La mai puțin de un an și jumătate de când a scos „Filosofia fotbalului”, Aurel Țicleanu iese pe piață cu al doilea său volum, „Puțin mai altfel despre….fotbal”, apărut la editura Hoffman. O carte de aproape 400 de pagini, iar ca să poți scrie așa ceva ai nevoie de timp, de inspirație, de răbdare, dar și de întâmplări pe care să le povestești.
Povești folosite altfel
Aurel Țicleanu a fost, se știe, un mare fotbalist, apoi un antrenor de succes, un jurnalist de presă scrisă redutabil la începutul anilor 90 și un comentator tv apreciat (în duet cu Emil Grădinescu) la cumpăna dintre milenii. Însă cine se așteaptă ca deschizând volumul proaspăt apărut pe piață, ca dintre file să izbucnească un șuvoi de povestiri din tinerețea autorului, nu va fi răsplătit. Sunt câteva povești, câteva destăinuiri din viața de zi cu zi a Craiovei Maxima, numai că ele nu au rolul unui foileton, ci folosesc la exemplificarea diferitelor teme majore pe care cartea și autorul le vizează.
De la învățare la vis
Ca și firea meticuloasă a lui Aurică Țicleanu (așa a fost și ca fotbalist, așa e și acum, când scrie), volumul său e la fel de matricial, de bine structurat, de planficat. Se abordează, poate oarecum profesoral, dar nu avem în față un volum de beletristică, ci o carte pentru specialiști, diverse teme majore, precum „Gândul”, „Învățarea”, „Educația”, „Inteligența”, „Cunoașterea”. Probabil că înșiruirea e aridă, dar printre capitole apare și „Visul”, ceea ce înseamnă că autorul nu poate fi acuzat c-ar fi prozaic, ci dimpotrivă.
Vârstele autorului
Volumul e pigmentat cu sute de citate din zeci de autori, căutate, probabil, cu infinită meticulozitate. Dar reține atenția și coperta, care-i arată pe fundalul globului pământesc (întâmplător deasupra Europei, Nordului Africii și a Orientului Apropiat, acolo unde a activat autorul) pe cei doi Aurel Țicleanu. Jucătorul de vreo 21 de ani (poza e din meciul România-Anglia 2-1, 15 octombrie 1980) și maturul de 64, de astăzi. Costumația celor doi e diferită, păr pe cap are doar tânărul, ceea ce seamănă însă la „cei doi” e privirea pătrunzătoare. Văzând această copertă, am înțeles că Aurică și-a pregătit cărțile maturității sale încă de pe când juca.
Cum pot comanda aceasta carte?
Vreau aceasta carte