Și Real Madrid, și Girona au câștigat partidele de pe teren propriu, aferente etapei a 21-a din La Liga. Însă cele două meciuri n-au semănat deloc, arbitrajul de pe Bernabeu fiind decisiv pentru ca lanterna Almeria să plece învinsă.
Dat fiind că în această perioadă ritmul este mai lent, cu câte o singură partidă pe săptămână pentru cei eliminați deja din Cupă, Carlo Ancelotti a trimis în teren cel mai bun 11 pe care-l avea la dispoziție, același pe care l-ar alinia într-o finală de Champions League. Dezbaterea legată de portari a fost deschisă de prestațiile neconcludente ale lui Kepa (în Supercupă) și Lunin (în Cupă) contra lui Atletico, iar de această dată a fost titularizat din nou spaniolul. Destui fani n-au apucat nici măcar să intre în arenă că deja Kepa scotea mingea din plasă în secunda 38, iar asta n-a fost un accident. Real nu a contat deloc până la pauză, codașa Almeria arătând încă o dată mult mai bine decât numărul de puncte din dreptul său. Prima victorie din sezon mijea în momentul în care Edgar a marcat un gol extraordinar, la o fază ce nu i se poate reproșa portarului. Totuși, din tribune s-au auzit fluierăturile celor care au văzut destule alte campanii în care echipa lor favorită se ”gripează” decisiv în luna ianuarie.
Ancelotti a replicat fest cu trei schimbări la pauză (Fran Garcia, Brahim Diaz și Joselu), interesantă fiind înlocuirea lui Nacho, vinovat la ambele goluri, din linia defensivă, cu un Tchouameni prea puțin obișnuit cu noua sa poziție de fundaș. Videoarbitrajul a validat un penalty pentru Real, transformat de Bellingham. Apoi, tot din camera VAR a venit și decizia anulării celui de-a treilea gol al Almeriei pentru o pălmuță dată de Lopy aceluiași jucător britanic, iar culmea furiei pentru banca oaspeților a fost OK-ul dat golului prin care Vinicius, cu umărul sau cu mâna, a egalat. A urmat, firesc, căderea psihică a andaluzilor și reușita lui Carvajal în minutele de prelungire, care a stabilit scorul final și a făcut să erupă vulcanul mediatic, imposibil de calmat de Marca și AS. ”Cineva a decis că noi n-avem voie să câștigăm”…
Tot în minutele de prelungire s-a impus și Barcelona, însă fără atâta polemică. Două goluri ale lui Ferran Torres pe Benito Villamarin au fost compensate de alte două ale lui Isco, însă după încheirea timpului regulamentar Joao Felix și același Ferran au arestat punctele, scor final 4-2. Betis a căzut pe poziția a noua în clasament, fiind depășită de Las Palmas (victorie 2-0 la Rayo) și Valencia, care a pus bețe în roate lui Bilbao (1-0 pe Mestalla). Osasuna a intrat cu 2-0 la cabine în partida cu Getafe, fiind apoi egalată, dar găsind resursele pentru un gol decisiv înscris de Areso în minutul 80. Contingentul basc a mai celebrat victorii cu 1-0 pentru Sociedad la Vigo și pentru Alaves, acasă cu Cadiz. Ianis Hagi nu a fost folosit deloc în această întâlnire. Villarreal părea să controleze meciul cu Mallorca, deschizând scorul în prima repriză, însă cartonașul roșu încasat de Pepe Reina i-a condamnat la defensivă timp de 45 de minute. Reduta de pe Estadio de la Ceramica a cedat în minutul 91, egalul de pe teren fiind reflectat și-n clasament, unde ambele grupări au strâns 20 de puncte. Foarte puțin pentru Submarinul Galben, obișnuit cu zona cupelor europene și, implicit, cu o medie mult peste un punct/meci.
Girona a defilat pe teren propriu contra Sevillei, cu Artem Dovbyk la primul hat-trick în La Liga, desăvârșit de-a lungul a doar 6 minute. Era abia minutul 20 și meciul deja nu mai lăsa loc de suspans, amintirea deschiderii de scor din partea recentului erou, Isaac Romero, fiind demult uitată după cele trei goluri înscrise de vârful din Ucraina. Încă două reușite ale lui Țigankov și Stuani au încântat publicul de pe Montilivi, readucând echipa locală pe prima poziție cel puțin până la disputarea restanței Realului, pricinuită de Supercupa din Arabia Saudită. Girona a depășit recordul său istoric de puncte în campionat (51) și mai are 17 partide pentru a-l duce la un prag memorabil. Dovbyk l-a egalat pe Bellingham în topul marcatorilor din acest sezon, titlul de golgheter al Spaniei fiind de neatins pentru jucătorii altor echipe în afară de Real sau Barca din 2008/09 încoace, când se impunea Diego Forlan (Atletico Madrid).
Și dacă tot am ajuns la trupa lui Simeone, forma acesteia în deplasare s-a reflectat și pe terenul Granadei, unde o linie mediană fără de Paul și Koke (odihniți puțin pentru meciul de Cupă) a creat mult prea puțin pentru Griezmann și Morata. Din fericire pentru Atletico, cei doi atacanți s-au conectat la limita offside-ului pentru unica reușită a meciului. Faza a fost trasă la indigo apoi cu Saul la finalizare, însă de această dată din camera VAR s-a indicat o poziție neregulamentară. Granada a tot încercat, însă Uzuni a fost mână moartă și pe final a surprins schimbarea lui Bryan Zaragoza, un jucător de mare calitate care are darul de a dezechilibra. Atâta vreme cât Real și Girona câștigă, Atletico nu poate spera la mai mult decât locul al treilea, într-o luptă directă cu Barcelona (la trei puncte în față) și Bilbao (la egalitate). De când e Simeone pe bancă (decembrie 2011), echipa nu a încheiat niciodată în afara primelor trei poziții.
Clasament: 1. Girona 52p, 2. Real Madrid 51p (un meci în minus), 3. Barcelona 44p (un meci în minus), 4. Atletico Madrid 41p (un meci în minus) 5. Athletic Bilbao 41p
Săptămâna aceasta programează sferturile de finală din Copa del Rey: Celta Vigo-Real Sociedad (marți de la 22:30), Mallorca-Girona (miercuri de la 20:30), Bilbao-Barcelona (miercuri de la 22:30) și Atletico-Sevilla (joi de la 22:00). Apoi, în weekend, etapa a 22-a din La Liga trimite protagonistele pe teren în disputele Las Palmas-Real Madrid, Barcelona-Villarreal, Celta-Girona și Atletico-Valencia. În deschiderea etapei are loc un meci important din subsolul clasamentului, Almeria căutând prima victorie împotriva lui Alaves după senzațiile bune lăsate pe Bernabeu.
Comments 1