După cartonașul galben și cel roșu, apărute în anul 1970, acum fotbalul mondial se pregătește de cartonașul albastru, care a fost deja testat cu succes la competițiile juvenile din Țara Galilor.
Acei jucători care vor primi noul cartonaș vor fi trecuți pe banca de rezerve timp de 10 minute.
Ce înseamnă cartonașul albastru în fotbal? Gianni Infantino, președintele FIFA, vine cu poziție surprinzătoare
Jucătorii care vor opri contraatacurile adversarilor cu faulturi tactice sau vor protesta vehement la adresa brigăzilor de arbitri vor fi penalizați cu cartonaș albastru și vor fi trecuți pe bancă pentru 10 minute.
După cele 10 minute, jucătorul respectiv va putea reveni în teren.
În cazul în care jucătorul va încasa al doilea cartonaș albastru în același meci, el va primi automat cartonaș roșu și va fi eliminat definitiv.
„Nu se vor folosi cartonașe albastre la nivel de elită. Acesta este un subiect inexistent pentru noi. FIFA se opune complet cartonașelor albastre.
În calitate de președinte al FIFA, nu am fost la curent cu acest subiect. Cred că FIFA are un cuvânt de spus în IFAB. Dacă vreți un titlu, acela este cartonaș roșu pentru cartonașul albastru.
Suntem întotdeauna deschiși să analizăm idei și propuneri. Dar, odată ce te uiți la ele, trebuie să protejezi și esența și tradiția jocului. Cartonașul albastru nu va exista”, a declarat Gianni Infantino, președintele FIFA.
🗣️ „Red card to the blue card… No way.”
FIFA president Gianni Infantino says FIFA is ‘completely opposed’ to blue cards 🟦⚽️ pic.twitter.com/4ervQvzXkz
— Sky Sports News (@SkySportsNews) March 2, 2024
Cum se va lua decizia?
Deciziile IFAB necesită o majoritate de trei sferturi pentru aprobare din voturile federaţiilor membre, Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, dar şi ale reprezentanţilor FIFA, cu cele 207 asociaţii membre ale sale, cu patru voturi.