Jude Bellingham trage după el echipa chiar și-n serile fără strălucire, Robert Lewandowski este esențial în victoria Barcelonei, iar Real Sociedad și Cadiz și-au găsit de asemenea inspirația. Este oare Sergio Ramos liderul care va scoate Sevilla din criză? Aflăm după frustranta pauză cauzată de echipele naționale.
Etapa a fost deschisă de spectacolul făcut de Cadiz pe teren propriu. Darwin Machis și Chris Ramos au pus în aplicare perfect planurile lui Sergio, echipa nefiind tulburată de golul lui Sorloth. O defensivă total neinspirată a celor de la Villarreal a încasat trei goluri, esențial fiind faptul că la 1-1 a fost eliminat Pedraza. După acest rezultat oarecum surprinzător, mai ales pentru aspirațiile europene ale trupei lui Setién, a urmat un alt meci nebun. Celta a punctat de două ori pe terenul Almeriei, după care gazdele au echilibrat partida. Teoria spune că echipa care vine din urmă are ascendentul moral, Williot Swedberg a lovit decisiv pentru a scoate Celta de pe lista echipelor fără victorie în acest sezon din La Liga.
Real Sociedad a trăit o primă repriză frustrantă în disputa cu Granada. Deschiderea de scor rapidă a lui Take Kubo a fost neutralizată de un autogol venit din nimic, mingea lovindu-l pe Le Normand în călcâi la un corner. Cu câteva clipe înainte, bascii s-au revoltat pentru un penalty neacordat, însă tot Kubo a asigurat intrarea gazdelor în avantaj la pauză, fiind oprit dintr-o nouă șarjă de arbitrul care a fluierat neinspirat finalul de repriză. Cursul firesc n-a putut fi stăvilit ulterior, iar scorul de 5-3 este injust pentru Sociedad, care nu doar că a mai irosit o sumedenie de șanse, ci n-ar fi încasat niciodată atâtea goluri dacă nu s-ar fi relaxat pe fondul celor care intrau la cealaltă poartă.
”2 pauză, 1 final” a fost cota interesantă ce a ieșit la Real Madrid-Getafe, cu complicitatea lui Fran Garcia (care a prilejuit un autogol a la Bănel, sau mai de curând Rapid-Petrolul) și în pofida lui David Soria, portarul care a scos ”în draci” atâtea și atâtea șuturi. Joselu a egalat după pauză, los blancos arătând mult mai bine în repriza a doua pe fondul unei prestații exemplare a lui Toni Kroos. Era o zi a vechii distribuții, cu germanul alături de Modric (titular), în care Jude Bellingham n-a ochit poarta lui Soria timp de 90 de minute. Însă englezul are lipici nu doar la gol, ci și la cartea de istorie, fiind la locul potrivit pentru a declanșa bucuria pe Bernabeul modernizat – un tap-in după șutul lui Lucas Vazquez în prelungiri. Agonizant, poate nemeritat, însă și partidele acestea tot cu 3 puncte se recompensează. Totalul e de 12 din 12, Bellingham are 5 goluri (din 8 ale echipei) și n-a lipsit de pe tabela de marcaj la vreuna dintre etapele de campionat. ”Ancelotti nu sună la 112 când e vreo urgență, ci-l apelează direct pe Kroos” s-a scris în presa spaniolă.
Dacă la Real a fost liniște în ultima zi de mercato, Barcelona s-a despărțit de Ez Abde (Betis preluând 50% din drepturi) și de Ansu Fati (împrumutat la Brighton), în schimb fiindu-i servită de către dealerul ce respectă Financial Fair Play o pereche de Joao – Cancelo de la City și Felix de la Atletico. Continuă așadar obiceiul marilor cluburi spaniole de a atrage fundași cu pedigree de Premier, în ultimele sezoane venind Eric Garcia, Reguilon, Christensen, Rudiger, Marcos Alonso, Bellerin și Azpilicueta. Din această enumerare merită să ne oprim puțin asupra lui Eric, deoarece a fost un element al negocierilor pentru Cancelo cum rar ne este dat să vedem, dar cine știe dacă nu va deveni un obicei: Manchester City și Girona au acționari comuni, iar pentru a permite împrumutul portughezului, campioana Champions League a pretins Barcelonei să-l trimită pentru un sezon pe Eric tocmai la vecina catalană unde era un interes direct. Zis și făcut, iar de acum vom putea observa dacă Eric se va transforma într-un reper solid al defensivei sau va arăta aceleași slăbiciuni.
Începeam sezonul cu considerațiile lui Simeone despre starea de fapt a fotbalului spaniol, iar acum ștafeta filozofiei merge către Robert Lewandowski. ”La Liga nu este destul de atractivă ca joc de atac. În anumite situații, ca apărător ți se permit cam multe, iar ca atacant imediat se fluieră faultul împotriva ta și poate primești și galben. Arbitrii omoară acest campionat.” Dincolo de faptul că este evident că polonezul este părtinitor în această privință, merită să urmărim în acest tur de campionat dacă vorbele sale au acoperire.
Revenind la acțiunea de sâmbătă, Betis a obținut prima victorie acasă împotriva lui Rayo, cu Isco iarăși în mare formă și Willian José ca marcator din lovitură liberă. În rest, Rayo n-a putut mai mult, iar Betis n-a reușit să mai înscrie. Ianis Hagi a debutat în La Liga pe final de meci pentru Alaves, echipă aflată deja în avantaj pe teren propriu încă din minutul 6 împotriva Valenciei (autogol Cenk). Puține ar fi de spus după doar nouă minute pe teren pentru român, care nu a părut să-și găsească încă locul pe teren. De altfel, antrenorul Luis Garcia Plaza afirmase că ”mai are de stabilit anumite automatisme”, doar că n-o va putea face în zilele următoare, de vreme ce Hagi este convocat la națională. Mult mai elocventă ar putea fi analiza unui meci ca titular la Alaves, căci pe final nu era de mirare că rolurile jucătorilor erau mult schimbate pe fondul efortului și al scorului. Valencia, în schimb, nu se poate spune că n-a încercat (mai ales prin Diego Lopez), însă unica notă mare o primește portarul Mamardashvili, care a salvat o sumedenie de ocazii, inclusiv un penalty apărat de două ori în fața lui Kike Garcia!
Athletic Bilbao venea după victorii legate la Osasuna și acasă cu Betis, motiv pentru care a surprins faptul că din deplasarea de la Mallorca nu s-a putut obține o nouă victorie. Scorul de 0-0 a fost atât de reprezentativ (a se citi anost), încât a fost o provocare să alegi vreun erou al partidei, fie el portar sau jucător de câmp. Măcar e bine că s-a jucat partida, spre deosebire de cei 70.000 de fani care au venit degeaba pe Metropolitano, unde amenințarea unei ploi de record în Madrid nici măcar nu s-a concretizat. Atletico-Sevilla se reportează așadar, ceea ce e o veste incredibil de proastă pentru gazde, însă bună pentru oaspeții care au marcat puternic la contracte prin aducerea a două nume cu trecut blanco: Mariano și Sergio Ramos. Fostul căpitan a dovedit un caracter total contra curentului în această vară, respingând numeroase oferte din Arabia (unde a plecat și Ferreira Carrasco, de altfel) pentru a se întoarce acasă. Portu a revenit și el la Girona și a fost cu noroc, tocmai el reușind să aducă victoria în minutul 88 împotriva UD Las Palmas, echipă care nu-și poate explica de ce atâția jucători foarte buni de atac au strâns în total… un singur gol în patru etape, și acela din penalty.
Într-adevăr, Lewandowski a încasat un cartonaș galben pe El Sadar, acolo unde în stagiunea precedentă era și eliminat. Xavi nu s-a ferit să-i introducă pe teren pe cei doi Joao după doar 48 de ore de acomodare și un singur antrenament, prilejuind și debutul lui Inigo Martinez. Meciul dintre Osasuna și Barcelona a fost conform așteptărilor, bascii fiind redutabili pe teren propriu. Și chiar atunci când Barcelona a reușit să deschidă scorul, înaintea pauzei, printr-o lovitură de cap a lui Koundé (corner), era evident că va urma reacția gazdelor. Chimy Avila a replicat cu un gol superb, însă punctele au mers către campionii en-titre în urma unui penalty scos de Lewa, cu eliminare pentru Alejandro Catena (VAR). ”Ne-a lipsit răbdarea și n-am produs destule în atac. Nu suntem la un nivel excelent încă, așa cum am fost în repriza a doua din partida cu Villarreal” a fost concluzia lui Xavi la finele unei partide în care s-a evidențiat Frenkie de Jong, un jucător care apăruse în ultima perioadă pe lista celor de care Barca s-ar fi putut despărți…
Mallorca, Las Palmas, Almeria și Sevilla rămân fără victorie după 4 runde, iar victoriile strânse pe care le-au semnat Girona și Barcelona păstrează micuța echipă înaintea campioanei în clasament. Jude Bellingham rămâne golgheterul campionatului cu 5 reușite, iar Frenkie de Jong se desprinde la mai bine de 100 de pase de locul al doilea în topul eficienței transmiterii baloanelor. S-a atins borna de 200 de cartonașe și a fost depășit pragul de 100 de goluri.
Clasament: 1. Real Madrid 12p (8-2 golaveraj), 2. Girona 10p (7-2) 3. Barcelona 10p (8-4) 4. Atletico Madrid 7p (10-1, un meci în minus) 5. Athletic Bilbao 7p (6-4)