DACĂ NU ACUM, ATUNCI CÂND?
Cuvintele din titlu, comune de altfel, chiar banale, i-au aparținut lui Mihai Stoichiță și au fost rostite pe aeroport, la plecarea spre Budapresta, pentru meciul cu Belarus. Ele adună între silabele și literele lo ,marele adevăr al unei conjuncturi favorabile, de care echipa națională trebuie neapărat să profite și să se califice la Campionatul European din Germania, 2024.
Achiziționează Revista 100% Sport România | Ediția 81 – Octombrie 2023 | doar… 12.99 lei!
N-avem echipă, dar avem altele
E intersecția unor fapte cu anumite evenimente, cu o soartă mai mult decât zâmbrtoare (a se vedea mecirile din deplasare cu Kosovo, de acasă cu Isrrael, dar mai ales din deplasare cu Elveția). Dacă nu profităm de ceea ce ni se oferă suntem din cale afară de fraieri! E adevărat, n-avem cine știe ce echipă, dar chiar și cu ce avem, aproape că suntem invitați săne calificăm la marea competiție de anul viitor.
Sorți prietenoși
Nici dacă am fi fost rugați să ne alegem noi bila dorită din fiecare urnă valorică n-am fiales mai bine. Ce e de preferat, un cap de serie ca Elveția (echipă bună, dar nu o forță a fotbalulu),i sau un duet precum Anglia și Italia,de care are parte Ucraina? Sau o pereche gen Franța și Olanda, colege de grupă, care practic taie oricărei alte aspirante accesul la primele două locuri calificate?
Achiziționează Revista 100% Sport România | Ediția 81 – Octombrie 2023 | doar… 6.99 lei!
Contextul geopolitic
Din grupa I, doar noi, Elveția și Andorra n-avem probleme. În Kosovo e liniște, dar există un anumit focar de conflict interetnic, care poate oricând pune fotbalul pe planul doi.Belarusul, pe lângă faptul că e un adversar modest, se știa de la bun început că nu-și va putea disputa meciurile de acasă între granițele țării.Acum au apărut și nenorocirile din Israel, care nu numai că vor diminua forța și vor înghesui porgramul reprezentativei Țării Sfinte, ci ne vor mai transforma un meci în deplasare într-unul pe care-l vom disputa pe terenneutru. E vorba despre cel din 18 noiembrie, Israel-România, care se va juca probabil în Cipru,ca și Israel-Elveția, trei zile mai devreme. Noi ne plângem că trebuie să întâlnim Andorra doar cu copi sub 14 ani în tribună, ei, israelienii, ce să mai zică la necazurile pe care le au?
Altă dată egal aproape niciodată
Cu toată această aliniere favorabilă nouă, noi, românii, așa nemulțumiți de tot și de orice cum suntem, trebuie să facem un singur lucru. Să jucăm fotbal, să ne luăm punctele, toate cele 6, cu Belarus și cu Andorra, și să fim conștienți că nu vom mai avea parte prea curând o astfel de conjunctură favorabilă. Dacă nu profităm de ea acum, unii dintre noi avem o vârstă la care viitorul își cam restrânge aria de acoperire.
P. S. – Chiar dacă ora de start a meciului cu Andorra, 21:45, fusese stabilită mai demult, în acord cu deținătorii drepturilor tv, UEFA, după ce ne-a lăsat fără adulți în tribune, nu putea s-o modifice, să jucăm duminică seara un pic mai devreme? Copiii aceia vor pleca de la stadion aproape de miezul nopții, iar a doua zi, luni, se duc la școală!