A fost o rundă cu meciuri modeste, cele mai multe de neprivit. Asta, în loc să se profite că vremea a fost generoasă și n-a adus vicisitudinile ei cum ar fi fost de așteptat într-o asemenea perioadă a anului. Au fost chiar temperaturi ideale pentru a se juca un fotbal de calitate. Dar până la urmă o știre cu imagini care arată decăderea unui fotbalist de frunte, precum, Cristi Tănase, prăbușit pe jos la ușa propriului apartament, într-o stare groaznică, s-a dovedit a lua de la distanță fața a tot ceea ce a avut de oferit etapa a 25-a.
Consider o pedeapsă de a fi nevoit să constat etapă după etapă că o echipă mediocră precum FCSB face legea în actualul sezon. Toate acele declarații sforăitoare ale adversarilor după meciurile directe, precum „am întâlnit o echipă puternică”, „am dat piept cu cei mai buni jucători din campionat” etc nu sunt decât niște alibiuri ieftine ale propriei impotențe. Atâția ani de zile bătută de Dan Petrescu, gruparea roș-albastră i-a adoptat acel stil atât de hulit chiar de reprezentanții ei, de fotbal sărăcăcios dar pragmatic, în care să forțeze un pic doar pentru a izbuti unicul gol aducător de cele trei puncte, iar în rest să păcălească tot. De aceea, după reușita lui Băluță, una parabilă, am și schimbat postul tv, intuind că nu se va mai întâmpla nimic. Căci Sepsi a ajuns să impresioneze doar prin seriozitatea celor din jurul ei. Ea, ca echipă, este supermodestă, mulțumită de condiția ei de echipă de mijloc. Acest lucru îl observă cu supărare și finanțatorul László Dioszegi, care însă se dovedește neputincios. Fiind un om cinstit, care spune mereu ceea ce gândește, a remarcat și acum, după meci, că adversara sa nu a fost una de nebătut. Dar nu a avut cu cine. Foarte probabil că în sfârșit, FCSB va lua cu această metodă titlul și atunci să te ții de ce lecții ne va da tuturor finanțatorul ei.
Derby-ul etapei a fost meciul între ex-feroviarele CFR Cluj și Rapid. S-a confirmat încă o dată complexul pe care alb-vișiniii clujeni îl au față de cei bucureșteni. Fără a excela, Rapid a obținut o victorie absolut meritată în fața unei echipe care numai a candidată la titlu nu arată. O echipă clujeană debusolată, fără orizont, cu atacuri haotice, deci se pare că nu Mandorlini era problema, ci calitatea modestă a actualului lot. Și acesta este un argument care întărește supărarea mea de la început legată de valoarea îndoielnică a acestui campionat, când afirmam că este trist că o echipă mediocră este lider detașat. Coborând, de această dată, constat cu aceeași mâhnire că o echipă submediocră precum CFR este una de podium. Rapid, care se pare că și-a pierdut căpitanul pentru ceva timp, intrarea lui Bîrligea la Săpunaru producându-i celui din urmă ceva daune, a jucat ceea ce a trebuit și a obținut o victorie care ar fi avut o mare importanță dacă nu venea „fâsul” lui FCSB cu Sepsi. Poate doar în a-și tranșa poziția a 2-a să conteze mai mult acest succes pentru giuleșteni, căci cele 9 puncte care o despart de lider sunt foarte greu de recuperat și vedem că nu este nimeni în stare să-i mai pună probleme din masa această inertă de echipe ale primului eșalon.
Marea performeră a acestei etape a fost Dinamo, care a obținut o victorie fără drept de apel la malul Mării Negre. A avut parte și de o replică lamentabilă din partea actualei campioane en titre, poate la cel mai slab meci al său din actualul sezon. Aproape incredibil, „lanterna roșie” a controlat jocul, având mai mereu inițiativa, faze mai substanțiale și astfel mai periculoase, obținând logic cele trei puncte. Este inadmisibilă și totodată enervantă această inconstanță a acestor echipe care se vor a fi enumerate printre fruntașele campionatului. Cu o victorie, FCV Farul ar fi urcat pe locul 4 și ar fi dat în continuare șah la podium. Așa însă are în continuare emoții existențiale pentru play-off. Dinamo deocamdată doar pentru moral vede roadele acestui succes și că nu s-a afundat și mai tare în subsol. Altfel, diferența este în continuare foarte mare față de locurile de baraj.
Și cealaltă codașă, FC Botoșani, a făcut un meci bun la Arad, întorcând avantajul gazdelor de la pauză, fiind foarte aproape de o mare victorie. Norocul celor de la UTA a venit în urma ultimului corner, care a adus egalarea. Și aici, cu o victorie, UTA venea la granița play-off-ului. Acest așa-zis echilibru arată încă o dată cât de slabă este competiția, așa încât o echipă ajunge succesiv, într-un timp scurt, dintr-o candidată la locurile de baraj la una la locurile de play-off!
O așa rețetă are FCU Craiova, care după o victorie, se vorbește în jurul ei despre prinderea play-off-ului, iar după un eșec, despre evitarea retrogradării. Acum, după 0-1 la Galați, este a doua variantă. Iar Oțelul, apropo de ea, este chiar una dintre puținele echipe din actuala primă divizie pe care nu te poți supăra. Ea oferă exact ceea ce poate și o face mult peste posibilități, să nu uităm o nou-promovată deloc răsfățată în resurse financiare. Se află și ea în masa aceea de echipe care joacă la două capete.
Un simbol al inconstanței rămâne Universitatea Cluj, care după o prestație penibilă în etapa trecută, a izbutit acum un meci bun, care a amintit de victoria din Giulești, când tot așa, a avut un handicap de două goluri. Acum nu a mai reușit să câștige, dar a plecat cu punct de la Craiova. Era și păcat să fie altfel, căci cele două penalty-uri din care CSU își asigurase 2-0, fuseseră niște cadouri făcute de defensiva „Șepcilor roșii”, căci altfel poarta clujeană ar fi rămas ferecată.
Am avut și două rezultate „albe” în această rundă, cele de la Iași și Sibiu, primul meci mai degrabă din preajma locurilor de baraj, celălalt mai degrabă din preajma celor de play-off. Cât de mult le-a ajutat sau nu pe cele patru punctul adus nu se poate încă evalua, având în vedere molima de meciuri egale care a contaminat primul nostru eșalon.
Cifrele etapei 25
Jucători
Meciul 200: Niczuly (Sepsi)
Meciul 100: Dussaut (FCV Farul)
Debut: Kabran (CSMP Iași), Chinteș („U” Cluj), Kožulj (CSU Craiova), Lekiatas (FCU Craiova), João Pedro (UTA)
Golul 1: Velkovski (Dinamo), A. López (UTA)
O remarcă mai de culoare, a fost pentru prima oară când doi jucători străini cu același nume, López, au marcat în același meci pentru echipe diferite, la meciul UTA – Botoșani
Echipe
A 900-a victorie pentru Rapid, care totodată a marcat golul 3.100 (prin Đoković)
CSMP Iași a urcat pe locul 37 în clasamentul all-time, depășind pe CFR Timișoara
„U” Cluj rămâne fără victorie cu CSU Craiova și după a 6-a întâlnire directă (3 egaluri, 3 înfrângeri)
Simetrie perfectă în rezultatele dintre UTA și Botoșani, 10 meciuri, 3 victorii de fiecare cu 4 egaluri, iar pe teren propriu, 1. 3. 1. este la Arad, și 2. 1. 2. este la Botoșani