Luna decembrie a fost un chin pentru campioana en-titre a Spaniei. După victoria la limită contra rivalei Atletico, au urmat înfrângerile cu Girona și Antwerp, în care deciziile antrenorului Xavi au fost contestate. Lipsa de eficiență a jucătorilor din atac a fost evidentă și pe Mestalla, dar și la prima partidă din noul an.
La pauza meciului dintre Valencia și Barcelona n-ar fi trebuit să se înregistreze un scor alb, de vreme ce oaspeții au părut să fi corectat carențele la construcție și și-au creat o sumedenie de ocazii. Însă nu doar Lewandowski, ci și toți ceilalți colegi ajunși la finalizare, au luat decizii greșite. O genialitate a lui Frenkie de Jong a deblocat tabela, însă răspunsul lui Guillamon după un sfert de oră a fost dintr-un registru estetic similar și astfel mai contabilizăm un pas greșit al campioanei. Gundongan apoi a salvat situația în meciul cu Las Palmas, însă imaginea n-a fost nici de această dată pozitivă și nici măcar Joao Felix nu se mai bucură de o condiție de titular indiscutabil. Din 19 partide s-au strâns deja 5 egaluri și 2 înfrângeri, iar în grupa de Champions League a fost destulă șansă în a rămâne pe primul loc, în pofida celor două partide pierdute cu Șahtior și Antwerp.
Atletico Madrid nu a putut profita de situație și cade pe poziția a cincea a clasamentului. Mai întâi, a fost învinsă net pe San Mames cu scorul de 2-0. Până la pauză s-a jucat la o singură poartă, bascii lovind de două ori bara, ratând un penalty prin Sancet și alte câteva mari ocazii. Apoi, Guruzeta și Nico Williams au adus bucuria în tribune, iar Unai Simon ar fi putut lipsi din poartă până la final și colegii săi tot ar fi câștigat. Bilbao se apropia la doar două puncte, însă madrilenii au compensat, câștigând greu restanța cu Sevilla. Iar dacă tot am menționat echipa andaluză, uraganul a mai făcut o victimă. O nouă partidă sub orice critică i-a fost fatală lui Diego Alonso, al doilea antrenor al stagiunii fiind demis după doar 14 evoluții. 0-3 cu Getafe pe Ramon Sanchez Pizjuan a fost imposibil de acceptat de 30.000 de fani furioși deja după eliminarea din competițiile europene. Trebuie spus că schimbarea de antrenor a adus un egal cu Real Madrid, însă echipa s-a mai prezentat onorabil încă un meci (înfrângere la limită cu Arsenal), după care a revenit în mediocritate. Egalul scos în derbyul orașului a fost destul de norocos, iar modul în care PSV a întors scorul pentru a pecetlui soarta Sevillei a risipit capitalul de încredere de care se bucurase tehnicianul uruguayan.
Întâlnirea dintre Celta și Granada ”mirosea a egal”, de vreme ce ambele formații se aflau într-o postură ingrată, cu o singură victorie înregistrată în La Liga până acum. A fost până la urmă un succes al gazdelor cu 1-0, însă cartonașul roșu încasat de Iago Aspas complică și mai mult obținerea vreunui rezultat în etapa viitoare pe Estadio de la Ceramica. În țara bascilor se renovează treptat fortăreața Osasunei, de vreme ce succesul cu Rayo (1-0) este abia al doilea pe teren propriu. Într-adevăr, este o raritate ca majoritatea punctelor acestei echipe să nu fie obținute pe El Sadar (9 acasă, 10 în deplasare). Iar Rayo ar fi meritat mai mult din această partidă, însă intrarea pe teren a lui Raul Garcia a înclinat decisiv balanța în minutul 95. Următorul meci pe teren propriu pentru Osasuna tot cu 1-0 a fost câștigat, contra Almeriei.
Cu Barca și Atletico incapabile să învingă în etapa a 17-a, a fost o ocazie bună pentru o evadare a primelor două echipe din clasament. În urma derbyului catalan, coroborat cu egalul dintre Betis și Real, Girona a revenit în fruntea ierarhiei. Locurile 1 și 2 veneau în fața propriilor fani cu 10 puncte din 12 posibile în ultimele patru partide, pentru Real fiind programat un adversar mai incomod – Villarreal. Testul a fost trecut cu brio, 4-1 fiind un scor ce reflectă realitatea din teren, cu Brahim Diaz punctând și la impresia artistică. Prețul plătit pentru această victorie a fost accidentarea lui David Alaba, cel de-al treilea component al lotului care va lipsi multă vreme din pricina ligamentelor încrucișate (după Militao și Courtois).
Girona a venit cu un punct apoi de la Betis, iar pe teren propriu a învins într-un meci senzațional Atletico Madrid, golul din prelungiri reușit de Ivan Martin făcând inutil hat-trickul lui Alvaro Morata. 4-3 a fost scorul final, trupa lui Simeone având proaspăt în minte și șocul cu vecinii de la Getafe, unde tot n-au fost de ajuns trei goluri pentru a asigura cele trei puncte.
În cursa pentru Europa, remiza dintre Sociedad și Betis (0-0) nu a ajutat niciuna dintre echipe, fiind tot mai mare prăpastia dintre Top 5 și restul. Același lucru se poate spune și despre scorul nul dintre Almeria și Mallorca, gazdele fiind incapabile în continuare să găsească drumul spre un prim succes în campionat la finele unui meci foarte modest. Las Palmas venea după trei victorii consecutive care au urcat-o în prima jumătate a clasamentului, dar de această dată egalarea lui Cadiz pe final de meci (1-1) a pus o mică frână. Chris Ramos a cosmetizat pentru oaspeți o situație de altfel dramatică, dat fiind că ultima victorie înregistrată de Cadiz în La Liga datează de pe… 1 septembrie!
Concluzii la finele turului de campionat
Real Madrid și Girona sunt în fruntea clasamentului cu câte 48 de puncte. Barcelona are un deficit de 7 puncte, iar Bilbao și Atletico acuză o întârziere de 10. Apoi urmează Sociedad pe poziția a șasea într-o zonă sigură, la patru puncte în fața unui pluton median în care se pot schimba poziții în fiecare etapă. În zona roșie, Cadiz are 15 puncte, Granada 11 și Almeria doar 5. Cea mai bună defensivă este a Realului, cu 11 goluri primite, urmată de echipa de pe 10 – Las Palmas – care a încasat doar 17. În atac, referința este Girona (46 de goluri), urmată de Real (40) și Atletico (39). Cele mai multe goluri încasate le au codașele Almeria (43) și Granada (40), iar cele mai puține reușite sunt în dreptul lui Cadiz (14), Alaves (15) și Las Palmas (16).
Real, Atletico și Betis nu au fost învinse pe teren propriu, trupa lui Simeone adunând cele mai multe puncte acasă (28). Dacă de pe terenul codașei Almeria nu e de mirare că se pleacă ușor cu punctele, surprinde la mijlocul clasamentului faptul că fanii pătimași ai lui Rayo au celebrat un singur succes pe Estadio de Vallecas din 9 partide, în timp ce din deplasări au venit 15/23 puncte. În deplasări, Girona și Barcelona nu au pierdut niciodată de-a lungul celor 19 etape ale turului. La polul opus, nu doar ultimele trei clasate n-au câștigat niciun meci în calitate de oaspeți, ci și Alaves. În prima jumătate a clasamentului, atrage atenția faptul că Betis și Getafe au înregistrat doar câte o singură victorie în deplasare în jumătate de sezon.
Prima etapă din retur începe pe 12 ianuarie cu partida dintre suferindele Sevilla și Alaves. A doua zi este programat un derby basc, întâlnirea dintre Bilbao și Sociedad fiind importantă pentru ambițiile gazdelor de a spera la un loc de Champions League. Barcelona și Atletico sunt într-o cursă de rezolvare a problemelor și e tot mai puțin probabil să se mai implice în disputa pentru titlu, însă aceste echipe nu joacă acum, de vreme ce se deplasează în Orientul Mijlociu alături de Real și Osasuna pentru disputarea Supercupei. Așadar, semifinalele sunt Real-Atletico (10 ianuarie) și Barca-Osasuna (11 ianuarie), cu finala pe 14.
Comments 1