Cel mai interesant element al acestei etape care tocmai s-a scurs a fost faptul că absolut toate cele 16 echipe au marcat, ceea ce este o raritate nu doar în primul nostru eșalon, ci pretutindeni. Este drept, numărul total, 24, precum cel al etapei, nu a fost unul impresionant, dar faptul că fiecare echipă a avut măcar o ocazie de a ridica brațele în sus, da. Un alt eveniment care a atras cât de cât atenția a fost acela că urmăritoarele liderului FCSB au înregistrat o sensibilă apropiere, CFR Cluj și Rapid fiind acum la 9 puncte în spate. O distanță considerabilă încă, de aceea nu este nici dătătoare de speranțe pentru cele două, nici de alarmat prea tare liderul.
Punctul de ziua „regelui”
Nu a fost un meci anume care să se fi detașat în a fi catalogat ca derby al etapei. Având în vedere locurile ocupate, precum și o anume tradiție, chiar o rivalitate apărută în ultimii ani, ultima partidă programată, FCSB – FCV Farul, s-ar apropia de o asemenea etichetare. Jocul în sine însă nu s-a ridicat la un asemenea nivel, fiind mai degrabă unul modest. Au fost destule faze la ambele porți, însă multe haotice. S-a putut remarca la FCSB cât de important este în jocul ei D. Olaru, iar lipsa lui îl dereglează în mod evident. Cu atât mai mult cu cât în prima repriză nu s-a aflat în teren nici Fl. Coman, o piesă la fel de importantă pentru roș-albaștri. După o primă repriză mai modestă, FCV Farul a jucat mai bine în partea secundă și în cele din urmă a izbutit un egal smuls in extremis. Ar fi fost păcat ca „regele” să fie învins chiar de ziua lui. Mai ales că VAR-ul n-a ținut deloc cont de acest eveniment, anulându-i neelegant un gol meritat reușit de Louis Munteanu. O decizie la limita-limitei, care a trezit polemici ce au pus la îndoială decizia. Polemici a trezit și penalty-ul acordat în prelungirile partidei, din care Larie a egalat. Că o fi fost, că n-o fi fost, având în vedere că FCSB a câștigat în tur, la Ovidiu, dintr-un penalty care nu a fost, s-a făcut cât de cât dreptate. Un punct foarte important pentru campioana en titre care o ajută să-și consolideze poziția pentru play-off. Larie a marcat al 7-lea său gol stagional, din care al 5-lea prin penalty, fiind astfel liderul celor care au marcat prin această procedură. La general, are 25 de goluri pe prima scenă, din care 11 de la punctul cu var, devenind recent un specialist al unor asemenea transformări, 8 dintre acestea reușindu-le în ultimele două ediții.
Colaboarea I. Kovács – S. Costreie a făcut praf meciul de la Sfântu Gheorghe
Plin de probleme de arbitraj a fost meciul de la Sfântu Gheorghe. Imediat după partidă, eram tentat să scriu că victoria lui CSU a fost meritată și că Sepsi nu a reușit să forțeze când era mai mare nevoie, pentru a-și asigura un loc de play-off. Însă când am văzut apoi numeroasele erori de arbitraj ale cuplului István Kovács (pe teren) – Sorin Costreie (la VAR), nici pe departe nu mai pot afirma așa ceva. Este adevărat, a fost un meci plin de faze dificile, întortochiate, făcute parcă să-i ia pe arbitri durerea de cap. Mai știu totodată că eroarea este umană. Însă au fost prea multe asemenea erori și mai toate favorabile echipei craiovene. Penalty-uri și eliminări neacordate (vreo două de fiecare) au fost principalele feluri din meniul oferit de cei doi amintiți arbitri. Și nu este prima oară când omul în negru din Carei, prin deciziile sale, a avantajat-o pe CSU. Fiind de etnie maghiară, te-ai fi așteptat mai degrabă ca István Kovács să fie mai aplecat spre cei de la Sepsi. Dar nici vorbă! Și l-am auzit pe Attila Hadnagy ce tuna și fulgera pe bună dreptate la adresa careianului, amintind că a avut o discuție apăsată și cu respectivul legată de prestația lui, purtată, sunt convins, în limba maghiară. Totodată, meciul de față mi-a mai adus aminte de o altă victorie a lui CSU în deplasare, 3-1 la Galați, produsă tot prin intermediul unei erori de arbitraj, la un gol dintr-un ofsaid cât casa la Mitriță. Se pare că CSU numai așa poate câștiga. Revenind la Kovács, s-o descurca el bine pe plan internațional, dar la nivel intern este praf. Nu putem însă neglija și minusurile echipei Sepsi, care categoric a avut partea sa de vină în această înfrângere, cu fundașul Oteliță în nedorita poziție de lider al erorilor. Acel gol primit de la Marković în prelungirile primei reprize, când amintitul Oteliță a fost spectator, a cântărit enorm în înfrângerea celor din Covasna.
O altă furtună într-un pahar cu apă
Rapid a obținut din nou o victorie chinuită, cum era de așteptat de altfel, căci Oțelul este o nucă tare, cum am afirmat și cu alte ocazii. Chinuit-nechinuit, alb-vișinii au izbutit până acum în 2024 nouă puncte din tot atâtea posibile și astfel rămâne cu șanse teoretice la titlu și reale la podium. Mai mult decât cele întâmplate în teren din nefericire a atras atenția mai mult o declarație la nervi a lui Dorinel Munteanu, bătându-se iar apa în piua așa zisului rasism. O nouă furtună într-un pahar cu apă scoasă de unii în prim-plan. Din fericire au fost și oameni din audio-vizual care au tratat-o ca pe o prostie care nu merita băgată în seamă, neputând fi niciodată acuzat de rasism fostul nostru internațional, care de-a lungul bogatei sale cariere de jucător a avut nenumărați coechipieri de altă rasă, la fel și ca antrenor, a avut și are în continuare numeroși asemenea jucători. Dar când ești înjurat și flegmat pe aproape întreaga durată a partidei de niște derbedei din tribunele din imediata ta apropiere, nu prea ai cum să nu cedezi nervos. Mi se pare mai degrabă trebuie tras un semnal de alarmă asupra acestui aspect, că nimeni nu intervine pentru a se face ordine, decât de cât de bronzați sunt unii, pentru că mi se par mult mai grave asemenea agresiuni de limbaj. Totodată am crezut că celebrii lansatori de flegme din Giulești sau mai degrabă posibilitățile ca să mai apară așa ceva au dispărut odată cu dărâmarea vechiului stadion… Oricum, am mai scris și cu alte prilejuri, că sunt unii la nivel mondial în serviciul politicii corecte care au tot cautat să „stoarcă” așa zise situații de discriminare reușind să le aducă în atenție, aceasta și deoarece aceia care le puteau contracara nu au făcut-o la timpul potrivit. De aceea, atât cât voi mai putea să am o părere, nu voi face aceeași eroare și le voi ataca fără milă. Așa ar trebui s-o facă toți cei care sunt agresați de asemenea exagerări. Altfel, nu este departe ziua când, printre altele, un meci încheiat pe teren cu o victorie clară a echipei X va fi anulată la masa verde care îi va da câștig cu 3-0 echipei Y, doar pe o simplă acuzație a unui jucător al acesteia din urmă cum că ar fi suferit o jignire discriminatorie…
Deac rămâne valoros pentru CFR
CFR Cluj a izbutit la Ploiești o victorie norocoasă, realizată in extremis, în minutele de prelungire, la capătul unor erori defensive ale celor de la Petrolul, una dintre echipele primei divizii cu cele mai bune defensive. Trebuie totuși subliniat faptul că jocul ardelenilor a căpătat parcă un plus de consistență. Iar faptul că acum C. Deac se dovedește în continuare foarte bun pentru echipa sa este o notă proastă pentru Andrea Mandorlini, care îl pusese, putem afirma acum că eronat, pe linie moartă. O victorie foarte importantă pentru echipa din Cluj, care și-a mai alimentat astfel propriile speranțe la titlu. Pentru ca acestea să capete consistență, atât jocul, cât și rezultatele viitoare trebuie să capete constanță.
Universitatea Inconstanta Cluj
O specialistă a inconstanței este concitadina sa, Universitatea, care a suferit o nouă înfrângere neașteptată pe teren propriu, în fața unei echipe care părea a fi la îndemână înaintea partidei, UTA. Un gol marcat repede de arădeni s-a arătat decisiv în a clătina echipa gazdă. Pe ea golul marcat în prelungirile primei reprize nu a avut efectul moral pe care se sconta, căci în partea secundă nu numai că nu a mai marcat, ci a mai încasat un gol. Kenyanul Johana a fost eroul, și el unul neașteptat, acestei întâlniri, prin „dubla” sa. Astfel, în timp ce „șepcile roșii” s-au îndepărtat de play-off, acolo unde valoarea lotului și a banilor investiți în această echipă ar fi trebuit să le permită să se afle, „textiliștii” au pus patru puncte (de sezon regular) de locurile de baraj. În viitor nu mă voi mai grăbi să o laud pe „U” Cluj după vreo victorie.
FC Botoșani a predat „lanterna roșie”
Una dintre echipele care a impresionat în această rundă a fost de-acum fosta „lanternă roșie”, FC Botoșani. Condusă, după un gol primit în prima repriză, a avut puterea de a reveni în partea a doua, întorcând rezultatul în minutele de prelungire, iar asta la capătul unui joc convingător și dătător de speranțe. Un pas important, mai ales pentru moral, a fost făcut cu prilejul acestei victorii de cea mai nordică echipă a primului eșalon, datorită predării amintitei „lanterne roșii” către Dinamo. Acum sunt opt puncte față de cea situată imediat deasupra ei, chiar învinsa sa, CSMP Iași, la fel ca FC Voluntari. Asta în play-out înseamnă patru puncte, ceea ce nu mai arată a ecart de nedepășit. Însă salvarea de la retrogradarea directă rămâne dificil de realizat, căci echipa lui nea Valer trebuie să se ferească în continuare de pași greșiți. Cei prea mulți făcuți în prima parte nu-i mai dau dreptul la alții acum. Până în prezent, alegerea lui Bogdan Andone se dovedește a fi de bun augur.
Bijuteria lui Bauza
Cea care a preluat „lanterna roșie” Dinamo a pierdut din nou, la capătul altei prestații cenușii. Alb-roșii au ajuns astfel la trei înfrângeri din tot atâtea posibile în 2024. Golul care avea să cântărească decisiv în stabilirea învingătoarei, cel al lui Bauza (în foto), a fost o bijuterie, din care nu vezi prea des. Este un jucător care stăpânește tehnica și are valoare pentru primul nostru eșalon. Să ne reamintim că acest jucător a apărut în fotbalul nostru prin intermediul ligii secunde, fiind adus de Csikszereda acum aproape patru ani. Revenind, Dinamo trece printr-o perioadă extrem de grea și doar o minune ar mai putea-o salva de la retrogradare. Cât despre FCU, continuă să facă un du-te-vino între locurile de baraj și dincolo de ele.
Nici măcar șoc la echipă
Ceea ce nu se mai poate spune despre FC Voluntari care din păcate pentru ea s-a cam așezat hotărâtă pe aceste locuri. Vom constata în continuare dacă decizia îndepărtării lui Ilie Poenaru și a aducerii în loc a lui Nicolae Dică a fost una inspirată. Atât de mult pomenitul șoc la echipă nu s-a văzut cu prilejul acestui meci de debut al piteșteanului pe banca echipei ilfovene, care a avut o prestație modestă. A obținut doar un egal norocos, la ultima fază a partidei, doar datorită unui penalty la limită acordat de VAR. Dar cât de mult ar fi cântărit o victorie pentru Hermannstadt, care ar fi fost acum pe loc de play-off, cu două puncte peste Sepsi.
Cifre etapa 24
Jucători
Meciul 150 în primul eșalon: Boli (FCV Farul)
Meciul 50: Radaslavescu (FCSB)
Debut: E. López (FC Botoșani), Anselmo („U” Cluj)
Golul 10: Alhassan (FCSB)
Primul gol: Mouaddib, E. López (ambii FC Botoșani), K. Keita (CFR Cluj), Saghiri (CSMP Iași)
Antrenori
Ovidiu Sabău („U” Cluj) a primit golul 300 ca antrenor în primul eșalon
Arbitri
Debut ca arbitru de centru: Sorin Dan Vădana (Cluj), primul debut din acest sezon (ultimul se înregistrase în finalul sezonului trecut, craioveanca Alina Peșa)
A 150-a linie în primul eșalon pentru Stelian Slabu (Brașov)
Echipe
Dinamo fără victorie cu FCU Craiova și după a 5-a confruntare directă (1 egal și 4 înfrângeri)