Dincolo de clișeele despre ”cupă, competiția surprizelor”, sferturile de finală au dus la eliminarea primelor 3 echipe din actuala ediție de campionat. Bilbao a rezolvat disputa cu Barcelona în prelungiri, iar Girona de acum se poate concentra doar pe lupta din la Liga.
Primul duel din sferturi a avut loc pe Balaidos, unde musafirii de la Real Sociedad au profitat de o eroare defensivă și au deschis scorul încă din primul minut prin Mikel Oyarzabal. Chiar dacă Celta a încercat câteva contre rapide, marile ocazii ale primei reprize au fost tot ale echipei lui Imanol Alguasil. A venit firesc al doilea gol, al vârfului abia adus de la Union Berlin, Sheraldo Becker. Abia după ce era condus cu 0-2, Rafa Benitez a apelat la talismanul Iago Aspas, însă golul lui de la Torre a fost marcat abia în prelungiri și era prea târziu pentru a mai da emoții bascilor. După ce au avut o secetă de trofee din 1987 până în 2020, când au câștigat pentru a treia oară Copa del Rey, alb-albaștrii și-au acontat primul bilet către semifinale. Aspas, în schimb, și-a vărsat frustrarea pe starea precară a terenului, o problemă recurentă la Vigo: ”Ce gazon de tot rahatul!”
De fiecare dată când Mallorca a ajuns în semifinalele Cupei, s-a calificat în finală. Dar pentru asta, insularii trebuiau să învingă pe teren propriu revelația actualului sezon, Girona. Prima întâlnire dintre cele două avusese loc în campionat și se încheiase cu scorul de 5-3 pentru catalani. Javier Aguirre a venit cu un prim 11 bine odihnit și foarte motivat să obțină calificarea. Larin a semnat prima mare ocazie a partidei în minutul 8, apoi nu a mai ratat ținta în minutul 21. Savinho a replicat imediat, însă portarul Greif a fost providențial. Cum se întâmplă adesea, în asemenea momente se produc marile dezechilibre, peste doar câteva zeci de secunde Abdon Prats majorând avantajul gazdelor. A urmat încă o eroare capitală a lui Antal, fundașul Gironei controlând balonul cu mâna în careu și prilejuind un neverosimil 3-0 la pauză, grație penalty-ului convertit de același Prats. Prima jumătate a reprizei secunde a fost doar de uzură, după care s-a fluierat penalty pentru Girona (transformat de Stuani) și eliminare pentru proteste a lui Raillo. Aguirre a reacționat imediat și a scos ambii marcatori, cei 10 jucători din teren reușind să absoarbă presiunea până la final. Savinho a înscris al doilea gol al Gironei abia în penultimul minut de prelungire, insuficient pentru calificare, dar poate mai util în contextul mizei imense din La Liga.
Și cealaltă echipă importantă din Țara Bascilor rămasă în competiție a deschis scorul extrem de repede. Gorka Guruzeta a perforat poarta lui Iñaki Peña în primul minut, după care meciul de pe San Mames n-a mai fost pe placul tribunelor. O respingere grăbită a defensivei a fost contrată de reflexul lui Lewandowski, apoi Lamine Yamal a adus Barcelona în avantaj printr-o acțiune rapidă, finalizată cu șut din afara careului. Tot el ar fi putut tranșa disputa în timpul regulamentar, însă n-a avut precizie la finalizare în alte două rânduri. Bilbao a egalat prin Sancet, care s-a conectat perfect cu centrarea lui Nico Williams, un jucător pe cât de spectaculos, pe atât de dornic să-și dezvolte jocul complet. Xavi i-a pierdut rând pe rând pe Balde (înlocuit de excelentul Hector Font) și Christensen (căruia alt puști, Cubarsi, i-a luat locul), iar Araujo a strâns din dinți în pofida loviturii dure încasate de la Iñaki Williams. Nouarul bascilor, revenit de la Cupa Africii cu doar câteva ore înainte, s-a dovedit decisiv în ultimele clipe ale primei reprize de prelungiri, iar fratele său a pus cireașa pe tort cu un exterior de clasă. 4-2 și Barcelona își încheie parcursul în actuala ediție a Copa del Rey. În schimb, Athletic nu a lipsit niciodată din semifinale în ultimii cinci ani.
Eliminările celor doi giganți din Cupă deschid un front neașteptat pentru federația spaniolă de profil. În 2020 a fost semnat contractul de mutare a Supercupei în Arabia Saudită, beneficiul fiind, evident, de natură financiară. S-a trecut la un format cu patru echipe, acestea fiind primele două din campionat și finalistele din Copa del Rey. În caz că vreo echipă bifează ambele condiții, rezervele sunt cele două semifinaliste ale Cupei. Astfel, în momentul de față Barca și Real nu mai pot accede la turneul din ianuarie 2025 pe calea Cupei, ci doar grație clasării din La Liga. Ceea ce astăzi nu este o problemă pentru Real, dar pentru trupa lui Xavi, aflată la 7 puncte în spatele rivalului istoric, este. Iar implicația este cuantificată la vreo 5 milioane de euro din pricina unei clauze discriminatorii care scade contribuția saudită către RFEF în cazul în care Real sau Barca nu e pe afiș în Supercupă. Impactul se va resimți la nivelul fotbalului juvenil spaniol, căci fondurile într-acolo se direcționau, așa că rămâne de văzut dacă Girona va fi în următoarea perioadă ”ajutată” să coboare în clasament. Dar, mai ales, contează dacă Barcelona poate să se impună în duelul direct cu Atletico și Bilbao în La Liga, căci nici măcar locul de Champions League nu este deloc sigur la final de ianuarie.
A doua zi după ce am urmărit cu emoție prezentarea lui Horațiu Moldovan la Atletico, fostul portar al Rapidului a avut parte de un prim contact cu fenomenala galerie. Imaginile dinaintea partidei cu autocarul sosind în mijlocului unui vulcan de torțe i-au conectat pe jucători la importanța unui parcurs cât mai lung în Cupă, însă Sevilla nu a arătat nicidecum la fel de rău ca-n ultimele meciuri. Griezmann putea deschide scorul din penalty-ul obținut de Nahuel Molina, însă a alunecat în momentul șutului și s-a intrat la cabine tot cu 0-0 pe tabelă. Oaspeții, ghidați inteligent de Quique Sanchez Flores, au continuat să preseze, în timp ce Simeone a ales să schimbe ambii atacanți. Mutarea avea să se dovedească inspirată spre final, când Angel Correa s-a descotorosit de marcaj și a pasat în gura porții, unde Memphis Depay s-a demarcat și a împins mingea în poartă. Apărarea lui Atleti a funcționat apoi până în ultimul minut al prelungirilor, când a fost nevoie de reluări video pentru a-l convinge pe arbitrul întâlnirii că Pablo Barrios nu a faultat. Glonțul le-a trecut pe lângă ureche madrilenilor, în timp ce Sevilla rămâne să se concentreze pe dificila situație din La Liga.
Astfel, în semifinalele Copa del Rey nu se regăsește nicio echipă din Top 3 din La Liga, ci grupările aflate pe pozițiile 4, 5, 6 și 15, toate însă câștigătoare ale Cupei cândva în istorie. Doar făcând această enumerare, este evident faptul că oricine și-ar fi dorit să întâlnească Mallorca în partidele următoare. Plural, deoarece atipicul format al competiției este păstrat: doar semifinalele se dispută tur-retur. Tragerea la sorți a surâs celor din San Sebastian, partidele tur fiind Mallorca-Real Sociedad și Atletico-Athletic (pe 6-8 februarie). Apoi, returul celor două confruntări va avea loc pe arenele din Țara Bascilor între 27 și 29 februarie. Mallorca și Sociedad nu s-au mai întâlnit niciodată atât de sus în Copa del Rey (dar s-au văzut chiar în ediția precedentă în optimi), însă cele două grupări alb-roșii au disputat trei finale – două câștigate de Bilbao în 1921 și 1956, respectiv una în contul madrilenilor în 1985. Ultima întâlnire în Cupă între Atletico și Athletic a avut loc în sferturi în 2014, când Simeone și ai lui s-au impus atât pe Calderon (1-0), cât și pe San Mames (2-1).
Comments 2