A început partea secundă a sezonului 2023/24 și părea că această etapă inaugurală, a 22-a, urma a fi afectată de vicisitudinile anotimpului rece, anunțate și ele a sosi cam în același timp. Așa că ne așteptam chiar la meciuri amânate din această cauză. Răutățile babei iarnă s-au dovedit a fi doar tangențiale cu această rundă inaugurală, toate meciurile decurgând în condiții bune. Să vedem dacă și etape următoare vor beneficia de aceeași șansă.
A fost etapa în care FCSB a făcut cea mai mare diferență de până acum față de secondantă, 11 puncte, așa că se poate spune că poate deja să deschidă șampanie pentru mult așteptatul titlu. Este drept, mai sunt multe etape, există și acea anormală înjumătățire a punctelor dinaintea play-off-ului, dar este greu de crezut că mai poate fi ajunsă. Și asta nu că ar da ea pe dinafară de bună ce e. Actuala FCSB este definiția perfectă a expresiei „chior în țara orbilor”. Căci celelalte care ar putea emite pretenții la titlu nu arată tocmai bine. Rapid, pe lângă faptul că era deja mult în spate, a câștigat cu mare noroc în această etapă și nu arată a echipă care să-ți ofere siguranța constanței în victorii. CFR Cluj a arătat mai rău ca în prima parte, iar faptul că a pierdut la „lanterna roșie” spune totul despre actuala sa forță, CSU Craiova continuă să fie un fâs prelungit, pierzând acum acasă.
Așadar, meciul care a consfințit distanța de 11 puncte între locurile 1 și 2, cel în care FCSB a surclasat UTA pe Arena Națională (apropo de aceasta, am aflat ieri de la deputatul Brian Cristian că produce o mare gaură neagră în bugetul de stat), nu necesită prea multe comentarii. Și de această dată, roș-albaștrii nu au greșit la rându-le precum celelalte pretendente, câștigând clar partida, în timp ce lui Darius Olaru i-a ieșit absolut tot, începând și el să se detașeze în fruntea golgeterilor, aflat la prima sa „triplă” din carieră. Un lider atipic al marcatorilor, care arată încă o dată anormalul prezent din plin în primului nostru eșalon. Iar UTA arată ca un câmp de luptă în care s-a lăsat cu morți și răniți, un fără sfârșit carusel de jucători care vin și pleacă, în timp ce echipa întârzie să devină una redutabilă.
Cel mai spectaculos meci al etapei a fost cel din Giulești, la care gruparea alb-vișinie a murit și înviat. După o prestație bună a echipei oaspete, se părea că Rapid va înregistra un nou eșec pe teren propriu. Asta cu toate că nu jucase chiar rău, căci de fapt erorile defensive au fost cele care i-au făcut viața grea. Au venit însă momentele de final, și cu niște schimbări inspirate ale lui Bergodi, nu și ale lui Costantino, și totul s-a răsturnat, giuleștenii izbutind o victorie spectaculoasă și dătătoare de speranțe măcar pentru clasarea pe podium la final. Totodată, i-a luat toate punctele unei echipe piază rea pentru ea, în fața căreia până înaintea acestui sezon pierduse permanent, cu excepția unui biet egal.
Primul meci al etapei și totodată din acest an s-a încheiat cu un rezultat cu totul neașteptat. Însă înainte de a ne referi la joc, țin să laud calitatea gazonului de la stadionul din Sfântu Gheorghe. Cu toate că au căzut din abundență precipitații, înainte și în timpul partidei, acesta a arătat impecabil. Altfel, după cum începuse partida, părea că Sepsi va trebui să transpire serios pentru a obține cele trei puncte, echipa ieșeană, ieșind cu tupeu la atac. A apărut însă acel autogol al lui Fl. Ilie care a însemnat începutul sfârșitului, echipa ieșeană suferind un scor de tenis, fiind totodată cea mai drastică înfrângere din istoria sa de 24 de ani. Nu știu cum se face că László Diószegi aplică cele mai drastice scoruri tocmai celor mai buni prieteni ai săi din fotbal, Valeriu Iftime, acum un sezon, iar acum lui Cornel Șfaițer. Totuși, rezultatul acesta sever poate fi catalogat și ca o întâmplare fericită pentru unii, nefericită pentru alții, căci e greu de crezut ă va mai pierde echipa lui Grozavu atât de drastic.
Oribilă prestația lui CFR Cluj, în notă cam cu ceea ce a jucat în tot sezonul, cu rare excepții. Având în vedere toate acestea, chiar că nu poți spune că echipa clujeană ar fi meritat mai mult de la actuala ediție, fiind sub FCSB, care repet, este departe în a fi vreo cine știe ce echipă. De aceea, îndepărtarea lui Mandorlini arată a fi logică. Cât despre FC Botoșani, aceasta a meritat pe deplin victoria, jucând clar mai bine decât penibila sa adversară, iar Florescu iată-l devenind un înlocuitor ad-hoc al lui Mailat, pentru acest sezon de criză. Start cu dreptul pentru Bogdan Andone, victorie mare, de orgoliu, importantă mai ales pentru moral, fiind logică reacția președintelui Iftime de a se urca pe geamuri la finele celor 90 de minute, însă nu schimbă prea mult datele pentru echipa din Moldova, căci pierderea suferită în prima parte a sezonului este mult prea mare. Pentru a deveni cu adevărat bine pentru această grupare, Florescu & Co au nevoie de victorii până la finalul sezonului regular.
Victorie inteligentă a lui FCV Farul la Craiova. A atacat și punctat atunci când a trebuit. A știut apoi să sufere, când CSU a avut perioadele sale de dominare drastică, atunci lovind de trei ori bara constănțeană. Însă și oaspeții au avut destule oportunități în a marca. Așa că oltenii nu pot invoca prea mult nici ghinionul. Victoria este foarte importantă pentru Hagi și ai săi, căci îi transformă în mari favoriți în a se clasa în play-off.
Nu este departe nici Universitatea Cluj, repurtând o victorie spectaculoasă în această rundă cu Hermannstadt, întorcând repede un 0-1 în 2-1. Asta în condițiile în care avea destui jucători importanți absenți sau nerefăcuți complet, Nistor de exemplu fiind obligat să intre abia după pauză. Dar cât de mult a contat prezența sa, chiar și mai scurtă. Dacă „Șepcile roșii” ar lega mai multe asemenea rezultate, nu ar avea probleme pentru play-off. Însă așa cum acum a avut o prestație bună, etapa viitoare să fie de nerecunoscut.
Într-un meci pe frig dar cu asistență destul de ridicată în asemenea condiții, Petrolul s-a impus chinuit în fața unui Dinamo cu nimic schimbat față de ceea ce arătase în prima parte. Pe cât de utilă este victoria pentru Petrolul (în sensul că o ține departe de zona retrogradării căci de play-off nu cred că se pune problema) și antrenorul său care s-a aflat la limita îndepărtării în scurta pauză de iarnă, așa de greu îi cade lui Dinamo înfrângerea, pentru care orice meci în care pierde puncte începe să atârne foarte greu. Un meci însă modest, care nu a lăsat nimic memorabil. Un meci în care la Petrolul am regăsit câțiva foști dinamoviști importanți precum antrenorul Pîrvu sau jucătorii Grozav și Hanca. Să mai notăm că a fost corectă decizia revenirii asupra acelui penalty acordat inițial de Marian Barbu la intrarea la Musi. De această dată VAR-ul a făcut treabă bună.
Voluntari și Oțelul au făcut un egal de iarnă care le menține pe o anumită linie de plutire. Însă zona de clasament în care se află este una foarte schimbătoare, atât în bine, cât și în rău.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 350 în Divizia A: Mateiu (CSU Craiova)
Meciul 200: G. Iancu (Hermannstadt)
Meciul 50: Rareș Pop (UTA)
Debut: Kaprof, Aldair Ferreira (ambii FC Botoșani), Mamić, El Kaddouri, Keita, Serebe (toți CFR Cluj), Pavičić, Gnahoré (ambii Dinamo), Todoroski, Allanzinho (ambii CSMP Iași), João Lameira, Rušević (ambii Oțelul), Hasani, Burmaz (ambii Rapid), Thalisson („U’’ Cluj), Maldonado, Soiri (CSU Craiova), Kvakić (FCU Craiova), A.A. David (UTA)
Golul 1: Murgia (Hermannstadt), J. Cissé (Oțelul), Burmaz (Rapid), Blidar (FCU Craiova)
Antrenori
Meciul 50: Andrea Mandorlini (CFR Cluj)
Arbitri
A 400-a linie la nivelul primului eșalon pentru Sebastian Gheorghe (Suceava) / mai jos este o prezentare mai amplă
Echipe
Meciul 100 în Divizia A pentru FCU Craiova
A 100-a înfrângere în primul eșalon pentru CSU Craiova
Sepsi a urcat pe locul 41 în clasamentul all-time, depășind-o pe legendara Venus
CSMP Iași a suferit cea mai severă înfrângere din istoria ei în primul eșalon, acest 0-6 de la Sfântu Gheorghe depășind un 0-4 suferit pe terenul Astrei, la 04.11.2019
Sepsi rămâne neînvinsă acasă cu CSMP Iași, având 6 partide pe teren propriu, din care 4 victorii și 2 egaluri
Hermannstadt a rămas fără victorie cu „U’’ Cluj pe prima scenă și după a 5-a confruntare directă, având un egal și 4 înfrângeri
Rapid a obținut și prima victorie pe teren propriu cu FCU Craiova, după ce în tur o reușise pe prima la general
FCSB a marcat golul 100 pe teren propriu în confruntările cu UTA
Sebastian Gheorghe, al 3-lea asistent cu 400 de partide în primul eșalon
Cu prilejul primei etape din acest an, a 22-a din sezonul 2023-24, la meciul FCSB – UTA, la una din margini s-a aflat suceveanul Sebastian Gheorghe. Aceasta a fost cea de-a 400-a „linie” făcută de acesta la nivelul primului eșalon. Ceilalți doi dinaintea sa sunt Octavian Șovre (Oradea), ajuns la 423, retras însă din activitate, și Radu Ghinguleac (București), ajuns la 404.
Sebastian Gheorghe, fiul unui fost important arbitru prim-divizionar, Constantin Gheorghe, se află la al 19-lea său sezon de prim-eșalon. A debutat în 2005/06, în etapa a 15-a, Gloria Bistrița – Sp. Stud. 2-0 (la centru fiind Marius Bocăneală din Galați).
Numărul de meciuri pe sezoane
2005/06: 6
2006/07: 16
2007/08: 11
2008/09: 14
2009/10: 24
2010/11: 24
2011/12: 20
2012/13: 28
2013/14: 27
2014/15: 23
2015/16: 24
2016/17: 24
2017/18:23
2018/19: 23
2019/20: 22
2020/21: 21
2021/22: 23
2022/23: 29
2023/24: 18 (inclusiv et. 22)