Cu această a 15-a etapă, s-a încheiat prima parte a sezonului regular, cu o situație echilibrată prin mai toate zonele clasamentului. Aceasta deoarece au fost neobișnuit de multe egaluri, 44. Asta în 120 de partide înseamnă o medie de aproape 37% și totodată 3 egaluri per etapă. Conform clasamentului, cea mai plăcută surpriză este Hermannstadt, care se află pe un neașteptat loc 4, confirmând că Măldărășanu face în continuare o treabă bună acolo, cu o echipă pe care a reușit să o „sudeze” din ce în ce mai bine. La capitolul impresiilor pozitive, le mai putem încadra și pe Petrolul, Oțelul și în pofida înfrângerii din acestă rundă, și pe Universitatea Cluj. O vorbă bună pot spune și despre altă nou-promovată, CSMP Iași. La capitolul decepții, lista e mai mare: CSU Craiova, FCV Farul, Sepsi, FCU Craiova chiar și FC Voluntari. Pe ultimele două, Dinamo și Botoșani, nu le includ aici, pentru că mă așteptam să le găsesc în asemenea posturi. Tot la așteptări confirmate pot spune și despre Rapid și UTA. Nu le-am pus aici pe primele două clasate, FCSB și CFR Cluj, căci în poziția faptului că prin clasări și-au confirmat statutul de favorite la titlu, au avut prestații oscilante, cu multe partide în care au fost de-a dreptul penibile și doar norocul le-a ajutat să acumuleze puncte. Cum penibile au fost și în ultima rundă, iar faptul că ambele au pierdut aduce un pic de dreptate, căci niciuna dintre ele n-avea valoarea de a se fi desprins în clasament atât de mult față de celelalte competitoare.
Derby-ul rundei, prin tradiție, dar și prin situația din clasament, a fost partida de pe Arena Națională, între bucureștenele FCSB și Rapid, singurele echipe românești care până acum s-au confruntat și în cupele europene. A fost o partidă de o factură mediocră, în care ambele echipe au etalat atât momente mai bune, dar și mai slabe, chiar penibile, la acest din urmă capitol înscriindu-se din plin FCSB. De altfel, cei de la Rapid au știut să profite de aceste slăbiciuni ale adversarei și să puncteze decisiv. Așa cum au afirmat atâția alții, la Rapid s-a văzut că are cu adevărat antrenor. Nu trebuie să fii mare expert ca să îți dai seama de acest lucru și de aceea nici nu voi lungi acest subiect. Și să nu uităm că mulți plângeau echipa giuleșteană că nu-i avea pe Rrahmani și Petrila… Dacă la Rapid ai oameni pe care îi poți lăuda, în frunte cu Papeau, care a și deschis scorul, la FCSB chiar nu poți face așa ceva. Eventual doar să încerci să îți amintești cine a jucat mai puțin prost. Pe Al. Băluță l-aș încadra aici, iar Val. Crețu a adus un plus prin intrarea sa în teren. Nici lui Târnovanu nu i-aș găsi mare vină la vreunul dintre goluri. Dar cât de parșiv poate să fie acest sport! La 0-2, totul părea să curgă în favoarea Rapidului și a venit acea neatenție de la cornerul de pe dreapta, în urma căruia Dawa a marcat, se putea totul schimba, tot ce fusese criticat în jocul roș-albaștri. Pentru că era chiar de criticat tot-tot, prestație, atitudine, schimbări, ieșirile caraghioase de pe margine a lui Haralampous care aplauda întruna toate prostiile care le făceau ai lui. Toate acestea ar fi fost date uitării, dacă FCSB ar mai fi izbutit încă un asemenea gol meschin precum cel al camerunezului. Alt fapt interesant care vreau să-l aduc în atenție: Oaidă, care nu se regăsea la FCSB, iată ce prestație consistentă are la Rapid și nu doar în derby, din cele 14 apariții pe care le-a avut până acum, în 13 a fost titular. Sunt convins că și alți jucători actuali ai FCSB considerați ratați ar da alt randament prin alte părți. Mai ales Compagno. Dar ei au vrut să vină la FCSB, pe bani mulți, așa că își merită soarta.
Derby-ul Craiovei a fost al doilea punct de atracție al acestei ultime etape a turului. Doar prestația foarte bună a portarului L. Popescu a salvat-o pe CSU de înfrângere, ca și golul marcat de Căpățînă împotriva cursului jocului. Acest avantaj de pe tabelă a fost pavăza acesteia că nu va pierde, căci golul celor de la FCU plutea în aer. Repet, dacă Mititelu s-ar limita doar în a contacta jucători, fără să se bage în alte situații, mai ales în relația cu banca tehnică, FCU ar duce-o mult mai bine din punct de vedere competițional și n-ar mai fi acum pe poziție de baraj. Și la CSU este același aspect de autodistrugere oltenească specifică. Există destule similitudini între aceste grupări, chiar dacă nu se înghit unii cu alții. Sunt unii de părere că dacă s-ar uni acestea, ar rezulta o grupare foarte puternică. Poate așa ar fi prin alte părți, dar nu la Craiova, unde nu s-ar lăsa prea mult așteptată apariția unor noi facțiuni. De altfel, mi-amintesc când era vechea Universitatea, ce mâncătorii erau în interior. Perioada Craiova Maxima a fost o mare minune din toate punctele de vedere, irepetabilă. La acest derby a atras atenția în mod neplăcut acel banner cu jigniri grobiene la adresa familiei Mititelu. Chiar dacă adesea mă revolt împotriva deciziilor UEFA su FIFA care sancționează aproape toate mișcările din tribune, în asemenea cazuri de trivialități sunt pentru toleranță zero, indiferent cine este persoana terfelită. Cum anormal este cum se comportă și Mititelu jr. care jignește tot în juru-i. A mai fost suspendat, așadar e recidivist. Probabil că asemenea oameni trebuie să stea departe de un club, departe chiar de un stadion.
Hermannstadt, afirmam la început că este revelația acestei primei părți. A dovedit din plin acest lucru și în partida câștigată acum cu o CFR Cluj inodoră-incoloră. Este o echipă care chiar joacă fotbal, iar fotbaliștilor ei, se vede, li s-a insuflat o mentalitate de profesioniști, care nu cedează la cea mai mică adiere de vânt venită dinspre adversar sau la un vremelnic avantaj al tabelei. Iar golul victorie marcat de Neguț, o capodoperă. Neguț, care să nu uităm, a marcat pe când era la CFR, un gol cât un titlu, într-un meci la Mediaș. Și apropo de Neguț, când îl vezi lângă Balaure, ai impresia că sunt doi frați, cei doi asemănându-se mult la înfățișare, mai ales datorită… coafurilor.
Tot o asemănare de chipuri am remarcat la meciul de la Ovidiu. Era vizibilă la momentele de schimbări pe care le făcea FC Botoșani. Noul antrenor al echipei moldovene, Andrei Patache, seamănă foarte bine cu arbitrul de rezervă, Lucian Rusandu. Altfel, jocul Botoșaniului nu a semănat cu prestațiile sale anterioare, arătând mai multă consistență. Asta și pe fondul de joc tot mai modest al celor de la FCV Farul, motiv pentru care egalarea din final izbutită de Dican nu a mirat prea tare. FCV Farul își vede amenințată poziția de play-off dacă va mai juca la fel și în retur. Cât despre „lanterna roșie”, acest punct nu o ajută prea mult, poate doar la moralul jucătorilor. Iar ceea ce anticipam la finele etapei trecute s-a întâmplat, FC Botoșani a terminat o jumătate de competiție fără victorie. Afirmam atunci că ultima oară când s-a întâmplat așa ceva a fost în ediția 2015/16, FC Voluntari fiind pățita, care în cele din urmă a evitat retrogradarea, doar cu ajutorul barajului (impunându-se cu UTA BD). Acum, pentru FC Botoșani ar fi o mare bucurie și realizare să poată ajunge pe loc de baraj.
Victorie foarte prețioasă a obținut FC Voluntari la Cluj, unde se pare că naște un complex pentru Universitatea, învingând-o și în sezonul trecut, cu Sabău pe bancă. Se dovedește încă o dată că pentru o echipă medie din Liga I este greu să țină un ritm ridicat. Universitatea nu a mai avut suflu, s-a observat, în fața unei echipe foarte motivată în a recupera din terenul pierdut. Poenaru și ai săi au reușit să treacă peste multele absențe care au afectat până acum bunul mers al echipei. În pofida acestei victorii, echipa ilfoveană tot pe loc de baraj a rămas. Să ne închipuim cum ar fi fost dacă nu ar fi învins.
La Iași, cele două nou-promovate moldovene, localnica CSMP și Oțelul au deschis etapa, oferind cel mai urât meci. Oțelul a reușit să plece din nou cu punct, după ce a fost destulă vreme condusă.
Pentru Sepsi a fost doar simple focuri de paie victoriile cu Botoșani și cea de la Voluntari. Imediat a revenit spre mediocritate, prin înfrângerea din Cupă, de la Hunedoara, iar acum printr-un egal meschin cu Petrolul. Pentru echipa ploieșteană însă acest punct are chiar valoare în comparație cu covăsnenii. Cele două se vor lupta în continuare pentru un loc în play-off.
După foarte multă vreme, UTA a obținut două victorii consecutive! Asta, după mult suspans, cu gol din penalty în ultimul minut. Victorii care o aduc spre mijlocul clasamentului, îndepărtând-o pentru moment de zona cu probleme. Este drept, penalty-ul care a stat la baza golului victoriei este discutabil, aceste atingeri ale balonului cu mâna care altă dată nu intrau în discuție și mi se pare și astăzi exagerat în a fi transformate în penalty-uri. Dinamo chiar merita să plece cu punct, făcând un meci ceva mai bun. Însă victoria UTA-ei a rămas cea consemnată. Și iată că Rednic, pe care unii îl voiau dat afară, izbutește să facă treabă. De aceea, glasul unor creiere înfierbântate din galerii trebuie ignorate. Să nu uităm cazul Rapid de la startul sezonului. Unde sunt cei care îl invocau pe Șumudică?
Cifre
Jucători
Meciul 350: Larie (FCV Farul)
Meciul 150: Ricardinho (FC Voluntari)
Meciul 50: D. Sîrbu (FCV Farul), Mino (Hermannstadt), Bahassa (FCU Craiova)
Golul 10: Ianis Stoica („U” Cluj)
Golul 1: Harrison (CSMP Iași), Marcelo Freitas (UTA)
Niciun debut în această rundă
Echipe
Hermannstadt a urcat pe locul 54 în clasamentul all-time, depășind pe Dunărea CSU Galați
Prima victorie a lui Hermannstadt în fața lui CFR Cluj, în calitate de gazdă (a 5-a întâlnire)
A fost primul egal între cele două craiovene, într-a 5-a lor întâlnire
Universitatea Cluj a primit golul 2550 (de la Dumiter)