Cazul Negreira se referă la o perioadă delimitată din trecut, însă este astăzi folosit în cele mai meschine moduri pentru a influența lupta din actuala ediție a campionatului spaniol. Între exagerările de pe Real Madrid TV și cele cu care ne-a obișnuit președintele FC Barcelona, Joan Laporta, cu ce rămânem?
Nu putem sta cu ochii doar pe analiza etapei a 23-a din La Liga, deoarece evenimentele recente au încins spiritele. Real Madrid a avut proasta inspirație de a transforma studioul de producție într-un instrument tabloid cu o punte de gândire condamnabilă de tip ”alții au furat mai mult”, încercând să se scuze pentru cele trei puncte obținute cu largul concurs al arbitrilor împotriva codașei Almeria acum două etape. Legea compensației nu ar trebui să se aplice nici într-un meci, nici într-un sezon și nici de-a lungul istoriei, iar dacă Barcelona și-a atras în trecut favoruri arbitrale ce abia acum se află, acest caz deferit justiției nu are de ce să însemne că Real Madrid, poate odinioară prejudiciată de acea caracatiță, astăzi trebuie să primească ceva în schimb.
Și nu doar președintele Laporta simte ce se întâmplă, ci și antrenorul Xavi, care la finele victoriei de pe terenul lui Alaves a declarat: ”Iată încă o eroare a arbitrilor împotriva noastră. Tot ce-mi doresc este să fim lăsați să ne luptăm. Plătim pentru cazul Negreira și e injust”. Motivul furiei fostului mijlocaș de legendă a fost eliminarea lui Vitor Roque, brazilianul fiind încă o dată contra cronometru în căutarea golului – abia intrat pe teren, a marcat golul de 3-1. Meciul începuse, ca de obicei, foarte greu pentru Barcelona, care a avut șansa de a nu se fluiera penalty la intrarea lui Cubarsi din… secunda 20! Ce s-a schimbat n-a fost neapărat atitudinea, ci eficiența. După asaltul gazdelor, la primul atac mai periculos al catalanilor s-a trezit din hibernare Lewandowski și a deschis scorul. Imediat după pauză, Yamal a dictat ritmul unei contre finalizate cu voleul lui Gundogan, însă Deportivo a răspuns prin Samu Omorodion în doar două minute. Apoi a intrat Roque, a înscris și a fost eliminat pentru ceea ce doar arbitrul a considerat că este călcarea unui adversar. Cum VAR nu intervine în situații de cartonaș galben, ci doar de roșu direct, nu s-a putut face nimic și Alaves a avut parte de 20 de minute de superioritate, pe care însă nu le-a concretizat. De când și-a anunțat Xavi plecarea, sunt victorii pe linie.
Ecourile nedreptății arbitrilor au fost amplificate pe Montilivi, căci rivalul direct al albilor pentru titlul din acest sezon nu e nici Barcelona, nici Atletico momentan, ci revelația Girona. Trăgeam un semnal de alarmă legat de banii ce s-ar pierde la Federație dacă Barcelona nu încheie sezonul pe locul secund, iar un avantaj construit de Real în campionat ar fi iarăși ”de dorit pentru Spania” pentru a putea prioritiza partidele de Champions League în primăvară. Fără a intra în teorii conspiraționiste, cert e că Girona a fost ținută în șah de Sociedad după o interpretare halucinantă a regulilor de aplicare a videoarbitrajului. Un gol al gazdelor a fost anulat pentru un offside petrecut cu 40 de secunde mai devreme, răstimp în care au mai avut loc două centrări. Hilar pentru spectatorul neutru, nervi întinși la maximum pentru catalani și un climat de tensiune în care cartonașele au zburat. Consecința? În meciul următor, Girona nu se va putea baza pe Yangel Herrera, pe cel mai bun fundaș (Daley Blind) și nici nu-l va putea avea pe Michel pe bancă. Delictul lui Blind a fost să întrebe de ce s-au adăugat doar două minute de prelungire (într-un sezon în care curg cu zecile), iar dacă vă întrebați cu cine are meci Girona în runda următoare… chiar Real Madrid este răspunsul!
Reflectoarele s-au aprins pe Bernabeu duminică seara, căci Diego Simeone clar nu se afla printre cei dornici să faciliteze o evadare a liderului din La Liga. Dilema sa era dacă să-l titularizeze pe Morata sau pe Depay, care se dovedise decisiv în ultimele trei cazuri. De cealaltă parte, Ancelotti era silit să inoveze în defensivă, dar n-a recurs nici la Camavinga, nici la Tchouameni pentru postul de fundaș central de lângă labilul Nacho. Simțea că e nevoie de cineva mai determinat și mai în formă în această perioadă, așa că i-a dat această sarcină lui Dani Carvajal, a cărui semnătură încă nici nu s-a uscat pe o prelungire de contract. Problema a fost că, jucând din trei în trei zile, Atletico a fost extrem de vlăguită în prima repriză, în timp ce Real a zburdat în pofida înlocuirii de ultim moment a lui Vinicius cu Brahim Diaz. Tocmai acesta a deschis scorul și senzația la pauză a fost că 1-0 e un scor prea mic pentru cât de absenți erau oaspeții, în frunte cu veteranii Saul și Koke. Și chiar dacă situația s-a mai echilibrat în repriza a doua, fosta Atletico Aviacion doar la raiduri aeriene a contat: prima oară egalând prin Savic doar pentru a rămâne cu gura căscată când VAR a anulat reușita, apoi în ultimele clipe reușind să perforeze poarta lui Lunin prin Marcos Llorente (tocmai dintre Nacho și Carvajal).
Puțin context este necesar la faza golului anulat, care ne trimite iarăși la citit regulamentul de aplicare a videoarbitrajului. Saul era în offside fără discuții, VAR a detectat asta, însă discuția este dacă a influențat faza sau nu, iar pentru asta e nevoie de interpretarea umană. Era plasat în fața portarului, nu a schițat niciun gest nici să joace mingea, nici să-l incomodeze pe Lunin. Portarul a putut vedea perfect lovitura de cap a lui Savic, reacția sa fiind târzie din pricina distanței mici. Problema a fost așadar că din camera VAR nu a fost chemat arbitrul să revadă faza, ci s-a dictat automat anularea golului doar de către ”script”. Nici tușierul nu a indicat vreo infracțiune a lui Saul la această fază, așa că toate cele trei partide ale protagonistelor au turnat gaz peste focul temei arbitrale. Post-derby, Antoine Griezmann a postat două emoticoane în care râde, fără detalii. 24.000 de persoane au dat share. Welcome to 2024.
Între timp, departe de lupta de la vârf, Baraja a făcut iarăși minuni pentru ca Valencia să bată aceeași arțăgoasă echipă a Almeriei (2-1), care tot va depune armele din punct de vedere mental dacă mai pierde astfel de meciuri. Dacă gazonul de la Vigo nu place jucătorilor locali, aceștia s-au motivat să strângă punctele atât de necesare în deplasare: un minut de inspirație le-a adus două goluri, după care totul a fost mult mai simplu pe terenul Osasunei – scor final 0-3. Interesant e că acest rezultat a fost obținut fără vreo contribuție a talismanului Iago Aspas, lăsat pe bancă. Pellegrino a venit la Cadiz și a învățat echipa să sufere și să reziste, reușind să păstreze tabela nemișcată până la final în fața celor de la Villarreal, tot mai frustrați odată cu trecerea timpului.
Athletic Bilbao s-a distrat în deschiderea etapei contra Mallorcăi, marcând de două ori în fiecare repriză pentru cea mai clară victorie din această rundă. Granada a deschis scorul în partida de acasă cu Las Palmas după ce a rămas în 10 oameni, a fost apoi egalată de Las Palmas și pe tabelă, dar și ca număr de jucători eliminați. Tot cu scorul de 1-1 s-a încheiat și partida dintre Betis și Getafe, fiecare echipă transformând câte un penalty. În fine, Sevilla a cunoscut gustul victoriei pentru prima oară în 2024 în deplasarea de pe Estadio de Vallecas, unde golul lui Isi Palazon a fost neutralizat de reușitele lui Youssef En-Nesyri. Și Rayo a ajuns la mai bine de o lună de când nu a mai învins, iar numărul de goluri înscrise este inferior ultimelor două clasate. Ceea ce e îngrijorător dacă în lot îi ai pe Raul de Tomas și Radamel Falcao.
Să vorbim puțin pe final și de atacanții eficienți, căci în fruntea clasamentului golgheterilor din La Liga se află trei nume la egalitate, fiecare cu câte 14 reușite: Artem Dovbyk (Girona), Jude Bellingham (Real Madrid) și Borja Mayoral (Getafe). Ucraineanul a venit puternic din urmă, în timp ce britanicul a mai slăbit ritmul golurilor. Mayoral, însă, e responsabil cu aproape jumătate din totalul de 29 de goluri ale echipei sale. Dacă am socoti perechi de jucători de la aceeași echipă, cel mai eficient duo este cel al lui Atletico: Morata plus Griezmann egal 24. Cu cei doi am trecut în revistă primii cinci marcatori ai campionatului, după care avem iarăși o triplă egalitate la cota 10, unde-i regăsim pe Hugo Duro (Valencia), Gerard Moreno (Villarreal) și Ante Budimir (Osasuna). Cine n-a ajuns încă la double digits? Ei bine, tocmai favoritul caselor de pariuri pentru această ierarhie, Robert Lewandowski!
Cam tot atâtea șuturi pe poartă (25 sau 26) a trimis fiecare dintre cei trei co-lideri ai Trofeului Pichichi, însă înaintea lor se află la acest capitol Inaki Williams (Bilbao), cu 30. În mod surprinzător, cele mai multe pase reușite le are Kirian Rodriguez (Las Palmas), urmat de Aleix Garcia și Daley Blind de la Girona. Așadar, nimeni de la Barcelona în Top 3. Cele mai multe pase decisive (7) le-au înregistrat până acum Savinho (Girona) și Toni Kroos (Real Madrid). Cea mai dură echipă este Cadiz, care monopolizează podiumul cartonașelor galbene prin Alejo, Fali și Alcaraz. Vremurile în care Mourinho cerea o asemenea răutate jucătorilor lui Real sau Simeone alor săi par îndepărtate când privim o asemenea ierarhie, însă și numărul de goluri încasate de aceste echipe nu e la vreun minim istoric. Faultul rămâne elementul meschin al echipelor mici, de vreme ce printre primii 20 de jucători din La Liga ca total de infracțiuni comise nu este niciunul de la grupările din Top 5.
Doar 10 portari au petrecut până acum tot timpul pe teren în acest sezon, cele mai multe parade fiind reușite de Jorgensen (Villarreal) – 94. Dintre portarii ce se luptă pentru Trofeul Zamora, unde condiția e de cel puțin 28 de prezențe a câte 60 de minute, cel mai bine în acest moment se situează Remiro (Sociedad), Valles (Las Palmas) și Unai Simon (Bilbao).
Mijlocul săptămânii este dedicat turului semifinalelor Cupei Regelui. Marți de la 22:00 are loc întâlnirea dintre Mallorca și Real Sociedad, iar miercuri de la 22:30 Atletico Madrid primește vizita lui Bilbao. Ulterior, etapa de campionat din weekend are drept cap de afiș partida în care se înfruntă primele două clasate, Real Madrid și Girona, sâmbătă de la 19:30. Duminică, de la aceeași oră, Atletico merge la Sevilla, apoi Granada vine pe stadionul olimpic din Barcelona. Bilbao încheie etapa luni pe terenul Almeriei.
Clasament: 1. Real Madrid 58p, 2. Girona 56p, 3. Barcelona 50p, 4. Atletico Madrid 48p, 5. Athletic Bilbao 45p.