A 14-a etapă a coincis cu ziua dării orei înapoi (poate scăpăm odată pentru totdeauna de supliciul ăsta cu schimbatul orei, dezagreabil pentru cea mai mare parte a populației, dar pentru asta trebuie decizia unor adevărați oameni de stat, cu „cojones” și coloană vertebrală, ceea ce nu mai avem de foarte-foarte multă vreme). Revenind la fotbal, tot înapoi parcă au fost… date și niște echipe. Vin aici cu niște exemplificări, într-o ordine aleatorie: CSU și FCU Craiova, FCV Farul, FC Voluntari, chiar și FCSB. Nu și FC Botoșani, pentru că aceasta rămâne constantă.
Având în vedere că s-au întâlnit ultimele două campioane, acest ultimul meci programat din etapa a 14-a, disputat la Cluj, sus în Gruia, a reprezentat cel puțin pe hârtie derby-ul etapei. După cum începuse partida, părea că FCV Farul îi va pune din nou probleme lui CFR. Mai ales că existau antecedente recente, echipa de la malul mării câștigând în ultimele deplasări în Ardeal. Budescu a profitat de o eroare defensivă adversă, șutul său deschizând scorul și nu peste puțin timp, devenind persona non grata în stadion, fiind huiduite toate atingerile sale de balon ulterioare. CFR însă s-a trezit din pumni și a început să atace non-stop poarta adversă, sufocându-și adversara. Iar scorul de 3-1 este în cele din urmă blând față de cele petrecute în teren. De altfel, după joc, la interviu, am văzut un Gheorghe Hagi resemnat, care abia mai putea vorbi, ceea ce definește mai bine ca orice prestația echipei sale. Cât despre omologul său de la CFR, Andrea Mandorlini, acesta și-a dat în fine seama că Jefté Betancor este o frână pentru bunul mers al jocului echipei sale și l-a schimbat la pauză. S-a auzit că spaniolul s-ar fi simțit ofensat de această decizie și ar fi plecat de la stadion. Pentru binele celor de la CFR, sper să-l țină supărarea… Echipa clujeană se apropie astfel de FCSB la numai un punct, însă are nevoie să pună constanță în jocul bun pentru a conta în această luptă la titlu, pentru că nu putem uita prestațiile jalnice pe care le-a avut de curând, cu Dinamo și Oțelul, două nou-promovate, în fața cărora a pierdut patru puncte.
Că am pomenit-o pe FCSB, aceasta a avut parte de un scenariu nebănuit și nedorit pentru ea la Ploiești, amintindu-și într-o anumită măsură de „finala” campionatului ediției trecute de la Ovidiu. Este clar că de-acum înainte, nimeni din anturajul roș-albaștrilor nu vor mai lua în derâdere acea vorbă prăfuită, cum că 2-0 este un scor periculos. Nu începuse bine partida, că a echipa oaspete a deschis scorul, prin marginalizatul Đoković. Galeria Petrolului nici nu apucase încă să dea tonul la cântecele de încurajare… Iar favoriții lor au resimțit din plin acest șoc, neregăsindu-se. Ba au mai primit un gol și în startul reprizei secunde, primul al lui Al. Băluță de când a semnat cu FCSB. Un gol discutabil însă, la care nu poate băga nimeni mâna în foc că mingea ar fi depășit linia porții. Fără acel hawk-eye, o să tot avem asemenea dubii. Însă cu adevărat eroare de arbitraj a fost intrarea criminală a lui Dawa la Hanca (tocmai pe terenul unde se întâmplase eisodul Țicu-Dr.Iancu), pentru care merita un cartonaș mai roșu ca purpura, nu doar un blând cartonaș galben. Dar parcă a vrut finanțatorul FCSB să repare această eroare a lui Radu Petrescu, scoțându-l imediat din teren pe camerunez, de teama de a nu mai primi încă un galben. La cum se desfășurau ostilitățile pe gazon după 0-2, nu s-ar fi mirat nimeni dacă oaspeții ar fi făcut scor. Până în acele momente, Petrolul chiar nu merita nimic. Însă încet-încet a echilibrat jocul, și-a îndesit acțiunile ofensive care contau spre poarta lui Târnovanu. Și a apărut acea lovitură liberă transformată cu măiestrie de Jair care a arătat că se poate. După ce două execuții deosebite ale lui Grozav și-au greșit de puțin ținta, tot acesta avea să aducă egalarea, meritată dacă luăm în calcul ultima parte a jocului. A fost dintr-un penalty acordat după ce Ngezana a avut o intervenție în careu la același Jair (în foto), dar și aici se poate discuta dacă a fost sau nu pentru a se dicta o asemenea decizie drastică. Dar am mai afirmat și cu alte prilejuri, având în vedere de câte avantaje a beneficiat Steaua/FCSB de la arbitraje de-a lungul timpului, inclusiv și în acest meci, s-o mai pățească și ea. Execuția lui Grozav a avut mare-mare șansă, Târnovanu fiind pe minge, lăsând impresia că o respinge, dar parcă a avut o gaură între mâini, pe unde aceasta s-a strecurat și a adus remiza.
O raritate, Rapid a reușit să bată ambele Craiove în acest sezon, echipe în fața cărora avea un mare complex de inferioritate. După 5-3 aplicat lui FCU chiar în Bănie, acum a pleznit-o pe CSU în Giulești. După ce a reușit să absoarbă momentele ofensive ceva mai bune ale adversarei, alb-vișiniii au lovit atunci când a trebuit, astfel încât să-și asigure cele trei puncte. Culmea, într-un meci în care a început în premieră pentru acest sezon fără un vârf autentic, cu Borja Valle. Dar ca un făcut, acesta avea chiar să marcheze golul care a conturat victoria echipei sale. Însă cei mai în formă jucători au fost Bamgboye și Petrila. Din nefericire pentru Rapid, pe cel din urmă l-a pierdut pentru o perioadă, tocmai când respectivul atinsese poate cel mai înalt vârf de formă din carieră. Va fi greu fără el și Rrahmani. Deoacamdată, cu acest succes, Rapid se desprinde la patru puncte în clasament de învinsa sa, cele două fiind rivale la pozițiile superioare ale ierarhiei.
În fine, UTA câștigă în deplasare, asta la capătul unui meci spectaculos, cu multe goluri. Ceea ce a devenit o obișnuință pentru FCU Craiova, aflată la un nou eșec, ajungând la cinci partide consecutive fără victorie, din care a adus numai două puncte. De remarcat întreaga fază din care a răsărit golul al doilea arădean, cel al lui Ofosu, care a fost lecție de joc colectiv, mingea pornind de la portar, și după un șirag de mai multe pase exacte, s-a ajuns la centrarea decisivă din banda stângă urmată de o finalizare cu un șut din voleu. În tot acest răstimp, echipa gazdă nu a atins mingea! Construcția lui Rednic, o repet, începe să funcționeze. Iar FCU, pe care unii o vedeau să se bată la play-off, vine aproape de retrogradare. Este drept, au fost și la acest meci unele discuții legate de arbitraj, Marian Barbu fiind la centru.
Liviu Ciobotariu s-a găsit să-și revină tocmai pe spatele fostei sale echipe, FC Voluntari, pe care a învins-o în propriul fief al acesteia, împingând-o astfel înspre zona foarte periculoasă a clasamentului, având acum doar trei puncte mai multe decât primul loc retrogradant. Iar Sepsi revine cu șanse importante în lupta pentru un loc în play-off. Este drept, FC Voluntari a avut destul ghinion în acest meci, căci a avut și ea ocazii, iar o remiză ar fi fost mai conformă cu cele petrecute pe gazon.
Așa cum s-a întâmplat la Galați, unde chiar dacă Hermannstadt a condus, cei de la Oțelul au reușit să egaleze meritat și să salveze un punct. Cum tot cu remiză, acolo fiind una albă, s-a finalizat și întâlnirea dintre nou-promovatele Dinamo și CSMP Iași. A fost al 10-lea rezultat de egalitate înregistrat de Oțelul, liderul în domeniu din actualul sezon. De fapt, poate fi considerat chiar un sezon al remizelor, acestea fiind într-un număr deosebit de mare, 40 în total, ceea ce înseamnă că aproape 36% dintre partide s-au încheiat cu rezultat egal. Un procent foarte mare. Se pare că cele trei puncte pentru victorie încep a nu mai avea efect stimulator în prima ligă română.
O remiză probabil că ar fi preferat și Botoșani în meciul cu „U” Cluj, decât să piardă atât de drastic. Dar rezultatele modeste ale echipei din nordul Moldovei nu mai miră pe nimeni, aceasta fiind aproape de a termina prima parte a sezonului regular fără victorie. Căci este greu de crezut că va câștiga în etapa viitoare pe terenul lui FCV Farul. Ultima oară când o echipă n-a avut nicio victorie într-o primă parte a fost în 2015/16, FC Voluntari fiind autoarea. A evitat atunci retrogradarea, doar datorită câștigării unui baraj de menținere/retrogradare (cu UTA BD).
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 250 în Divizia A: D. Florea (FC Voluntari)
Meciul 200: Șeroni (FC Botoșani), Aganović (Sepsi) – acesta devine al 10-lea străin care atinge această bornă
Meciul 150: Balaure (Hermannstadt)
Meciul 50: Meijers (Petrolul)
Debut: Abuașvili (Petrolul)
Golul 20: M. Ștefănescu (Sepsi)
Golul 10: A. Miron („U” Cluj)
Antrenori
Cea de-a 100-a înfrângere: Gheorghe Hagi (FCV Farul)
Prima înfrângere: Giovanni Costantini (FCU Craiova)
Echipe
Victoria 450: CFR Cluj
A primit golul 2350: FCSB (de la Grozav)
A primit golul 1000: CFR Cluj (de la Budescu)
Rapid prima victorie pe teren propriu în fața lui CSU Craiova (a 5-a partidă)
CSMP Iași a urcat pe locul 38, depășind pe Inter Sibiu