CUPA AFRICII ȘI CUPA ASIEI – DOUĂ COMPETIȚII CARE TREBUIAU DISPUTATE ALTĂDATĂ
O să ne bucurăm de fotbal din cale-afară în perioada următoare! Pe ecranele televizoarelor noastre vor curge șuvoaie de imagini exotice din Coasta de Fildeș și din Qatar, de la Cupa Africii și de la Cupa Asiei. Încă o dovadă că în imperiul fotbalului soarele nu apune niciodată. Nu e o noutate, fraza a fost rostită de răposatul Joao Havelange în urmă cu aproape o jumătate de veac.
Coincidență de date
Așadar, 24 de selecționate africane în Coasta de Fildeș, alte 24 de selecționate, de data aceasta asiatice, în Qatar. În total 48. Africanii încep pe 13 ianuarie și termină pe 11 febriarie. Asiaticii sunt devansați cu o zi. Din 12 ianuarie în 10 februarie. Ziua de decalaj a fost aleasă probabil pentru ca finalele să nu se suprapună.
Citește Revista 100% Sport România | Ediția de Ianuarie 2024 | Doar… 6.99lei!!!
Regula jocului
Reprezentativele care vor ajunge în fazele superioare vor avea selecționabilii la dispoziție vreme de cinci săptămâni. Cele patru ale turneelor finale plus una dinainte, acomodare, antrenamente, ajungerea la fața locului. Privind prin prisma cluburilor, acestor le vor lipsi tot cinci săptămâni jucătorii de proveniențpă asiatică sau africană. Când ai semnat cu astfel de fotbaliști, ți-ai asumat și că vei fi fără ei o lună și ceva. Asta e regula jocului.
Toată lumea are de suferit
Nu doar ”Top 5 campionate” dau jucători celor 48 de selecționate calificate la turneele afro-asiatice. Sunt pe-acolo fotbaliști și de prin Olanda, Belgia, Portugalia, Turcia și de pe unde or mai fi. Aproape toată lumea suferă, dar n-are încotro. Cluburile plătesc salarii ca să le fie smulși jucătorii în plin sezon, să le lipsească vreo șase etape (spre un sfert de campionat), poate să li se și accidenteze. Echipele naționale sunt sfinte, înseamnă imn și Patrie, dar banii vin de la cluburi. Universalitatea fotbalului nu pare însă să țină seama de acest amănunt.
Cumpără Revista 100% Sport România | Ediția de Ianuarie 2024 | Doar… 12.99lei!!!
De ce nu la vară?
Se putea și altfel? Sigur că se putea! Cum Campionatul European se dispută la vară, în iune-iulie, puteau avea loc tot atunci și competițiile din Asia și din Africa! Puteau? Teoretic da, practic nu! Pentru că în Qatar n-ai cum să joci în toiul verii, că te coci, și probabil că la fel se întâmplă și în Coasta de Fildeș. Dar se puteau alege alte locuri de desfășurare. De pildă, în Africa de Sud în iunie e iarnă. Și nici în Coreea sau Japonia nu e din cale afară de cald. Dar e vorba de bani, probabil, și n-ai cum să refuzi Qatarul. Te-ai răsfățat acolo cu o Cupă Mondială, asta înseamnă că o Cupă a Asiei e deja floare la ureche pentru rutinații qatarioți.
În 2022 s-a putut muta ditamai Mondialul în noiembrie-decembrie, doar pentru a li se face hatârul celor de la Doha. Acum, zarurile sunt din nou în mâna lor, iar cluburile europene n-au decât să rămână cu buza umflată.
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.