Mai erau de jucat doar cele trei partide ale ultimei etape din play-off care însă aveau darul de a mai decide puține și prea puțin importante lucruri. Aceasta deoarece având în vedere lipsa crasă de performanță pe plan internațional a echipelor noastre, aproape că nici nu mai contează cine merge în cupele europene. Apropo, auzeam temeri legate de foarte posibila participare a merituoasei câștigătoare a cupei, Corvinul Hunedoara, că nu s-ar ridica așteptărilor. Temerile sunt complet neîntemeiate, căci așteptările sunt minime, așa că respectiva echipă ar trebui să joace conform meritului sportiv, pentru că nu va fi mai prejos față de vreuna dintre… consacrate.
Play-off
Așadar, s-au jucat ultimele trei partide din cadrul primei ligi. Fiind vorba de dublă șansă la locul 2, două partide au fost programate simultan, cele de la Cluj și Craiova. Așa cum afirmam și dățile trecute, venirea lui Dan Petrescu a făcut bine CFR-ului, nu atât prin pregătire sau din punct de vedere tactic, cât prin mobilizarea, trezirea chiar a jucătorilor. Aceștia au luat mult mai în serios partidele, vrând să-i demonstreze noului vechi antrenor că se poate baza pe ei și în viitor, așa că au învins în toate cele trei, evitând astfel ca actualul sezon să fi devenit un fiasco total. Iar la acest meci contra FCV Farul, nu numai că CFR a câștigat, dar a făcut și spectacol, totodată răzbunând eșecul la scor suferit la Ovidiu în partida din turul play-off-ului. Doar de un punct ar fi avut nevoie ardelenii pentru a ocupa poziția a 2-a, însă niciun moment nu s-a pus problema învingătoarei, cei de la FCV Farul fiind luați repede în croșee și de dreapta, și de stânga, fiind la un moment dat knock down. Asta chiar dacă gazdele au deschis scorul dintr-un penalty, inițial ratat, dar repetat pe motiv că la prima lovitură jucători ai oaspeților intraseră în careu. Ciprian Deac, revenit în mare formă, a fost cel care l-a transformat, iar mai apoi a dat și două asisturi, devenind cel mai bun om de pe teren. N-a fost departe nici Bîrligea, de această dată cu o prestație mult mai aproape de ceea ce se așteaptă de la el. Ultimul gol al gazdelor a purtat semnătura lui Otele, care astfel l-a egalat pe Florinel Coman, la 18 goluri, devenind co-golgeter al acestei ediții, fiind al 6-lea străin care izbutește acest lucru, după brazilianul Wesley, francezii Tadé și Gnohéré, albanezul Llullaku și croatul Dugandžić. Cei de la FCV Farul n-au reușit decât să marcheze un gol, prin Cr. Ganea, la capătul unei prestații modeste în tot acest final de sezon, evitând căderea și de pe locul 4 doar datorită revenirii lui CSU Craiova în meciul cu Sepsi. Și un fapt interesant, este pentru prima oară când CFR Cluj a terminat la final pe locul 2 pe prima scenă!
Meciul care s-a jucat în paralel, cel de la Craiova, avea să aibă parte și el de multe goluri, dar spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în Gruia, aici a fost echilibru în teren, chiar un mic suspans. Căci cei de la Sepsi au deschis scorul, prin olteanul M. Ștefănescu, care are o apetență deosebită în a înscrie în poarta celor de la CSU. Iar acum a făcut-o și cu o execuție de mare rafinament. Iar la pauză, acest scor a rămas neschimbat, la capătul unei prestații foarte slabe a echipei gazdă. În cazul unei victorii, Sepsi ar fi trecut pe locul 4 și astfel și-ar fi egalat cea mai bună clasare, izbutită în 2020/21. În partea a doua însă, Costel Gâlcă s-a dovedit inspirat în schimbări, oamenii pe care i-a introdus în teren contribuind decisiv la victorie. Mai întâi, puștiul Bană, care din etapele trecute (a debutat contra lui FCSB) arăta că avea potențial, la prima atingere a izbutit un șut formidabil de la 22 m, prin care a egalat. Acest băiat de 19 ani arată încă o dată nepriceperea celor care se ocupă de acest club. Căci în loc să fie promovați asemenea băieți tineri pe care îi au în propria ogradă, îi lasă să frece banca de rezerve, apelând la soluții externe, costisitoare, care în cele din urmă se mai dovedesc și ineficiente. Faceți doar o paralelă între acest Bană și Jalen Blesa… Revenind la meci, apoi un alt nou-intrat, Koljić, a adus egalarea, și la acest gol Bană având o contribuție. Cei de la Sepsi însă nu au cedat, Debeljuh fiind servit așa cum ar trebui să se întâmple mai des pentru a-și putea plasa puternica lovitură de cap pe care o are. Ultimul gol al meciului însă avea să fie marcat tot de CSU, prin A. Ivan, care și-a regăsit suflul, prin venirea lui Gâlcă. Astfel, CSU a obținut în actualul sezon 4 victorii din 4 posibile în fața lui Sepsi, fiind un fel de răzbunare față de cele petrecute în sezonul trecut, când tot în ultima etapă, victoria lui Sepsi la Craiova a împiedicat-o să joace în cupele europene.
În ziua următoare s-a disputat ultimul joc propriu-zis al campionatului, derby-ul Rapid – FCSB, care în momentul programării s-ar fi vrut a fi un meci pentru titlu. N-a fost însă cazul. Din contră, a fost o partidă între prima și ultima din play-off, ba mai mult, indiferent de scorul final, acestea rămâneau pe aceste poziții finale din clasament. De aceea, cei de la FCSB și-au permis să-și trimită în vacanță cei mai importanți jucători, lăsând locul în teren unora care au evoluat mai puțin sau chiar unor debutanți. Acest lucru s-a văzut și n-a mirat pe nimeni că Rapid a obținut o victorie facilă care are totuși importanța ei. Mai întâi că bietul Lobonț nu părăsește banca fără vreo victorie, apoi este acest orgoliu al disputelor directe inter-bucureștene, care ar putea conta într-un viitor. S-au făcut deja 6 partide de când FCSB nu a mai câștigat în fața Rapidului, asta de când e Haralampous pe bancă! În sezonul de față, au fost 3 victorii rapidiste și un egal, așadar, o dominare clară în disputa directă, însă în clasamentul final, alb-vișiniii au fost la 17 puncte în spatele roș-albaștrilor.
Baraje
A fost primul act al ilogicul baraj, zice-se pentru UEFA Conference League. Am văzut că s-au pronunțat mai mulți oameni din fotbal împotriva acestei aberații, dar cei care ar trebui să îndrepte lucrurile fac pe surzii. Visez încă la niște dezbateri pe bune la ședințele LPF și FRF, în care berea de după să devină element secundar. Referindu-mă la jocul propriu-zis, era de așteptat ca cei de la Oțelul să resimtă din plin eșecul pierderii Cupei și să nu se poată concentra pentru acest meci, chiar dacă evoluau pe teren propriu și îi bătuseră de fiecare dată pe cei de la „U” în actual sezon. De această dată însă nu au mai reușit, pentru că nu s-au mai putut concentra, fiind obosiți și fizic, și psihic. Așa se explică și ratarea penalty-ului de către Rušević, la 0-0, cel care în finala Cupei izbutise o „dublă”. Cu Anselmo în formă, echipa clujeană în cele din urmă a învins și s-a calificat pentru un meci, cu CSU, în care pornește clar cu a doua șansă.
Meciul de la Botoșani a deschis barajele pentru promovare/menținere. Se anunța o victorie lejeră a echipei de prim eșalon, însă ea a fost obținută cu mare noroc, în prelungirile partidei, al 3-lea minut adițional. Gazdele au dominat partida, așa cum era de așteptat, dar cei de la CS Mioveni au avut cele mai mari ocazii. Chiar au marcat, însă VAR le-a anulat golul. Din punct de vedere sportiv, confruntarea rămâne deschisă la retur. Însă dacă să zicem că CS Mioveni va avea câștig de cauză, cum va putea această echipă să facă față financiar cerințelor primului eșalon, avându-se în vedere situația grea în care se află după arestarea primarului Georgescu?
Conform previziunilor, Dinamo s-a impus mai clar decât o arată scorul cu Csikszereda și are toate șansele să își păstreze locul pe prima scenă. Mai mult decât meciul în sine a impresionat prezența în număr mare la Arena Națională a fanilor echipei bucureștene, care reprezintă un motiv în plus ca această echipă să rămână pe prima scenă.
Cifre
Jucători
Debut: Pădurariu (FCSB)
Golul 30: M. Ștefănescu (Sepsi)
Antrenori
Prima victorie pentru Bogdan Lobonț (Rapid)
Cifre de la derby-ul Rapid – FCSB
Valabile doar pentru partidele din campionat dintre cele două
# A fost a 122-a întâlnire din campionat între cele două. # A 35-a victorie rapidistă. # De 6 partide FCSB nu a mai câștigat în fața alb-vișiniilor. # Pentru a 8-a oară a învins Rapid cu 2-0. # Pentru a 34-a oară s-a jucat în Giulești, pentru a 3-a pe noul stadion. # Dintre cei apăruți pe teren la Rapid, cu toții mai evoluaseră măcar o dată împotriva FCSB, invers au fost 5 jucători care au apărut în premieră împotriva Rapidului: Panțîru, Antwi, David Popa, Mihai Toma și Pădurariu. De altfel, cel din urmă a și debutat cu acest prilej pe prima scenă. # Dintre cei apăruți pe teren, rapidistul cu cele mai multe jocuri împotriva celor de la FCSB a fost Săpunaru, care a făcut-o pentru a 15-a oară. De partea cealaltă, Val. Crețu a jucat pentru a 8-a oară împotriva Rapidului. # Oaidă a apărut pentru 7-a oară într-un asemenea derby, pentru a 4-a oară ca rapidist, de 3 ori fusese ca stelist, iar Iul. Cristea pentru a 5-a oară, a 2-a oară ca rapidist. # Bamgboye a marcat pentru a 3-a oară în poarta FCSB, pentru Petrila fiind primul gol. # Lobonț s-a aflat la al 2-lea meci (1 victorie, 1 egal) pe banca Rapidului împotriva FCSB, în timp ce Haralampous a făcut-o pentru a 6-a oară împotriva Rapidului (5 înfrângeri, 1 egal). # Szabolcs Kovács s-a aflat înpremieră la centrul unui meci între cele două, devenind al 62-lea autohton care a condus de-a lungul timpului acest derby.