România a găzduit în premieră, în acest an, cea mai importantă competiție inter-cluburi la nivel european, EMF Champions League. Au participat 25 de echipe din 19 țări, iar echipele românești au demonstrat din nou că rămân în topul european, ocupând la final locurile 2 și 4.
Sala Sporturilor „Antonio Alexe” din Oradea a găzduit timp de 5 zile, de miercuri până duminică, jocurile ediției a șaptea de Liga Campionilor la minifotbal și, totodată jocurile de la Masters, rezervate jucătorilor cu vârsta de peste 40 ani. La festivitatea de deschidere de miercuri seara au participat: Borislav Aleksandrov, președintele Federației Europene de Minifotbal (EMF), Florin Birta, primarul municipiului Oradea, Ioan Onicaș, președintele Federației Române de Minifotbal (FRM), Attila Takacs, director de turneu din partea EMF, dar și Spyridon Baltsavias, organizatorul local al campionatelor de minifotbal din Oradea.
România, campioana europeană en-titre la nivel de cluburi, prin performanța celor de la AEK Oradea de anul trecut de la Herceg Novi, din Muntenegru, a fost reprezentată în acest an de 3 echipe, cel mai mare număr dintre participante: AEK Oradea (campioana europeană en-titre), Ajax Dulcisimo Galați (campioana României) și Extratereștrii Bistrița (vicecampioana României). Toate trei au depășit faza grupelor și chiar au trecut de optimile de finală, acolo unde AEK a învins puternica formație Beerbasha Baku, campioana Azerbaidjanului (1-0), Ajax Ducisimo a trecut de campioana Cehiei, BKMK Brno cu scorul de 4-1, în timp ce Extratereștrii nu a avut emoții cu vicecampioana Bulgariei, DXC Technology Sofia, scor 10-0.
Sorții au împerecheat însă echipele românești în fazele finale, astfel că în sferturi s-a produs re-editarea finalei Campionatului Național de la începutul lunii iulie de la Bistrița, Ajax Dulcisimo vs. Extratereștrii. Dima a deschis scorul pentru Ajax în minutul 9, dar golul lui Sebastian Rus din minutul 27 a împins jocul la „loteria” penalty-urilor, acolo unde campioana s-a impus și s-a calificat în semifinala românească, împotriva gazdelor de la AEK.
În ciuda susținerii puternice din partea celor aproximativ 1500 de spectatori din tribune, AEK nu a putut trece, în timp regulamentar, de Ajax Dulcisimo. Balogh a deschis scorul pentru gazde în secunda 27, Bourceanu a egalat pentru gălățeni în minutul 5, iar lovitura ce părea decisivă a lui Dîrstaru din minutul 35, a fost anulată de golul lui Simionescu din 38’. S-a ajuns iarăși la penalty-uri, Dîrstaru având din nou șansa tranșării jocului în favoarea echipei sale, dar a ratat. Colegul Ferik l-a imitat apoi așa că Ajax s-a încununat „regină” a penalty-urilor și a mers în finală.
Cele două finale, cea mică și ultimul act al competiției, nu au decurs în favoarea echipelor noastre. AEK a fost surclasată cu scorul de 5-1, de Zira din Azerbaidjan, în timp ce Ajax Dulcisimo a luptat de la egal la egal cu bronzul de anul trecut, Sabornog Hrama din Muntenegru. Gîță a deschis scorul pentru gălățeni, repede, minutul 4, dar la fel de repede au egalat și muntenegrenii. Jocul a fost decis în ultimele minute. Sabornog a marcat la finele unui corner bine lucrat, iar în tentativa disperată din ultimele moment de a marca, Ajax a mai încasat două lovituri, pentru un scor final de 1-4.
Lot jucători Ajax Dulcisimo Galați, vicecampioana Europei la minifotbal:
Portari: Daniel Constantinescu și Alexandru Tănăsilă
Jucători: Daniel Gîță, Daniel Pleșu, Laurențiu Radu, Adrian Huhulea, Alexandru Bourceanu, Constantin Spînache, Matei Boșneagă, Cosmin Petică, Filip Dima, Sorin Frunză, Alexandru Simionescu, Iulian Năpârlică și Bogdan Dima
Staff: Iulian Lazăr (manager) și Roxana Lifu (delegat)
Din cele șapte ediții de EMF Champions League desfășurate până în prezent, România a avut o echipă în finală în șase dintre ele. Singurele trofee majore au fost aduse de: MAV Sports Timișoara (Slovenia 2018) și AEK Oradea (Muntenegru 2022), în timp ce, de patru ori, am cedat ultimul act, prin: Juventus Sibiu (Slovenia 2016), Nova Vita Târgu Mureș (Italia 2019), AEK Oradea (Italia 2021) și Ajax Dulcisimo Galați (România 2023).
De vineri până duminică, au avut loc și jocurile de la EMF Masters, competiție rezervată jucătorilor cu vârsta trecută de 40 ani. Șase echipe românești au fost la start iar patru dintre ele au acaparat faza semifinalelor. Campioana Europei en-titre, Legends Galați a trecut în prima semifinală, cu 2-0 de Peppy Dolce Vita Tg-Jiu, campioana națională, în timp ce MAV Glissando Timișoara, dublă campioană europeană (2017 și 2021), a avut nevoie de loteria penalty-urilor pentru a elimina vicecampioana europeană, Tazmannschaft București, 0-0 în timp regulamentar.
Tazmannschaft a luat bronzul competiției, după 7-3 în finala mică împotriva celor din Tg-Jiu, în timp ce Finala a fost decisă de omul turneului și la Champions League, Alexandru Bourceanu, autor a două goluri în victoria celor de la Legends, 3-1 cu MAV Glissando. Astfel, gălățenii au obținut două medalii prețioase la aceste turnee, argint la competiția principală și aur la Masters.
România ajunge la 4 titluri continentale la Masters, două prin MAV și două prin Legends, celelalte două ediții care au avut loc până în prezent revenind unei echipe din Rusia, Moscvich.
Lot Legends Galați, campioana Europei la EMF Masters 2023:
Luca Marian (portar)
Costin Laurențiu, Tofan Cristian, Crăciun Cristian, Pleșu Daniel, Cojoc Viorel, Ignat Florin, Popliacă Daniel, Tudorache Ștefan, Cernat Florin, Bourceanu Alexandru, Frunză Sorin, Burada Paul, Crihana Dan și Dima Bogdan (jucători)
Staff: Lazăr Iulian (antrenor) și Lifu Roxana (delegat)
La competițiile europene din acest an au participat nume importante în fotbalul românesc, precum: Alexandru Bourceanu, Florin Cernat, Sorin Frunză (toți trei la Legends, primii doi și la Ajax Dulcisimo) sau Stelian Stancu și Epaminonda Nicu, la Tazmannschaft.
Pentru echipele românești de minifotbal urmează cea de-a doua competiție europeană ca valoare, EMF Eurocup. Turneul, care are loc la Sunny Beach, în Bulgaria, între 13 și 16 septembrie, are la start 28 de echipe, 5 fiind românești: Reggio Liriada Brașov, Borussia Sibiu, Atletic Joga Bonito Alba Iulia, Chedra TAX Ploiești și Nova Vita Târgu Mureș, cea din urmă fiind deținătoarea trofeului.