Liga I, acest meci fiind o importantă probă pentru ei.
Iată că CSU Craiova n-a avut parte de epilogul la care spera în meciul de la Ovidiu. Hagi a alcătuit o echipă în proporție mare cu jucătorii cei mai buni care au dat o nouă lecție de fotbal echipei lui Reghecampf. Louis Munteanu și-a făcut revenirea în Liga I cu „dubla” care a făcut diferența. Îmbucurător este că echipa campioană a început să joace din nou cursiv așa cum a încântat privirile în sezonul trecut. Sperăm că îi va ieși bine și Operațiunea HJK, și va accede în grupele UEFA Conference League. Să mai notăm că a fost prima înfrângere a lui CSU din actualul sezon.
O prestație foarte bună a avut Rapid la Craiova, izbutind să spargă gheața în plină căldură toridă și să o învingă în sfârșit pe FCU chiar în fief-ul acesteia. Se știe, se crease un complex cu această echipă chiar din perioada când cele două au fost în eșalonul secund. A fost cel mai bun meci din acest sezon al giuleștenilor, în care acțiunile de atac au curs plăcut ochiului către poarta craioveană. Aceasta a marcat din nou mult, dar a primit și mai mult, suferind a 3-a înfrângere pe teren propriu. Ea nu face decât să culeagă ceea ce a sădit propriul finanțator cu joaca asta de-a antrenorul. FCU a ajuns exact ca FCSB, să fie ocolită de antrenori. Iar lucrurile se pot înrăutăți în clasament, chiar dacă are jucători destul de buni. Se știe cum e, dacă apucă să fie dărâmată prima piesă de domino, cade apoi totul.
CFR Cluj a câștigat lejer cu un adversar care pe parcursul timpului i-a pus probleme, FC Botoșani. În timp ce o nouă echipă performantă a CFR capătă contur, de partea cealaltă cea a Botoșaniului se dezintegrează.
Oțelul poate fi considerată o colecționară de egaluri. Iată că nici după ce are 2-0 pe tabela de marcaj nu este în stare să câștige. Așa s-a întâmplat acum cu FC Voluntari, echipa din Ilfov izbutind să marcheze de două ori în ultimul sfert de oră. Referitor la această din urmă echipă, se pare că după acea deschidere rapidă de scor cu Rapid, a uitat să joace în prima repriză, aducându-și aminte abia în partea a doua. Urât gestul fundașului Paz care s-a urcat efectiv pe laba piciorului tânărului Tănasă!
Dinamo vs Petrolul a fost interesant doar prin atmosfera existentă în tribune. Altfel, pe gazonul verde (și el prea repede aflat în suferință) a fost un meci modest, ornamentat cu multe bâlbe și greșeli tehnice. Dacă ar fi forțat ceva mai mult, Petrolul ar fi putut pleca acasă cu toate punctele, însă s-a mulțumit cu puțin. Să nu regrete în viitor că n-a materializat din plin această perioadă bună prin care trece.
Revenirea lui Ovidiu Sabău la Universitatea Cluj s-ar fi putut materializa cu trei puncte din deplasare, însă un șut fericit al lui Oroian a împiedicat acest lucru, șepcile roșii întorcându-se de la Sibiu numai cu un punct. Sibiu un oraș important din istoria Universității. Hermannstadt are un complex cu formația clujeană, neizbutind încă să o învingă în primul eșalon.
Al 8-lea meci, cel dintre CSMP Iași și Sepsi, a fost amânat pentru 19 octombrie, vrând să i se deaastfel o mână de ajutor echipei covăsnene, pentru dificilul meci retur cu Bodø/Glimt, din play-off-ul UEFA Conference League. Să sperăm că a fost cu folos această nouă știrbire a unei etape. Cert este că cei de la Iași n-au digerat-o prea bine.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 150: Oaidă (Rapid)
Meciul 100: Chiricheș (FCSB)
Debut: Rrahmani (Rapid), Ngezana (FCSB), Vučenović (UTA), Andreas Niță (Voluntari)
Golul 1: Tahtsidēs (CFR Cluj), Cisotti (Oțelul), Rrahmani (Rapid), Andreas Niță (Voluntari)
Tot un kosovar fusese ultimul străin care debutase cu gol la noi, E. Krasniqi (CFR Cluj), în februarie acest an
Antrenori
Prima înfrângere pentru interimarul Andrei Patache (FC Botoșani)
Echipe
Oțelul a marcat golul 1100 în Divizia A (penalty-ul transformat de Cisotti)
FCU Craiova a primit golul 100 (de la Dugandžić)
Prima victorie a lui Rapid în fața lui FCU Craiova, după 6 meciuri în Liga I și alte 3 într-a doua
Al 4-lea meci dintre Hermannstadt și „U” Cluj, primul egal, căci până acum câștigase numai echipa clujeană
FCSB i-a marcat UTA-ei al 150-lea gol (prin Fl. Coman) din confruntările directe