Trimiterea la o întâlnire inutilă a prietenilor sau alte farse similare sunt cunoscute, în cele mai multe țări europene, încă din secolul al XVI-lea.
Obiceiul de a rezerva o zi pentru a face farse inofensive aproapelui a fost relativ obișnuit în lume din punct de vedere istoric.
1 aprilie, ziua păcălelilor! Ce țară sărbătorește în altă zi cu știri false din fotbal
O explicație a originii zilei păcălelilor este aceea că în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat sărbătorirea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou (1 aprilie) se obișnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate.
Într-un fragment dintr-un poem flamand, care datează din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie, pare să fie una dintre cele mai vechi farse consemnate de cei care au căutat să scrie istoria Zilei Păcălelilor.
În România, o farsă de 1 Aprilie este dezvăluită spunând „păcăleală de 1 aprilie” destinatarului. Este cunoscut exemplul de la începutul anilor 2000 când, cu ocazia zilei de 1 aprilie, la știrile de la ora 17, ProTV a difuzat o serie de știri senzaționaliste, neadevărate, ca o păcăleală, pe care le-a dezmințit ulterior.
28 decembrie, ziua pentru Spania
Ziua de 28 decembrie a devenit sinonimă, în fiecare an, cu ”ziua în care nu poți avea încredere în spanioli”. Cel puțin în presă. Motivul? Este echivalentul ”Zilei păcălelilor”, care la noi are loc pe 1 aprilie, în mass-media spaniolă.
Apar de multe ori transferuri extrem de importante dar care nu sunt adevărate și provoacă polemici.
28 decembrie, se sărbătoreşte Ziua Sfinților Inocenți (Dia de los Santos Inocentos), o zi care echivalează cu 1 aprilie în România, în care presa – și nu numai – abundă de farse și de știri false. Așa numitele ”inocentadas” sunt strecurate printre știrile adevărate, iar cititorii sunt puși adesea în încurcătură.