La finele etapei a 12-a numărăm din 2 în 2 în fruntea clasamentului. Iar asta pentru că granzii au suferit teribil, în timp ce Girona a mai reușit un meci mare.
Vineri, Las Palmas a dat primul semnal al unei runde nebune, reușind să-și apere cetatea insulară împotriva lui Atletico Madrid. Prelungirea de contract a lui Diego Simeone până în 2027 nu a fost sărbătorită cum se cuvine, Munir și colegii săi reușind să se trezească din letargia prea des văzută în acest debut de sezon pentru a duce scorul la 2-0. Morata a marcat pe final, însă mai mult nu s-a putut.
Sâmbătă, Barcelona a câștigat pe terenul lui Real Sociedad fără merite deosebite și cu foarte multă șansă. Reușita lui Araujo a venit în prelungiri, validarea VAR fiind de ordinul centimetrilor. Astfel, după un Clasico pe care au afirmat că ”nu meritau să-l piardă” au venit punctele dintr-o partidă pe care băieții lui Xavi poate că nu meritau să o câștige. Nu le-a trecut doar glonțul pe la ureche, ci o întreagă rafală a echipei lui Imanol Alguasil, care nu degeaba este liderul grupei în Champions League, în fața Interului.
În fine, duminică, și Realul a ratat victoria acasă, în fața concitadinilor de la Rayo Vallecano. Acest 0-0 vine tot după un fals val de încredere al semnării prelungirilor de contract pentru brazilienii Vinicius și Rodrygo, iar mare parte din merite îi revin lui Andrei Rațiu, care a pus în practică un marcaj fantastic la Vini. Recunoscut deja în sezonul trecut drept cel mai rapid jucător din Segunda, românul a trecut de 35km/h în sprinturile necesare pentru a-l anihila pe starul madrilen. Fost component al academiei lui Villarreal, a plecat la Huesca în căutarea minutelor, apoi a fost cumpărat de Rayo pentru jumătate de milion de euro și tocmai pe Bernabeu i s-a oferit șansa debutului în La Liga. Pentru care toate publicațiile nu contenesc să-l laude.
Două alte partide au avut însemnătate în partea superioară a clasamentului. În primul rând, Girona a reușit să întoarcă scorul cu Osasuna și să fie prima care atinge borna celor 10 victorii. Pe El Sadar se câștigă foarte greu, dar cu Artem Dovbyk tot mai natural în schema tactică propusă, liderul campionatului are o referință clară în atac. Un alt meci important s-a consumat pe Estadio de la Ceramica, unde Villarreal a pierdut 2-3 cu Athletic Bilbao. Gazdele erau conduse deja cu trei goluri la pauză și abia pe final au cosmetizat puțin tabela. Bascii în alb-roșu au urcat pe 5 în clasament, depășindu-și marii rivali de la Sociedad. Betis ține pasul în acest pluton strâns (victorie 2-0 cu Mallorca), în timp ce concitadina FC Sevilla vine cu un singur punct de la Vigo. Deportivo Alaves obține un succes chinuit cu Almeria (1-0), într-o partidă în care deschiderea de scor a fost ratată de Ianis Hagi din penalty. Același scor s-a înregistrat în partidele Valencia-Granada și Getafe-Cadiz.
În zona roșie, Almeria tot nu a semnat vreo victorie în acest sezon, iar Mallorca, Celta și Granada au câștigat câte un singur meci. Semne de îngrijorare sunt și la Cadiz sau Alaves. Dacă în vară bookmakerii îi puneau în traistă lui Lewandowski titlul de Pichichi (golgeter) în campionat, iată că polonezul are astăzi doar 5 reușite, în timp ce Bellingham are 10. Statistica șuturilor cadrate îl dă pe britanic în urma lui Inaki Williams (19-17), iar marea surpriză e că omul cu cele mai multe pase reușite nu vine din regiunea catalană, ci e Kirian, unul dintre jucătorii esențiali ai UD Las Palmas din victoria cu Atletico.
Clasament: 1. Girona 31p, 2.Real Madrid 29p, 3. Barcelona 27p, 4. Atletico Madrid 25p (un meci în minus), 5. Athletic Bilbao 21p
Ulterior, imaginea La Liga a arătat bine în etapa a patra a grupelor UEFA Champions League. Atletico Madrid a realizat cel mai categoric scor, 6-0 cu Celtic, după ce făcuse doar un egal la Glasgow. Realul s-a impus net cu Braga (3-0), iar celălalt duel iberic dintre Sociedad și Benfica a fost tranșat fără emoții de basci (3-1), aceștia permițându-și chiar să rateze un penalty. Sevilla nu a putut face nimic la Londra împotriva lui Arsenal (0-2), cadrând primul șut abia în minutele de prelungire. Ceva mai surprinzător a fost ”cel mai slab joc al Barcelonei din ultimii doi ani” conform lui Xavi, soldat cu înfrângerea la Hamburg… în fața lui Șahtior (0-1). Istoria întâlnirilor directe dintre cele două cluburi arată bine pentru Șahtior, aceasta fiind a treia victorie din 8 partide, precedentele două fiind opera lui Mircea Lucescu.
Astfel, Real Madrid și Real Sociedad sunt deja calificate, în timp ce Atletico Madrid mai trebuie să câștige unul dintre meciurile cu rivalele directe (Feyenoord și Lazio). Sevilla are doar 2 puncte și e codașa grupei sale, iar Barcelona are șansa că există Royal Antwerp, o echipă ce garantează în aparență punctele necesare, chiar dacă înainte de asta n-ar ieși lucrurile bine cu FC Porto.