Condus cu 4-0 și mai apoi cu 6-3 în finala World Grand Prix de Judd Trump, Ronnie O’Sullivan a găsit resursele din partida perfectă reușită cu o zi înainte în semifinale pentru a reveni miraculos, cu 6 jocuri câștigate la rând. Trump a rămas astfel simplu spectator la extinderea recordului de turnee de puncte câștigate de Ronnie, veteranul ajungând la cota 41 într-un sezon de vis.
World Grand Prix a propus câteva partide tari încă din primul tur, singura încheiată cu scor alb fiind cea dintre Shaun Murphy și John Higgins, în care scoțianul a fost spectator la cel mai mare break al turneului (145). Barry Hawkins a fost celălalt jucător din Top 16 care a fost trimis acasă din prima (de Cao Yupeng, care apoi i-a arătat chiar lui Murphy cum se simte când încasezi un 4-0). În turul al doilea, Ronnie a avut nevoie de joc decisiv pentru a-l învinge pe Zhou Yuelong și tot cu 4-3 s-a încheiat partida dintre Mark Selby și Ali Carter. Zhang Anda l-a eliminat pe Mark Allen, fiind apoi la rândul său scos de Ding Junhui în sferturi, celelalte meciuri din această fază fiind: 5-1 între O’Sullivan și Gary Wilson, același scor între Trump și Selby, dar și cea mai interesantă dispută, cu joc decisiv câștigat de Yupeng contra lui Mark Williams.
Prima semifinală a fost la discreția lui Trump, care a câștigat primele trei frame-uri (cu un century inclus), după care Yupeng a replicat cu două jocuri trecute pe tabelă. N-a fost de ajuns, Judd având resursele pentru a nu mai pierde niciun joc până la scorul final de 6-2. Însă presiunea a fost pusă pe el dinainte să intre în arenă duminică, dacă a urmărit fie cea de-a doua semifinală, fie măcar ecourile din presă. Căci Ronnie a făcut meciul perfect contra lui Ding, cu patru break-uri de peste 120 de puncte și încă două de 90, respectiv 79. Iar laudele nu vin doar din partea noastră, ci a celor mai mari din sport, precum Stephen Hendry sau Ken Doherty: ”E poetic, e artistic, e ca dintr-un balet. E un snooker al zeilor.” Cifrele indicau un procentaj senzațional de reușită a loviturilor de buzunar – 97%.
La orele după-amiezii, O’Sullivan s-a prezentat, dar parcă nu era acolo. Chiar dacă n-a jucat strălucit în primele patru jocuri, Trump și le-a trecut în cont pe toate, de vreme ce adversarul nu l-a pedepsit. Abia după mica pauză de la mijlocul primei sesiuni a finalei s-a regăsit veteranul de 48 de ani, care a început să capete coerență în joc și să taxeze erorile lui Trump. După primele 8 jocuri, scorul era 5-3, iar la revenirea în arenă Trump a mai mărit puțin distanța. Apoi, fără să se schimbe ceva dramatic, micile detalii au început să încline balanța în favoarea lui Ronnie, iar frustrarea lui Judd era tot mai vizibilă. ”Le luăm unul câte unul”, cum ar spune Diego Simeone, iar astfel s-a tot prelungit seria jocurilor câștigate de O’Sullivan: de la 3-6 la 9-6! Fără vreun break de peste 100 de puncte, cu lovituri de siguranță abile și cu foarte multă răbdare. Precum l-a făcut pe Carter să-și iasă din zona de confort la Masters, la fel și aici probabil Ronnie a știut că și-a dominat mental adversarul în momentul în care Trump a lovit cu furie bila albă la întâmplare, într-un frame în care poziția de siguranță devenise imposibil de găsit. O’Sullivan a ratat apoi prima ”minge de meci”, dar nu și pe a doua: scor final 10-7 și un trofeu elegant, însoțit de cecul de 100.000 lire sterline, era al său.
În stilul caracteristic, Ronnie nu doar că și-a făcut autocritică pentru că nu a putut replica în finală jocul prestat în partida contra lui Ding, ci a insistat asupra faptului că Judd Trump este, în viziunea sa, favoritul pentru Campionatul Mondial. Cotele pentru Sheffield nu-i dau însă dreptate, sume mari fiind deja pariate pe proaspătul campion de la UK Championship, Masters și World Grand Prix. O’Sullivan are 14 victorii consecutive, fiind neînvins din noiembrie. 8-8-8 la orizont? E prea devreme să ne gândim la asta, căci mondialul nu începe mâine, ci peste trei luni. Și multe se mai pot schimba în forma jucătorilor de top în acest răstimp.